
Składniki
250 gramów
15 gramów
20 gramów
30 gramów
800 gramów
1 opakowanie
400 gramów
200 gramów
60 mililitrów
opcjonalnie:
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę o boku 2 cm. Zamarynuj w przyprawach i curry. Podsmaż w szerokim rondlu na rozgrzanym oleju.
Krok 2
Cebulę, imbir oraz czosnek pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa i smaż jeszcze kilka minut.
Krok 3
Wlej 500 ml wody, mleko kokosowe i duś na małym ognie pod przykryciem ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 4
Gdy mięso będzie miękkie, dodaj Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.
Krok 5
Dodaj listki szpinaku, wymieszaj i podawaj.

Dobra rada:
Curry podawaj posypane prażonymi orzechami. Świetnie smakuje również z ryżem lub chlebkiem naan.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Curry z wołowiną
Ciężko znaleźć osobę, która nie zna bądź nie lubi jego smaku. Mowa o curry! Choć przyprawa ta jest ściśle związana z kuchnią orientalną, zadomowiła się także na gruncie polskim. Co powiesz na łagodne curry z wołowiną? Wobec tego dania nie przejdziesz obojętnie!
Dla kogo? Jeśli zdajesz sobie sprawę z ogromnej roli przypraw w kuchni i sam chętnie z nich korzystasz, to danie jest właśnie dla Ciebie! Koniecznie przepis muszą wypróbować fani kuchni orientalnych, którzy nie wyobrażają sobie tygodniowego menu bez curry.
Na jaką okazję? Na co dzień i od święta! A Ty w jaki dzień skusisz się na łagodne curry z wołowiną?
Dla urozmaicenia: Tak przyrządzone danie możesz podawać w towarzystwie prażonych orzechów, ryżu lub chlebka naan.
Czy wiesz, że? Curry to najbardziej popularna przyprawa na świecie. W jej skład wchodzą m.in. kurkuma, kolendra i kumin. Bardzo często mieszankę wzbogaca się o kozieradkę, gałkę muszkatołową, pieprz czarny, chili, cynamon, kardamon, goździki czy imbir. Istne szaleństwo smaków!


































