Przepisy Kuchni Tajskiej | Przepisy.pl pixel

Dania z Kuchni Tajskiej

268 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (268)

Tajska zupa krewetkowa
ratingratingratingratingrating

182

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szukasz pomysłu na wyjątkowe danie, które urozmaici twoje menu? Znudziły ci się klasyczne potrawy...
Kurczak curry
ratingratingratingratingrating

125

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Słodko-pikantny kurczak curry przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom kulinariów indyjskich. M...
Kurczak po tajsku
ratingratingratingratingrating

116

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Niech pierwszy podniesie rękę ten, kto nigdy nie jadł kurczaka! Z pewnością wszyscy znamy jego st...
Kurczak po tajsku na słodko
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kuchnia orientalna często łączy słodko-kwaśne składniki, tworząc w ten sposób bogate w smaki potr...
Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków - VIDEO
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Czas na podróż do Azji! Co powiesz na wycieczkę do źródeł kuchni tajskiej? Już dziś poznaj niesły...
Pad Thai
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Do przygotowania makaronu po tajsku wybierz rodzaj mięsa, który lubisz najbardziej. Dobrze sprawd...
Zupa Tom Yam Gong
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Tajska zupa z warzywami
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Zupy to nie tylko preludium do dania głównego, ale także potrawa sama w sobie. Towarzyszą nam od...
Makaron po tajsku
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli chcesz przyrządzić smaczne i niebanalne danie z makaronem, po inspirację sięgnij do kuchni...
Zupa ryżowa
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Zupa ryżowa z rybą to danie inspirowane kuchnią azjatycką, z dodatkiem wyrazistego chili i łagodn...
Tajska zupa chili
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Wołowina po tajsku
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ze szlachetnej wołowej polędwicy przyrządź na obiad szybkie i proste danie, inspirowane kuchnią a...
Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sataje to propozycja dla miłośników prostych dań kuchni tajskiej. Nigdy wcześniej nie przyrządzał...
Ryż z groszkiem
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Masz ochotę na jakieś danie obiadowe z ryżem, ale brak Ci pomysłu, co ugotować? Poznaj przepis na...
Dynia z napojem kokosowym - VIDEO
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Delikatny, niemal słodki miąższ dyni w połączeniu z napojem kokosowym, cynamonem oraz pikantnymi...
Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Zastanawiałeś się kiedyś, w czym tkwi sekret tajskiej kuchni i dlaczego z roku na rok staje się o...
Omlet tajski
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Masz ochotę na rozpływające się w ustach danie jajeczne z dodatkiem świeżych warzyw i aromatyczny...
Kotlety rybne
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zupa dyniowo-kokosowa
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Steki rybne
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli chętnie testujesz przepisy na nowoczesne, oryginalne potrawy, na najbliższy wykwintny obiad...
Kopytka z batatów z krewetkami w tajskim curry
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
W polskiej kulturze kopytka są jednym z tych dań, którym się nie odmawia. Ich tradycyjna forma mo...
Egzotyczny makaron z krewetkami
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Aksamitny sos na bazie mleka kokosowego z jędrnymi krewetkami i aromatycznymi przyprawami, podany...
Warzywa po tajsku
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Z przepisem na warzywa po tajsku przygotujesz pyszny wegetariański obiad o orientalnym charakterz...
Kurczak z warzywami w czerwonym curry po tajsku
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kuchnia tajska to jedna z najbardziej różnorodnych kuchni świata, którą łatwo zmodyfikować do wła...
Marynata tajska
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Tak przygotowana marynata jest idealna do ryb, ale również pasuje do kurczaka, a nawet wieprzowin...
Sataye z piersi kaczki
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli zastanawiasz się, jakie szybkie i ciekawe przystawki przygotować na wizytę znajomych, satay...
Panga w ananasach
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.

Ciekawostki i porady

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia tajskaKuchnia tajska

Przed Państwem najbardziej oryginalna kuchnia świata! Ojczyzna słynnego na całym globie Pad thai i zupy Tom Yam. Dzisiaj przeniesiemy się w regiony, gdzie króluje pyszna, tajlandzka kuchnia, skomponowana z całej gamy niezwykłych składników i aromatów. Mleko kokosowe, skorupiaki, sok z limonki, makaron ryżowy… to niejako symbole kuchni tajskiej. Przygotuj się na prawdziwą ucztę smaków! Poznasz dania, które bez wątpienia zapadną na długo w Twojej pamięci.

Dla kogo?

Tajska kuchnia to smakowity kąsek dla kulinarnych globtroterów! Jeśli uwielbiasz niecodzienne połączenia smaków oraz lubisz poznawać nowe niespotykanie nigdzie indziej potrawy, to wyrusz z nami w podróż do apetycznej Tajlandii. Gwarantujemy, że trudno będzie Ci się oprzeć tajskim rarytasom.

Na jaką okazję?

Potrawy rodem z tajlandzkiego talerza to idealny sposób na uroczysty obiad lub kolację. Tajskie dania cieszą bowiem nie tylko nasze podniebienia, ale i oczy. Wyglądają oraz smakują rewelacyjnie. To kulinaria, którymi warto, a nawet trzeba się popisywać!

Czy wiesz, że?

Tajowie przywiązują ogromną wagę nie tylko do przygotowywania dań, ale także do ich sposobu podania, jak również do samej sztuki jedzenia posiłku. W Tajlandii częstokroć zdobi się potrawy, przez co wyglądają jeszcze bardziej apetycznie. W tym celu wykorzystuje się rozmaite kwiaty oraz powycinane w fantazyjne wzory warzywa i owoce. Co więcej, zazwyczaj na tajskim stole znajdziemy więcej talerzy, niż byłoby to potrzebne. Ryż jest serwowany w osobnym naczyniu, a sos w kolejnym. Wszystko po to, by maczać w sosie wedle uznania ryżowe kulki ulepione palcami prawej ręki. Co kraj, to obyczaj!

Dla urozmaicenia:

Bardzo popularnym dodatkiem stosowanym w kuchni tajskiej jest słynny sos rybny - Nam Pla. Z powodzeniem możesz nim zastąpić inne przyprawy! Niby sos, ale doskonale sprawdzi się także w roli marynaty. W skład specjału wchodzi aż pięć różnych gatunków ryb. Jednak sam proces jego przyrządzania nie brzmi zachęcająco. Surowe ryby trzyma się w bardzo nasłonecznionym miejscu w beczce z solą. Następnie czeka się, aż zawartość sfermentuje niemal do płynnej postaci. Dasz się skusić?