Tarhana – zupa turecka. Przepis i przygotowanie. Co to jest?

Czym jest tureckie danie tarhana? Z czego powstaje i jak się je serwuje? Zupa tarhana to potrawa o długiej tradycji i dość nietypowej postaci.

Tarhana – co to jest za danie?

Tarhana to rodzaj tureckiej domowej zupy w proszku powstającej z pomidorów, czerwonej papryki, cebuli, mąki, jogurtu, drożdży i ziół. Prawdopodobnie jest to najstarsza zupa w proszku na świecie, gdyż pierwsze wzmianki o niej pochodzą z dokumentów datowanych na XI i XII wiek. Legenda głosi, że nazwa tego produktu wywodzi się od słów dar hane tłumaczonych jako „biedna zupa domowa”. Tarhana kiedyś była znana tylko w Turcji, ale obecnie cieszy się popularnością w różnych zakątkach świata, głównie na Bliskim Wschodzie i we wszystkich krajach bałkańskich. W Turcji zupę tarhana serwuje się jako pierwsze danie obiadowe, a w regionie Anatolii bywa podawana na śniadanie.

Zupa tarhana – przepis rodem z Turcji

Turecka zupa tarhana jest zwyczajowo przygotowywana raz w roku, latem. Sfermentowane ciasto drożdżowe zawierające probiotyki suszy się przez ok. 20-26 dni na słońcu, a następnie miesza z warzywami i ziołami. Gotowy proszek wystarczy później dodać do wody lub bulionu, gotować przez 10 minut i doprawić danie według uznania. W zależności od kraju turecka zupa tarhana jest serwowana z dodatkowymi lokalnymi produktami – na Cyprze jest to ser halloumi, a w Albanii feta. W najprostszej wersji można ją podawać po prostu z pieczywem lub stosować w niewielkiej ilości jako przyprawę do zup i sosów.