Absolutnymi mistrzami krótkich czasów gotowania są dania z kurczaka z patelni. Także u nas przyjęła się międzynarodowa nazwa tych dań – stir fry (stir fraj) czyli mieszaj i smaż. I takie właśnie te dania są. Szybko smażone na dużym ogniu, inspirowane orientalnymi daniami z wok-a, czyli głębokiej patelni do smażenia. Na patelnię wrzucamy kawałki mięsa i rozmaite warzywa, które akurat mam pod ręką – marchewkę pokrojona w słupki, cukinię, różnokolorową paprykę, pieczarki lub grzyby shiitake, fasolkę zieloną, groszek, kapustę pekińską, pory i inne. Do tego sos sojowy, sos słodko kwaśny lub sos rybny, które nadają daniom orientalnym niepowtarzalny smak. Nasz Knorr Fix do potraw chińskich szczególnie polecam na dni, w których czas zdaje się przyspieszać. Przypuszczam, że nie zawsze macie pod ręką wymaganą mieszankę przypraw egzotycznych z Chin. W Knorr fixie ta mieszanka jest po prostu gotowa. A więc do dzieła. Zabieramy się za super prosty przepis na kurczaka po chińsku z ananasem i papryką.

Kurczak po chińsku z ananasem i papryką:
Dla 4 osób
Czas 15 minut

Składniki:
- 400 g filetu z piersi kurczaka
- 1 opakowanie Knorr Fix do potraw chińskich
- 1 puszka ananasa
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania

Mięso i paprykę pokrój w paski. Obsmaż na patelni i dodaj odsączonego z zalewy i pokrojonego na mniejsze kawałki ananasa. Fix Knorr wymieszaj z 300 ml wody i wlej na patelnię. Gotową potrawę podawaj z ryżem.

Zamiast ryżu proponuje podanie makaronu ryżowego lub sojowego. Przygotowuję ten makaron po prostu zalewając ciepłą wodą na 10-15 minut, tak aby zmiękł. Można taki makaron podać osobno lub dodać bezpośrednio do patelni z kurczakiem i warzywami. Zamiast ananasa proponuję jabłka, obrane i pokrojone w ćwiartki. Jabłka są delikatne i łatwo mogą się rozpaść, dlatego należy smażyć je osobno. Delikatne oprószenie mąką pomoże w uzyskaniu pięknego złotego koloru.

Fajnym dodatkiem do potraw stir fry są orzechy. Nerkowce lub ziemne. Albo prażone ziarna sezamu. Bawcie się smakami, tu wszystko się dobrze kończy.

Jeżeli nie używacie Knorr Fix do potraw chińskich, warto oprószyć kawałki mięsa mąką kartoflaną lub kukurydzianą. Dzięki temu powstały sos będzie gęsty i lepiej połączy wszystkie składniki.

Zapraszam do czytania naszego bloga. Będziemy dalej dzielić się przepisami na błyskawiczny domowy obiad.