Kurczak po tajsku na słodko

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

279 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

393 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

828 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżki

2 szklanki

marynata:

3 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę, mieszając dokładnie wszystkie składniki.

Kurczak po tajsku na słodko - Krok 1

Krok 2

Pokrój kurczaka w paski. Dodaj do marynaty, dobrze wymieszaj i trzymaj w lodówce przez godzinę.

Kurczak po tajsku na słodko - Krok 2

Krok 3

Pokrój cebulę w małą kostkę i lekko podsmaż na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Kurczak po tajsku na słodko - Krok 3

Krok 4

Rozgnieć plastry ananasa, a następnie wymieszaj z sokiem pomarańczowym, syropem z ananasa, wiórkami kokosowymi, rodzynkami oraz Fixem Knorr.

Kurczak po tajsku na słodko - Krok 4

Krok 5

Po zamarynowaniu, mięso, wraz z marynatą, podsmaż na oleju.

Kurczak po tajsku na słodko - Krok 5

Krok 6

Następnie dodaj cebulę i sos. Duś przez kilka minut – do momentu, gdy sos zgęstnieje i smaki się połączą. Gotowego kurczaka podawaj z ryżem.

Kurczak po tajsku na słodko - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Przemek Wtorek

    Przemek Wtorek

    Bardzo smaczne ale za każdym razem wychodzi zbyt żądkie, wydaje mi sie ze soku i sosu z ananasów powinno być nieco mniej

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po tajsku na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po tajsku na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po tajsku na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po tajsku na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po tajsku na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po tajsku na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po tajsku na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po tajsku na słodkoKurczak po tajsku na słodko

Kuchnia orientalna często łączy słodko-kwaśne składniki, tworząc w ten sposób bogate w smaki potrawy. Przykładem tego jest kurczak po tajsku na słodko. Dzięki marynacie mięso drobiowe jest bardzo aromatyczne, soczyste i dość pikantne. Zawdzięcza to mieszance przypraw, na które składają się m.in. lubczyk, rozmaryn, tymianek, bazylia, gałka muszkatołowa, imbir, oregano, curry, cynamon i kurkuma. Połącz je z miodem, sosem sojowym oraz tabasco, sokiem z cytryny, a następnie powstałą zalewą polej mięso. Cebulę zeszklij na patelni. Przygotuj też owocowy sos z rozgniecionych plastrów ananasa, soku pomarańczowego, syropu z ananasa, wiórków kokosowych, rodzynków oraz przypraw. Dodaj go do podsmażonego z marynatą mięsa, dołącz też cebulę. Duś wszystko razem przez jakiś czas. Składniki powinny się ze sobą połączyć, a sos nabrać gęstości. Gotowego kurczaka po tajsku na słodko serwuj z ryżem, kaszą kuskus lub makaronem sojowym. Udekoruj potrawę natką pietruszki i plastrami cytryny. Sprawdź przepis i dowiedz się, jak – krok po kroku – przyrządzić to danie.