Dania z Kuchni Tajskiej

261 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (261)

Tajska zupa krewetkowa
ratingratingratingratingrating

127

difficulty

łatwe

45 min.
Tajska zupa krewetkowa to rewelacyjny pomysł na wykwintny, pikantny obiad dla czterech osób, któr...
Kurczak curry
ratingratingratingratingrating

89

difficulty

łatwe

45 min.
Słodko-pikantny kurczak curry przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom kuchni indyjskiej. Dzięk...
Kurczak po tajsku
ratingratingratingratingrating

75

difficulty

łatwe

45 min.
Niech pierwszy podniesie rękę ten, kto nigdy nie jadł kurczaka! Z pewnością wszyscy znamy jego st...
Kurczak po tajsku na słodko
ratingratingratingratingrating

28

difficulty

łatwe

60 min.
Kuchnia orientalna często łączy słodko-kwaśne składniki, tworząc w ten sposób bogate w smaki potr...
Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków - VIDEO
ratingratingratingratingrating

27

difficulty

łatwe

45 min.
Czas na podróż do Azji! Co powiesz na wycieczkę do źródeł kuchni tajskiej? Już dziś poznaj niesły...
Proste czerwone tajskie curry
ratingratingratingratingrating

16

difficulty

łatwe

30 min.
W pochmurny i zimny dzień najlepiej wybierać takie potrawy, które dodadzą energii i rozgrzeją. Ku...
Pad Thai
ratingratingratingratingrating

22

difficulty

łatwe

30 min.
Do przygotowania makaronu po tajsku wybierz rodzaj mięsa, który lubisz najbardziej. Dobrze sprawd...
Zupa Tom Yam Gong
ratingratingratingratingrating

23

difficulty

łatwe

30 min.
Tajska zupa z warzywami
ratingratingratingratingrating

15

difficulty

łatwe

20 min.
Zupy to nie tylko preludium do dania głównego, ale także potrawa sama w sobie. Towarzyszą nam od...
Makaron po tajsku
ratingratingratingratingrating

18

difficulty

łatwe

45 min.
Jeśli chcesz przyrządzić smaczne i niebanalne danie z makaronem, po inspirację sięgnij do kuchni...
Zupa ryżowa
ratingratingratingratingrating

15

difficulty

łatwe

30 min.
Zupa ryżowa z rybą to danie inspirowane kuchnią azjatycką, z dodatkiem wyrazistego chili i łagodn...
Tajska zupa chili
ratingratingratingratingrating

9

difficulty

łatwe

30 min.
Wołowina po tajsku
ratingratingratingratingrating

23

difficulty

łatwe

30 min.
Ze szlachetnej wołowej polędwicy przyrządź na obiad szybkie i proste danie, inspirowane kuchnią t...
Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO
ratingratingratingratingrating

14

difficulty

łatwe

30 min.
Sataje to propozycja dla miłośników prostych dań kuchni tajskiej. Szaszłyki z sosem orzechowym sp...
Ryż z groszkiem
ratingratingratingratingrating

10

difficulty

łatwe

45 min.
Masz ochotę na jakieś danie obiadowe z ryżem, ale brak Ci pomysłu, co ugotować? Poznaj przepis na...
Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO
ratingratingratingratingrating

13

difficulty

łatwe

40 min.
Zastanawiałeś się kiedyś, w czym tkwi sekret tajskiej kuchni i dlaczego z roku na rok staje się o...
Omlet tajski
ratingratingratingratingrating

14

difficulty

łatwe

45 min.
Kotlety rybne
ratingratingratingratingrating

7

difficulty

łatwe

30 min.
Zupa dyniowo-kokosowa
ratingratingratingratingrating

5

difficulty

łatwe

30 min.
Steki rybne
ratingratingratingratingrating

15

difficulty

łatwe

30 min.
Jeśli chętnie testujesz przepisy na nowoczesne, oryginalne potrawy, na najbliższy wykwintny obiad...
Kopytka z batatów z krewetkami w tajskim curry
ratingratingratingratingrating

