Włoskie gnocchi z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoskie gnocchi z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
431 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

262 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

730 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

120 gramów

20 gramów

400 gramów

300 gramów

400 gramów

250 gramów

1 sztuka

80 mililitrów

opcjonalne:

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę pokrój w kostkę 2 cm. Dopraw szczyptą soli i podsmaż w szerokim rondlu na oliwie, aż będzie rumiana.

Krok 2

Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Smaż jeszcze chwilę.

Krok 3

Dodaj pomidory z puszki, wlej 300 ml wody i dodaj Bulionetkę wołową Knorr. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 60 minut (w razie konieczność dolej wodę).

Krok 4

Cukinię przekrój wzdłuż na pół, pozbądź się pestek i pokrój w kawałki.

Krok 5

Kluseczki gnocchi sparz w wrzątku przez 1 minutę i dodaj do mięsa.

Krok 6

Dodaj również cukinię oraz całe pomidorki. Gotuj jeszcze ok. 5-7 minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj z listkami bazylii.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do gnocchi możesz jeszcze dodać fasolkę z puszki lub świeże listki szpinaku.

1

Opinie o przepisie

  • Maciek Łodygowski

    Maciek Łodygowski , 27.01.2019

    Smaczne jednogarnkowe danie, polecam zapracowanym

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoskie gnocchi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoskie gnocchi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoskie gnocchi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoskie gnocchi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoskie gnocchi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoskie gnocchi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoskie gnocchi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoskie gnocchi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoskie gnocchi z cukiniąWłoskie gnocchi z cukinią

Czy w kuchni łatwo o nudę? Oj, tak! Jak temu zaradzić? Dobrym pomyłem jest szukanie zamienników dla wciąż używanych produktów czy przepisów. Nie wiesz jak zacząć? Zainspirujemy Cię! Już dziś przygotuj włoskie gnocchi z cukinią i ciesz się różnorodnością!

Dla kogo? Dla szukających nowych kulinarnych inspiracji. Gnocchi zamiast zwykłych ziemniaków, soczysta wołowina zamiast drobiu, a to wszystko w towarzystwie pysznej, lekkostrawnej cukinii! Daj się przekonać!

Na jaką okazję? Włoskie gnocchi z cukinią na niedzielny obiad? Czemu nie! Pod warunkiem, że Twoi domownicy zjedzą lekkie śniadanie!

Dla urozmaicenia: Do tak przygotowanego dania możesz dodać jeszcze fasolkę z puszki lub świeże liście szpinaku. Nie bój się eksperymentować!

Czy wiesz, że? Gnocchi z języka włoskiego oznacza „grudki”. Te małe kluseczki z wyglądu przypominają polskie kopytka. Ich podstawowym składnikiem są ziemniaki i mąka, natomiast konkretna receptura jest ściśle związana z danym regionem Włoch.