
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
400 gramów
2 sztuki
3 sztuki
100 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik na 185 stopni. Wyszoruj dokładnie karczochy i przekrój na pół. Podobnie przygotuj pieczarki. Cebulę pokrój na ćwiartki, a czosnek w plasterki.
Krok 2
W naczyniu żaroodpornym ułóż topinambura, cebulę i czosnek. Skrop oliwą, posyp tymiankiem i rozmarynem Knorr i piecz przez 20 minut.
Krok 3
W tym czasie steki wołowe skrop pozostałym olejem i posyp przyprawą do Grilla Knorr.
Krok 4
Obsmaż mięsa na patelni. Jak warzywa się upieką dodaj mięso i piecz wszystko razem jeszcze 10 minut.
Krok 5
Po upieczeniu połóż warzywa na talerzu i skrop je powstałym podczas pieczenia sosem. Mięso pokrój w paski i ułóż na warzywach. Od razu podawaj.

Dobra rada:
Powstały podczas pieczenia sos możesz przelać do garnuszka, dodać pół szklanki śmietany i gotować ok 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dzięki temu twoje danie będzie jeszcze bardzie aromatyczne i smaczne.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Stek z pieczonym topinamburem
Zainteresowanie kuchnią i odkrywanie nieznanych produktów jest wciąż na topie. Co chwilę słyszymy o nowych składnikach, które zrewolucjonizowały kulinaria. W tym cały urok gotowania, aby znane receptury urozmaicić o pomysłowe dodatki. Jednym z przepisów, który powinieneś mieć na uwadze, jest stek pieczony z topinamburem. Wypróbuj sam – ten zapach nie da o sobie zapomnieć na długo!
Dla kogo?
Stek pieczony z topinamburem to danie dla wszystkich osób, które lubią konkretne dania. Palce lizać!
Na jaką okazję?
Jeśli nadszedł weekend i zastanawiasz się, jak zaskoczyć swoich najbliższych, zaserwuj im stek pieczony z topinamburem.
Czy wiesz, że?
Topinambur znany także jako słonecznik bulwiasty to nic innego jak bulwa, z wyglądu przypominająca karczochy lub orzechy. Produkt świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs czy innych warzyw.
Dla urozmaicenia:
Powstały podczas pieczenia sos możesz przelać do garnuszka, dodać pół szklanki śmietany i gotować około 5 minut, aż zgęstnieje. Dzięki temu twoje danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.


































