
Składniki
1 litr
1.5 szklanki
1.5 szklanki
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bulion na włoszczyźnie Knorr oraz mini kostkę czosnkową zalewamy gorącą wodą i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy groszek, bób, brokuła i posiekany kawałek pora. Gotujemy około 15 - 20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Krok 2
Zupę przelewamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Zmiksowaną zupę przelewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Krok 3
Zupę przelewamy do kubków, a wierzch dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany. Do zupy możemy dodać grzanki czosnkowe.

Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej