Azjatyckie stir-fry z wołowiną i szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Azjatyckie stir-fry z wołowiną i szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
45 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

128 osób wydrukowało

Pobierz pdf

209 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 pęczek

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w paski i wymieszaj dokładnie z olejem sezamowym, posiekanym czosnkiem i imbirem. Szparagi pokrój w 5 cm kawałki pod skosem i sparz krótko we wrzącej wodzie.

Krok 2

Fix Knorr rozmieszaj z 300 ml wody i zagotuj.

Krok 3

Mięso przesmaż na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej jeśli masz wok'a) z olejem, dodaj szparagi oraz przygotowany sos, który nada daniu orientalny smak. Całość zagotuj.

Krok 4

Sezam upraż na rozgrzanej suchej patelni. Zieloną część dymki pokrój ostrym nożem w małe kawałki pod skosem.

Krok 5

Gotowe danie wyłóż na talerze, posyp sezamem oraz pokrojonym szczypiorem. Podawaj z ryżem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do potrawy posiekaną papryczkę chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Azjatyckie stir-fry z wołowiną i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Azjatyckie stir-fry z wołowiną i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Azjatyckie stir-fry z wołowiną i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Azjatyckie stir-fry z wołowiną i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Azjatyckie stir-fry z wołowiną i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Azjatyckie stir-fry z wołowiną i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Azjatyckie stir-fry z wołowiną i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Azjatyckie stir-fry z wołowiną i szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Czulent wołowy
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Azjatyckie stir-fry z wołowiną i szparagamiAzjatyckie stir-fry z wołowiną i szparagami

Stir-fry jest powszechnie znanym w kuchni azjatyckiej, a zwłaszcza chińskiej, sposobem przyrządzania potraw z warzyw i mięsa. Szybkie smażenie w woku na dużym ogniu pozwala lepiej zachować smak oraz kolor i konsystencję składników. Z tego przepisu dowiesz się, jak przygotować azjatycki stir-fry z wołowiną i szparagami. Do zrobienia tego dania użyj rostbefu, czyli najdelikatniejszej, soczystej części tuszy wołowej. Najpierw pokrój mięso w wąskie paski. Obtocz je w mieszance oleju sezamowego, startego, świeżego korzenia imbiru oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Połączenie orzechowego smaku oleju, pikantności czosnku i cierpkości imbiru nada potrawie orientalnego charakteru. Będziesz także potrzebować świeżych zielonych szparagów, które trzeba wcześniej pozbawić zdrewniałych części. Wołowinę i szparagi smaż na oleju roślinnym – najlepiej użyć w tym celu woka. Danie podawaj natychmiast po przyrządzeniu, najlepiej z dodatkiem ryżu, posypane prażonym sezamem i posiekanym drobno szczypiorkiem.