Dania z Kuchni Tajskiej
268 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejKuchnia tajska
Przed Państwem najbardziej oryginalna kuchnia świata! Ojczyzna słynnego na całym globie Pad thai i zupy Tom Yam. Dzisiaj przeniesiemy się w regiony, gdzie króluje pyszna, tajlandzka kuchnia, skomponowana z całej gamy niezwykłych składników i aromatów. Mleko kokosowe, skorupiaki, sok z limonki, makaron ryżowy… to niejako symbole kuchni tajskiej. Przygotuj się na prawdziwą ucztę smaków! Poznasz dania, które bez wątpienia zapadną na długo w Twojej pamięci.
Dla kogo?
Tajska kuchnia to smakowity kąsek dla kulinarnych globtroterów! Jeśli uwielbiasz niecodzienne połączenia smaków oraz lubisz poznawać nowe niespotykanie nigdzie indziej potrawy, to wyrusz z nami w podróż do apetycznej Tajlandii. Gwarantujemy, że trudno będzie Ci się oprzeć tajskim rarytasom.
Na jaką okazję?
Potrawy rodem z tajlandzkiego talerza to idealny sposób na uroczysty obiad lub kolację. Tajskie dania cieszą bowiem nie tylko nasze podniebienia, ale i oczy. Wyglądają oraz smakują rewelacyjnie. To kulinaria, którymi warto, a nawet trzeba się popisywać!
Czy wiesz, że?
Tajowie przywiązują ogromną wagę nie tylko do przygotowywania dań, ale także do ich sposobu podania, jak również do samej sztuki jedzenia posiłku. W Tajlandii częstokroć zdobi się potrawy, przez co wyglądają jeszcze bardziej apetycznie. W tym celu wykorzystuje się rozmaite kwiaty oraz powycinane w fantazyjne wzory warzywa i owoce. Co więcej, zazwyczaj na tajskim stole znajdziemy więcej talerzy, niż byłoby to potrzebne. Ryż jest serwowany w osobnym naczyniu, a sos w kolejnym. Wszystko po to, by maczać w sosie wedle uznania ryżowe kulki ulepione palcami prawej ręki. Co kraj, to obyczaj!
Dla urozmaicenia:
Bardzo popularnym dodatkiem stosowanym w kuchni tajskiej jest słynny sos rybny - Nam Pla. Z powodzeniem możesz nim zastąpić inne przyprawy! Niby sos, ale doskonale sprawdzi się także w roli marynaty. W skład specjału wchodzi aż pięć różnych gatunków ryb. Jednak sam proces jego przyrządzania nie brzmi zachęcająco. Surowe ryby trzyma się w bardzo nasłonecznionym miejscu w beczce z solą. Następnie czeka się, aż zawartość sfermentuje niemal do płynnej postaci. Dasz się skusić?