Kurczak po chińsku z ananasem i papryką:
Dla 4 osób
Czas 15 minut
Składniki:
- 400 g filetu z piersi kurczaka
- 1 opakowanie Knorr Fix do potraw chińskich
- 1 puszka ananasa
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania
Mięso i paprykę pokrój w paski. Obsmaż na patelni i dodaj odsączonego z zalewy i pokrojonego na mniejsze kawałki ananasa. Fix Knorr wymieszaj z 300 ml wody i wlej na patelnię. Gotową potrawę podawaj z ryżem.
Zamiast ryżu proponuje podanie makaronu ryżowego lub sojowego. Przygotowuję ten makaron po prostu zalewając ciepłą wodą na 10-15 minut, tak aby zmiękł. Można taki makaron podać osobno lub dodać bezpośrednio do patelni z kurczakiem i warzywami. Zamiast ananasa proponuję jabłka, obrane i pokrojone w ćwiartki. Jabłka są delikatne i łatwo mogą się rozpaść, dlatego należy smażyć je osobno. Delikatne oprószenie mąką pomoże w uzyskaniu pięknego złotego koloru.
Fajnym dodatkiem do potraw stir fry są orzechy. Nerkowce lub ziemne. Albo prażone ziarna sezamu. Bawcie się smakami, tu wszystko się dobrze kończy.
Jeżeli nie używacie Knorr Fix do potraw chińskich, warto oprószyć kawałki mięsa mąką kartoflaną lub kukurydzianą. Dzięki temu powstały sos będzie gęsty i lepiej połączy wszystkie składniki.
Zapraszam do czytania naszego bloga. Będziemy dalej dzielić się przepisami na błyskawiczny domowy obiad.
Komentarze (0)