Składniki
200 gramów
1 sztuka
0.5 szklanki
1 szklanka
1 sztuka
1 łyżka
0.5 szklanki
0.5 szklanki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrój kurczaka w małe kawałki, a cebulę posiekaj.
Krok 2
Dodaj kurczaka, zmniejsz gaz i gotuj wszystko przez około kwadrans, aż mięso zrobi się miękkie i sos zgęstnieje.
Krok 3
Teraz przypraw potrawę octem, sosem rybnym, sokiem z limonki i cukrem i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Krok 4
Mieszając, smaż przez 2 minuty na oleju pastę curry oraz cebulę. Wlej do tego mleko kokosowe i poczekaj, aż się zagotuje.
Krok 5
Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i całość zagotuj.
Krok 6
Wsyp orzeszki ziemne, ananasa i bazylię. Serwuj z ryżem posypane posiekaną kolendrą.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Curry z kurczakiem i ananasem
Curry to ogólna nazwa dań indyjskich, składających się z różnorodnych składników w gęstym sosie. Można przyrządzać je z mięsa, soczewicy albo warzyw czy ryb. Spróbuj naszej propozycji na curry z kurczakiem i ananasem w pysznym sosie na bazie mleka kokosowego. To łatwe w przygotowaniu i smaczne danie, które doskonale smakuje solo albo z ryżem jaśminowym czy kaszą kuskus – zarówno w wersji łagodnej, jak i pikantnej. Może być serwowane jako danie główne lub kolacja. Na początek pokrój kurczaka i cebulę, a następnie warzywo podsmaż na oliwie z pastą curry. Najbardziej pikantny smak posiada wersja zielona, najłagodniejsza zaś jest żółta – wybierz ją więc wedle upodobań. Potem połącz ją z mleczkiem kokosowym, a kiedy zgęstnieje, także z esencją do sosu z kurczaka. Dopiero w tak przygotowanym sosie duś pokrojone wcześniej mięso drobiowe, a kiedy zmięknie, dopraw danie octem, sosem rybnym i sokiem z limonki. Smaku całości dopełni ananas (świeży albo z puszki), kolendra, a także chrupiące orzeszki arachidowe.