Curry z wołowiną - w sosie z warzywami: przepis | Przepisy.pl pixel

Curry z wołowiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
138 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

260 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

15 gramów

20 gramów

30 gramów

800 gramów

1 opakowanie

400 gramów

200 gramów

60 mililitrów

opcjonalnie:

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę o boku 2 cm. Zamarynuj w przyprawach i curry. Podsmaż w szerokim rondlu na rozgrzanym oleju.

Krok 2

Cebulę, imbir oraz czosnek pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa i smaż jeszcze kilka minut.

Krok 3

Wlej 500 ml wody, mleko kokosowe i duś na małym ognie pod przykryciem ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

Krok 4

Gdy mięso będzie miękkie, dodaj Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.

Krok 5

Dodaj listki szpinaku, wymieszaj i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Curry podawaj posypane prażonymi orzechami. Świetnie smakuje również z ryżem lub chlebkiem naan.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kurczak curry
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z wołowinąCurry z wołowiną

Ciężko znaleźć osobę, która nie zna bądź nie lubi jego smaku. Mowa o curry! Choć przyprawa ta jest ściśle związana z kuchnią orientalną, zadomowiła się także na gruncie polskim. Co powiesz na łagodne curry z wołowiną? Wobec tego dania nie przejdziesz obojętnie!

Dla kogo? Jeśli zdajesz sobie sprawę z ogromnej roli przypraw w kuchni i sam chętnie z nich korzystasz, to danie jest właśnie dla Ciebie! Koniecznie przepis muszą wypróbować fani kuchni orientalnych, którzy nie wyobrażają sobie tygodniowego menu bez curry.

Na jaką okazję? Na co dzień i od święta! A Ty w jaki dzień skusisz się na łagodne curry z wołowiną?

Dla urozmaicenia: Tak przyrządzone danie możesz podawać w towarzystwie prażonych orzechów, ryżu lub chlebka naan.

Czy wiesz, że? Curry to najbardziej popularna przyprawa na świecie. W jej skład wchodzą m.in. kurkuma, kolendra i kumin. Bardzo często mieszankę wzbogaca się o kozieradkę, gałkę muszkatołową, pieprz czarny, chili, cynamon, kardamon, goździki czy imbir. Istne szaleństwo smaków!