Krem z bobu, brokuła i groszku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem z bobu, brokuła i groszku

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 litr

1.5 szklanki

1.5 szklanki

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulion na włoszczyźnie Knorr oraz mini kostkę czosnkową zalewamy gorącą wodą i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy groszek, bób, brokuła i posiekany kawałek pora. Gotujemy około 15 - 20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Krok 2

Zupę przelewamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Zmiksowaną zupę przelewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

Krok 3

Zupę przelewamy do kubków, a wierzch dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany. Do zupy możemy dodać grzanki czosnkowe.

Kasia G.

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z bobu, brokuła i groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z bobu, brokuła i groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z bobu, brokuła i groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z bobu, brokuła i groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z bobu, brokuła i groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z bobu, brokuła i groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z bobu, brokuła i groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z bobu, brokuła i groszku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kopytka ze szpinakiem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej