
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
400 gramów
2 sztuki
3 sztuki
100 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik na 185 stopni. Wyszoruj dokładnie karczochy i przekrój na pół. Podobnie przygotuj pieczarki. Cebulę pokrój na ćwiartki, a czosnek w plasterki.
Krok 2
W naczyniu żaroodpornym ułóż topinambura, cebulę i czosnek. Skrop oliwą, posyp tymiankiem i rozmarynem Knorr i piecz przez 20 minut.
Krok 3
W tym czasie steki wołowe skrop pozostałym olejem i posyp przyprawą do Grilla Knorr.
Krok 4
Obsmaż mięsa na patelni. Jak warzywa się upieką dodaj mięso i piecz wszystko razem jeszcze 10 minut.
Krok 5
Po upieczeniu połóż warzywa na talerzu i skrop je powstałym podczas pieczenia sosem. Mięso pokrój w paski i ułóż na warzywach. Od razu podawaj.

Dobra rada:
Powstały podczas pieczenia sos możesz przelać do garnuszka, dodać pół szklanki śmietany i gotować ok 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dzięki temu twoje danie będzie jeszcze bardzie aromatyczne i smaczne.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Stek z pieczonym topinamburem
Zainteresowanie kuchnią i odkrywanie nieznanych produktów jest wciąż na topie. Co chwilę słyszymy o nowych składnikach, które zrewolucjonizowały kulinaria. W tym cały urok gotowania, aby znane receptury urozmaicić o pomysłowe dodatki. Jednym z przepisów, który powinieneś mieć na uwadze, jest stek pieczony z topinamburem. Wypróbuj sam – ten zapach nie da o sobie zapomnieć na długo!
Dla kogo?
Stek pieczony z topinamburem to danie dla wszystkich osób, które lubią konkretne dania. Palce lizać!
Na jaką okazję?
Jeśli nadszedł weekend i zastanawiasz się, jak zaskoczyć swoich najbliższych, zaserwuj im stek pieczony z topinamburem.
Czy wiesz, że?
Topinambur znany także jako słonecznik bulwiasty to nic innego jak bulwa, z wyglądu przypominająca karczochy lub orzechy. Produkt świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs czy innych warzyw.
Dla urozmaicenia:
Powstały podczas pieczenia sos możesz przelać do garnuszka, dodać pół szklanki śmietany i gotować około 5 minut, aż zgęstnieje. Dzięki temu twoje danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.