Kurczak po tajsku na słodko przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po tajsku na słodko

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

352 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

483 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1089 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

2 łyżki

2 szklanki

marynata:

3 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę, mieszając dokładnie wszystkie składniki.

Kurczak po tajsku na słodko - Krok 1

Krok 2

Pokrój kurczaka w paski. Dodaj do marynaty, dobrze wymieszaj i trzymaj w lodówce przez godzinę.

Kurczak po tajsku na słodko - Krok 2

Krok 3

Pokrój cebulę w małą kostkę i lekko podsmaż na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Kurczak po tajsku na słodko - Krok 3

Krok 4

Rozgnieć plastry ananasa, a następnie wymieszaj z sokiem pomarańczowym, syropem z ananasa, wiórkami kokosowymi oraz Fixem Knorr.

Kurczak po tajsku na słodko - Krok 4

Krok 5

Po zamarynowaniu, mięso, wraz z marynatą, podsmaż na oleju.

Kurczak po tajsku na słodko - Krok 5

Krok 6

Następnie dodaj cebulę i sos. Duś przez kilka minut – do momentu, gdy sos zgęstnieje i smaki się połączą. Gotowego kurczaka podawaj z ryżem.

Kurczak po tajsku na słodko - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • dawid brzeczek

    dawid brzeczek , 29.04.2020

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemek Wtorek

    Przemek Wtorek , 15.06.2016

    Bardzo smaczne ale za każdym razem wychodzi zbyt żądkie, wydaje mi sie ze soku i sosu z ananasów powinno być nieco mniej

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po tajsku na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po tajsku na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po tajsku na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po tajsku na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po tajsku na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po tajsku na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po tajsku na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po tajsku na słodko - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po tajsku na słodkoKurczak po tajsku na słodko

Kuchnia orientalna często łączy słodko-kwaśne składniki, tworząc w ten sposób bogate w smaki potrawy. Przykładem tego jest kurczak po tajsku na słodko. Dzięki marynacie mięso drobiowe jest bardzo aromatyczne, soczyste i dość pikantne. Zawdzięcza to mieszance przypraw, na które składają się m.in. lubczyk, rozmaryn, tymianek, bazylia, gałka muszkatołowa, imbir, oregano, curry, cynamon i kurkuma. Połącz je z miodem, sosem sojowym oraz tabasco, sokiem z cytryny, a następnie powstałą zalewą polej mięso. Cebulę zeszklij na patelni. Przygotuj też owocowy sos z rozgniecionych plastrów ananasa, soku pomarańczowego, syropu z ananasa, wiórków kokosowych, rodzynków oraz przypraw. Dodaj go do podsmażonego z marynatą mięsa, dołącz też cebulę. Duś wszystko razem przez jakiś czas. Składniki powinny się ze sobą połączyć, a sos nabrać gęstości. Gotowego kurczaka po tajsku na słodko serwuj z ryżem, kaszą kuskus lub makaronem sojowym. Udekoruj potrawę natką pietruszki i plastrami cytryny. Sprawdź przepis i dowiedz się, jak – krok po kroku – przyrządzić to danie.