
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 litr
200 mililitrów
4 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondlu podgrzej oliwę i podsmaż cebulę pokrojoną w piórka.
Krok 2
Pora przetnij wzdłuż na pół, dokładnie umyj i pokrój w plastry. Dodaj do cebuli i całość dalej smaż.
Krok 3
Gdy cebula i por zrobią się rumiane, wlej litr wody, dodaj mleko oraz kostki Knorr.
Krok 4
Dynię przetnij na ćwiartki, obierz ze skóry i pozbądź się pestek. Sam miąższ pokrój w kostkę. Podobnie zrób z jabłkiem.
Krok 5
Dodaj dynię i jabłko do zupy i całość gotuj, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie zmiksuj zupę na gładki krem.
Krok 6
Zupę wlej do miseczek. Powinna być gęsta. Na wierzchu zrób dekorację ze śmietany i szczypiorku. Podawaj np. z krakersami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z dyni i pora
Zupa z pora to Twoje ulubione danie? Ten przepis jest dla Ciebie! Zupa z dyni, kremowa i pachnąca jesienią, z dodatkiem pora to smak, który musisz poznać. Polubią ją dorośli oraz dzieci. Dokładka gwarantowana!
Dla kogo?
W ostatnich latach zmiksowane, kremowe zupy stały się bardzo popularne. Jeśli należysz do grona ich miłośników, przepis na zupę z dyni bez wątpienia przypadnie Ci do gustu.
Na jaką okazję?
Na pierwsze danie, jeśli chcesz podać coś innego niż zwykle. Dynia i por to duet, który zapewnia sukces. Jeśli nie masz świeżej dyni, możesz użyć tej mrożonej.
Czy wiesz, że?
Pestki dyni są pełne zdrowych tłuszczów. Niemal 80% to kwasy tłuszczowe nienasycone. Dlatego, komponując posiłki, nie zapominaj o pestkach.
Dla urozmaicenia
Zupę z pora posyp uprażonymi pestkami dyni. Wspaniale podkręcą smak!