Curry z kurczakiem i ananasem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z kurczakiem i ananasem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
742 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

155 osób wydrukowało

Pobierz pdf

277 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

0.5 szklanki

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrój kurczaka w małe kawałki, a cebulę posiekaj.

Curry z kurczakiem i ananasem - Krok 1

Krok 2

Dodaj kurczaka, zmniejsz gaz i gotuj wszystko przez około kwadrans, aż mięso zrobi się miękkie i sos zgęstnieje.

Curry z kurczakiem i ananasem - Krok 2

Krok 3

Teraz przypraw potrawę octem, sosem rybnym, sokiem z limonki i cukrem i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Curry z kurczakiem i ananasem - Krok 3

Krok 4

Mieszając, smaż przez 2 minuty na oleju pastę curry oraz cebulę. Wlej do tego mleko kokosowe i poczekaj, aż się zagotuje.

Curry z kurczakiem i ananasem - Krok 4

Krok 5

Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i całość zagotuj.

Curry z kurczakiem i ananasem - Krok 5

Krok 6

Wsyp orzeszki ziemne, ananasa i bazylię. Serwuj z ryżem posypane posiekaną kolendrą.

Curry z kurczakiem i ananasem - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Konrad Sidor

    Konrad Sidor , 24.04.2018

    Mam wrażenie, że pomieszana jest kolejność kroków w przepisie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z kurczakiem i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z kurczakiem i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z kurczakiem i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z kurczakiem i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z kurczakiem i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z kurczakiem i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z kurczakiem i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z kurczakiem i ananasem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z kurczakiem i ananasemCurry z kurczakiem i ananasem

Curry to ogólna nazwa dań indyjskich, składających się z różnorodnych składników w gęstym sosie. Można przyrządzać je z mięsa, soczewicy albo warzyw czy ryb. Spróbuj naszej propozycji na curry z kurczakiem i ananasem w pysznym sosie na bazie mleka kokosowego. To łatwe w przygotowaniu i smaczne danie, które doskonale smakuje solo albo z ryżem jaśminowym czy kaszą kuskus – zarówno w wersji łagodnej, jak i pikantnej. Może być serwowane jako danie główne lub kolacja. Na początek pokrój kurczaka i cebulę, a następnie warzywo podsmaż na oliwie z pastą curry. Najbardziej pikantny smak posiada wersja zielona, najłagodniejsza zaś jest żółta – wybierz ją więc wedle upodobań. Potem połącz ją z mleczkiem kokosowym, a kiedy zgęstnieje, także z esencją do sosu z kurczaka. Dopiero w tak przygotowanym sosie duś pokrojone wcześniej mięso drobiowe, a kiedy zmięknie, dopraw danie octem, sosem rybnym i sokiem z limonki. Smaku całości dopełni ananas (świeży albo z puszki), kolendra, a także chrupiące orzeszki arachidowe.