Krem z bobu, brokuła i groszku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem z bobu, brokuła i groszku

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

1.5 szklanki

1.5 szklanki

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulion na włoszczyźnie Knorr oraz mini kostkę czosnkową zalewamy gorącą wodą i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy groszek, bób, brokuła i posiekany kawałek pora. Gotujemy około 15 - 20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Krok 2

Zupę przelewamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Zmiksowaną zupę przelewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

Krok 3

Zupę przelewamy do kubków, a wierzch dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany. Do zupy możemy dodać grzanki czosnkowe.

Kasia G.

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z bobu, brokuła i groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z bobu, brokuła i groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z bobu, brokuła i groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z bobu, brokuła i groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z bobu, brokuła i groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z bobu, brokuła i groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z bobu, brokuła i groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z bobu, brokuła i groszku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej