
Składniki
200 gramów
1 sztuka
0.5 szklanki
1 szklanka
1 sztuka
1 łyżka
0.5 szklanki
0.5 szklanki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrój kurczaka w małe kawałki, a cebulę posiekaj.

Krok 2
Dodaj kurczaka, zmniejsz gaz i gotuj wszystko przez około kwadrans, aż mięso zrobi się miękkie i sos zgęstnieje.

Krok 3
Teraz przypraw potrawę octem, sosem rybnym, sokiem z limonki i cukrem i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Krok 4
Mieszając, smaż przez 2 minuty na oleju pastę curry oraz cebulę. Wlej do tego mleko kokosowe i poczekaj, aż się zagotuje.

Krok 5
Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i całość zagotuj.

Krok 6
Wsyp orzeszki ziemne, ananasa i bazylię. Serwuj z ryżem posypane posiekaną kolendrą.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Curry z kurczakiem i ananasem
Curry to ogólna nazwa dań indyjskich, składających się z różnorodnych składników w gęstym sosie. Można przyrządzać je z mięsa, soczewicy albo warzyw czy ryb. Spróbuj naszej propozycji na curry z kurczakiem i ananasem w pysznym sosie na bazie mleka kokosowego. To łatwe w przygotowaniu i smaczne danie, które doskonale smakuje solo albo z ryżem jaśminowym czy kaszą kuskus – zarówno w wersji łagodnej, jak i pikantnej. Może być serwowane jako danie główne lub kolacja. Na początek pokrój kurczaka i cebulę, a następnie warzywo podsmaż na oliwie z pastą curry. Najbardziej pikantny smak posiada wersja zielona, najłagodniejsza zaś jest żółta – wybierz ją więc wedle upodobań. Potem połącz ją z mleczkiem kokosowym, a kiedy zgęstnieje, także z esencją do sosu z kurczaka. Dopiero w tak przygotowanym sosie duś pokrojone wcześniej mięso drobiowe, a kiedy zmięknie, dopraw danie octem, sosem rybnym i sokiem z limonki. Smaku całości dopełni ananas (świeży albo z puszki), kolendra, a także chrupiące orzeszki arachidowe.


































