Curry z wołowiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z wołowiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

118 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

210 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

15 gramów

20 gramów

30 gramów

800 gramów

1 opakowanie

400 gramów

200 gramów

60 mililitrów

opcjonalnie:

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę o boku 2 cm. Zamarynuj w przyprawach i curry. Podsmaż w szerokim rondlu na rozgrzanym oleju.

Krok 2

Cebulę, imbir oraz czosnek pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa i smaż jeszcze kilka minut.

Krok 3

Wlej 500 ml wody, mleko kokosowe i duś na małym ognie pod przykryciem ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

Krok 4

Gdy mięso będzie miękkie, dodaj Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.

Krok 5

Dodaj listki szpinaku, wymieszaj i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Curry podawaj posypane prażonymi orzechami. Świetnie smakuje również z ryżem lub chlebkiem naan.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z wołowinąCurry z wołowiną

Ciężko znaleźć osobę, która nie zna bądź nie lubi jego smaku. Mowa o curry! Choć przyprawa ta jest ściśle związana z kuchnią orientalną, zadomowiła się także na gruncie polskim. Co powiesz na łagodne curry z wołowiną? Wobec tego dania nie przejdziesz obojętnie!

Dla kogo? Jeśli zdajesz sobie sprawę z ogromnej roli przypraw w kuchni i sam chętnie z nich korzystasz, to danie jest właśnie dla Ciebie! Koniecznie przepis muszą wypróbować fani kuchni orientalnych, którzy nie wyobrażają sobie tygodniowego menu bez curry.

Na jaką okazję? Na co dzień i od święta! A Ty w jaki dzień skusisz się na łagodne curry z wołowiną?

Dla urozmaicenia: Tak przyrządzone danie możesz podawać w towarzystwie prażonych orzechów, ryżu lub chlebka naan.

Czy wiesz, że? Curry to najbardziej popularna przyprawa na świecie. W jej skład wchodzą m.in. kurkuma, kolendra i kumin. Bardzo często mieszankę wzbogaca się o kozieradkę, gałkę muszkatołową, pieprz czarny, chili, cynamon, kardamon, goździki czy imbir. Istne szaleństwo smaków!