Stek z pieczonym topinamburem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Stek z pieczonym topinamburem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

400 gramów

2 sztuki

3 sztuki

100 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik na 185 stopni. Wyszoruj dokładnie karczochy i przekrój na pół. Podobnie przygotuj pieczarki. Cebulę pokrój na ćwiartki, a czosnek w plasterki.

Krok 2

W naczyniu żaroodpornym ułóż topinambura, cebulę i czosnek. Skrop oliwą, posyp tymiankiem i rozmarynem Knorr i piecz przez 20 minut.

Krok 3

W tym czasie steki wołowe skrop pozostałym olejem i posyp przyprawą do Grilla Knorr.

Krok 4

Obsmaż mięsa na patelni. Jak warzywa się upieką dodaj mięso i piecz wszystko razem jeszcze 10 minut.

Krok 5

Po upieczeniu połóż warzywa na talerzu i skrop je powstałym podczas pieczenia sosem. Mięso pokrój w paski i ułóż na warzywach. Od razu podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Powstały podczas pieczenia sos możesz przelać do garnuszka, dodać pół szklanki śmietany i gotować ok 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dzięki temu twoje danie będzie jeszcze bardzie aromatyczne i smaczne. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek z pieczonym topinamburem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek z pieczonym topinamburem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek z pieczonym topinamburem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek z pieczonym topinamburem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek z pieczonym topinamburem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek z pieczonym topinamburem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek z pieczonym topinamburem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stek z pieczonym topinamburem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek z pieczonym topinamburem Stek z pieczonym topinamburem

Zainteresowanie kuchnią i odkrywanie nieznanych produktów jest wciąż na topie. Co chwilę słyszymy o nowych składnikach, które zrewolucjonizowały kulinaria. W tym cały urok gotowania, aby znane receptury urozmaicić o pomysłowe dodatki. Jednym z przepisów, który powinieneś mieć na uwadze, jest stek pieczony z topinamburem. Wypróbuj sam – ten zapach nie da o sobie zapomnieć na długo!

Dla kogo?

Stek pieczony z topinamburem to danie dla wszystkich osób, które lubią konkretne dania. Palce lizać!

Na jaką okazję?

Jeśli nadszedł weekend i zastanawiasz się, jak zaskoczyć swoich najbliższych, zaserwuj im stek pieczony z topinamburem.

Czy wiesz, że?

Topinambur znany także jako słonecznik bulwiasty to nic innego jak bulwa, z wyglądu przypominająca karczochy lub orzechy. Produkt świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs czy innych warzyw.

Dla urozmaicenia:

Powstały podczas pieczenia sos możesz przelać do garnuszka, dodać pół szklanki śmietany i gotować około 5 minut, aż zgęstnieje. Dzięki temu twoje danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.