
Składniki
200 gramów
1 sztuka
0.5 szklanki
1 szklanka
1 sztuka
1 łyżka
0.5 szklanki
0.5 szklanki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrój kurczaka w małe kawałki, a cebulę posiekaj.

Krok 2
Dodaj kurczaka, zmniejsz gaz i gotuj wszystko przez około kwadrans, aż mięso zrobi się miękkie i sos zgęstnieje.

Krok 3
Teraz przypraw potrawę octem, sosem rybnym, sokiem z limonki i cukrem i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Krok 4
Mieszając, smaż przez 2 minuty na oleju pastę curry oraz cebulę. Wlej do tego mleko kokosowe i poczekaj, aż się zagotuje.

Krok 5
Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i całość zagotuj.

Krok 6
Wsyp orzeszki ziemne, ananasa i bazylię. Serwuj z ryżem posypane posiekaną kolendrą.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Curry z kurczakiem i ananasem
Curry to ogólna nazwa dań indyjskich, składających się z różnorodnych składników w gęstym sosie. Można przyrządzać je z mięsa, soczewicy albo warzyw czy ryb. Spróbuj naszej propozycji na curry z kurczakiem i ananasem w pysznym sosie na bazie mleka kokosowego. To łatwe w przygotowaniu i smaczne danie, które doskonale smakuje solo albo z ryżem jaśminowym czy kaszą kuskus – zarówno w wersji łagodnej, jak i pikantnej. Może być serwowane jako danie główne lub kolacja. Na początek pokrój kurczaka i cebulę, a następnie warzywo podsmaż na oliwie z pastą curry. Najbardziej pikantny smak posiada wersja zielona, najłagodniejsza zaś jest żółta – wybierz ją więc wedle upodobań. Potem połącz ją z mleczkiem kokosowym, a kiedy zgęstnieje, także z esencją do sosu z kurczaka. Dopiero w tak przygotowanym sosie duś pokrojone wcześniej mięso drobiowe, a kiedy zmięknie, dopraw danie octem, sosem rybnym i sokiem z limonki. Smaku całości dopełni ananas (świeży albo z puszki), kolendra, a także chrupiące orzeszki arachidowe.


































