Kurczak po tajsku na słodko przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kurczak po tajsku na słodko

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

288 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

394 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

837 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżki

2 szklanki

marynata:

3 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę, mieszając dokładnie wszystkie składniki.

Kurczak po tajsku na słodko - Krok 1

Krok 2

Pokrój kurczaka w paski. Dodaj do marynaty, dobrze wymieszaj i trzymaj w lodówce przez godzinę.

Kurczak po tajsku na słodko - Krok 2

Krok 3

Pokrój cebulę w małą kostkę i lekko podsmaż na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Kurczak po tajsku na słodko - Krok 3

Krok 4

Rozgnieć plastry ananasa, a następnie wymieszaj z sokiem pomarańczowym, syropem z ananasa, wiórkami kokosowymi, rodzynkami oraz Fixem Knorr.

Kurczak po tajsku na słodko - Krok 4

Krok 5

Po zamarynowaniu, mięso, wraz z marynatą, podsmaż na oleju.

Kurczak po tajsku na słodko - Krok 5

Krok 6

Następnie dodaj cebulę i sos. Duś przez kilka minut – do momentu, gdy sos zgęstnieje i smaki się połączą. Gotowego kurczaka podawaj z ryżem.

Kurczak po tajsku na słodko - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • dawid brzeczek

    dawid brzeczek , 29.04.2020

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemek Wtorek

    Przemek Wtorek , 15.06.2016

    Bardzo smaczne ale za każdym razem wychodzi zbyt żądkie, wydaje mi sie ze soku i sosu z ananasów powinno być nieco mniej

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po tajsku na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po tajsku na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po tajsku na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po tajsku na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po tajsku na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po tajsku na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po tajsku na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po tajsku na słodkoKurczak po tajsku na słodko

Kuchnia orientalna często łączy słodko-kwaśne składniki, tworząc w ten sposób bogate w smaki potrawy. Przykładem tego jest kurczak po tajsku na słodko. Dzięki marynacie mięso drobiowe jest bardzo aromatyczne, soczyste i dość pikantne. Zawdzięcza to mieszance przypraw, na które składają się m.in. lubczyk, rozmaryn, tymianek, bazylia, gałka muszkatołowa, imbir, oregano, curry, cynamon i kurkuma. Połącz je z miodem, sosem sojowym oraz tabasco, sokiem z cytryny, a następnie powstałą zalewą polej mięso. Cebulę zeszklij na patelni. Przygotuj też owocowy sos z rozgniecionych plastrów ananasa, soku pomarańczowego, syropu z ananasa, wiórków kokosowych, rodzynków oraz przypraw. Dodaj go do podsmażonego z marynatą mięsa, dołącz też cebulę. Duś wszystko razem przez jakiś czas. Składniki powinny się ze sobą połączyć, a sos nabrać gęstości. Gotowego kurczaka po tajsku na słodko serwuj z ryżem, kaszą kuskus lub makaronem sojowym. Udekoruj potrawę natką pietruszki i plastrami cytryny. Sprawdź przepis i dowiedz się, jak – krok po kroku – przyrządzić to danie.