11

difficulty

łatwe

20 min.
W polskiej kulturze kopytka są jednym z tych dań, którym się nie odmawia. Ich tradycyjna forma mo...
Egzotyczny makaron z krewetkami
ratingratingratingratingrating

14

difficulty

średnie

60 min.
Aksamitny sos na bazie mleka kokosowego z jędrnymi krewetkami i aromatycznymi przyprawami, podany...
Warzywa po tajsku
ratingratingratingratingrating

7

difficulty

łatwe

15 min.
Z przepisem na warzywa po tajsku przygotujesz pyszny wegetariański obiad o orientalnym charakterz...
Kurczak z warzywami w czerwonym curry po tajsku
ratingratingratingratingrating

6

difficulty

łatwe

30 min.
Kuchnia tajska to jedna z najbardziej różnorodnych kuchni świata, którą łatwo zmodyfikować do wła...
Marynata tajska
ratingratingratingratingrating

5

difficulty

łatwe

10 min.
Tak przygotowana marynata jest idealna do ryb, ale również pasuje do kurczaka, a nawet wieprzowin...
Sataye z piersi kaczki
ratingratingratingratingrating

6

difficulty

łatwe

30 min.
Jeśli zastanawiasz się, jakie szybkie i ciekawe przystawki przygotować na wizytę znajomych, satay...

Ciekawostki i porady

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia tajskaKuchnia tajska

Przed Państwem najbardziej oryginalna kuchnia świata! Ojczyzna słynnego na całym globie Pad thai i zupy Tom Yam. Dzisiaj przeniesiemy się w regiony, gdzie króluje pyszna, tajlandzka kuchnia, skomponowana z całej gamy niezwykłych składników i aromatów. Mleko kokosowe, skorupiaki, sok z limonki, makaron ryżowy… to niejako symbole kuchni tajskiej. Przygotuj się na prawdziwą ucztę smaków! Poznasz dania, które bez wątpienia zapadną na długo w Twojej pamięci.

Dla kogo?

Tajska kuchnia to smakowity kąsek dla kulinarnych globtroterów! Jeśli uwielbiasz niecodzienne połączenia smaków oraz lubisz poznawać nowe niespotykanie nigdzie indziej potrawy, to wyrusz z nami w podróż do apetycznej Tajlandii. Gwarantujemy, że trudno będzie Ci się oprzeć tajskim rarytasom.

Na jaką okazję?

Potrawy rodem z tajlandzkiego talerza to idealny sposób na uroczysty obiad lub kolację. Tajskie dania cieszą bowiem nie tylko nasze podniebienia, ale i oczy. Wyglądają oraz smakują rewelacyjnie. To kulinaria, którymi warto, a nawet trzeba się popisywać!

Czy wiesz, że?

Tajowie przywiązują ogromną wagę nie tylko do przygotowywania dań, ale także do ich sposobu podania, jak również do samej sztuki jedzenia posiłku. W Tajlandii częstokroć zdobi się potrawy, przez co wyglądają jeszcze bardziej apetycznie. W tym celu wykorzystuje się rozmaite kwiaty oraz powycinane w fantazyjne wzory warzywa i owoce. Co więcej, zazwyczaj na tajskim stole znajdziemy więcej talerzy, niż byłoby to potrzebne. Ryż jest serwowany w osobnym naczyniu, a sos w kolejnym. Wszystko po to, by maczać w sosie wedle uznania ryżowe kulki ulepione palcami prawej ręki. Co kraj, to obyczaj!

Dla urozmaicenia:

Bardzo popularnym dodatkiem stosowanym w kuchni tajskiej jest słynny sos rybny - Nam Pla. Z powodzeniem możesz nim zastąpić inne przyprawy! Niby sos, ale doskonale sprawdzi się także w roli marynaty. W skład specjału wchodzi aż pięć różnych gatunków ryb. Jednak sam proces jego przyrządzania nie brzmi zachęcająco. Surowe ryby trzyma się w bardzo nasłonecznionym miejscu w beczce z solą. Następnie czeka się, aż zawartość sfermentuje niemal do płynnej postaci. Dasz się skusić?