Gnocchi z cukinią - cukiniowe w sosie pomidorowym | Przepisy.pl pixel

Włoskie gnocchi z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
436 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

268 osób wydrukowało

Pobierz pdf

739 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

120 gramów

20 gramów

400 gramów

300 gramów

400 gramów

250 gramów

1 sztuka

80 mililitrów

opcjonalne:

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę pokrój w kostkę 2 cm. Dopraw szczyptą soli i podsmaż w szerokim rondlu na oliwie, aż będzie rumiana.

Krok 2

Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Smaż jeszcze chwilę.

Krok 3

Dodaj pomidory z puszki, wlej 300 ml wody i dodaj Bulionetkę wołową Knorr. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 60 minut (w razie konieczność dolej wodę).

Krok 4

Cukinię przekrój wzdłuż na pół, pozbądź się pestek i pokrój w kawałki.

Krok 5

Kluseczki gnocchi sparz w wrzątku przez 1 minutę i dodaj do mięsa.

Krok 6

Dodaj również cukinię oraz całe pomidorki. Gotuj jeszcze ok. 5-7 minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj z listkami bazylii.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do gnocchi możesz jeszcze dodać fasolkę z puszki lub świeże listki szpinaku.

1

Opinie o przepisie

  • Maciek Łodygowski

    Maciek Łodygowski , 27.01.2019

    Smaczne jednogarnkowe danie, polecam zapracowanym

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoskie gnocchi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoskie gnocchi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoskie gnocchi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoskie gnocchi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoskie gnocchi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoskie gnocchi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoskie gnocchi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoskie gnocchi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoskie gnocchi z cukiniąWłoskie gnocchi z cukinią

Czy w kuchni łatwo o nudę? Oj, tak! Jak temu zaradzić? Dobrym pomyłem jest szukanie zamienników dla wciąż używanych produktów czy przepisów. Nie wiesz jak zacząć? Zainspirujemy Cię! Już dziś przygotuj włoskie gnocchi z cukinią i ciesz się różnorodnością!

Dla kogo? Dla szukających nowych kulinarnych inspiracji. Gnocchi zamiast zwykłych ziemniaków, soczysta wołowina zamiast drobiu, a to wszystko w towarzystwie pysznej, lekkostrawnej cukinii! Daj się przekonać!

Na jaką okazję? Włoskie gnocchi z cukinią na niedzielny obiad? Czemu nie! Pod warunkiem, że Twoi domownicy zjedzą lekkie śniadanie!

Dla urozmaicenia: Do tak przygotowanego dania możesz dodać jeszcze fasolkę z puszki lub świeże liście szpinaku. Nie bój się eksperymentować!

Czy wiesz, że? Gnocchi z języka włoskiego oznacza „grudki”. Te małe kluseczki z wyglądu przypominają polskie kopytka. Ich podstawowym składnikiem są ziemniaki i mąka, natomiast konkretna receptura jest ściśle związana z danym regionem Włoch.