Szybkie dania można przygotować także na bazie mięsa mielonego. Począwszy od znanych nam doskonale mielonych czy klopsików, przez sosy do spaghetti, przede wszystkim bolognese, a skończywszy na zapiekankach typu zapiekanka pasterska czy lasagne.

Gotowe mięso mielone to punkt wyjścia, a dodatki decydują o ostatecznym smaku i wyglądzie potrawy. Dziś proponuje serową zapiekankę z brokułami. Czas przygotowania to 45 minut, ale większość z tego czasu przeznaczona jest na pieczenie. Po prostu cierpliwie czekamy na moment gdy wspaniałe aromaty przywołają nas do kuchni. :)

Serowa zapiekanka z brokułami:
4 porcje
Czas 45 minut

Składniki:
- 400 g mięsa mielonego
- 1 opakowanie Knorr Fix 4 sery z brokułami
- 300 g makaron – rurki, świderki lub inne krótkie makarony
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 4 łyżki Ketchupu Hellmann’s Extra Hot
- 100 g tartego żółtego sera
- 200 ml śmietany 18%
- 3 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania

Makaron ugotuj. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni, dodaj mięso mielone, chwilę smaż. Dodaj ketchup Hellmann’s, dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i połącz z makaronem.

Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, na wierzch ułóż brokuły. Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 ml wody i zalej zapiekankę. Posyp tartym serem i zawiń dokładnie folią aluminiową. Piecz w 200 C przez 20 minut. Zdejmij przykrywkę i piecz chwilę, aż ser delikatnie się zarumieni.

Najbardziej w zapiekance lubię przypieczony na wierzchu ser. Jeżeli mogę, staram się używać kilku gatunków. Mój ulubiony zestaw to ser gruyere i parmezan. Ser można zastąpić także mieszanką tartej bułeczki, suszonych ziół i oliwy. Albo mieszanką siekanych orzechów – włoskich lub laskowych lub płatków migdałowych z dodatkiem 2 ząbków czosnku i papryczki chilli.

Mielone mięso to także składnik rozmaitych sosów do makaronów. Bolognese jest najpopularniejszy, ale możliwości mamy wiele. Dziś proponuję spaghetti Napoli z kulkami mozzarelli.

Spaghetti Napoli z kulkami mozzarelli:
4 porcje
Czas 30 minut

Składniki:
- 300 g mięsa mielonego
- 1,5 łyżeczki Knorr Przyprawy do mięs
- 1 opakowanie (150 g) mozzarelli w kulkach
- 1 Fix Knorr Napoli
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 300 g makaronu spaghetti
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania

Makaron ugotuj. Mięso dopraw przyprawą Knorr i uformuj małe kulki. Cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na patelni, dodaj kulki mięsne. Fix Knorr wymieszaj z 200 ml wody i wlej na patelnię. Gotuj dodatkowe 2 minuty. Dodaj makaron, pokrojone w kostkę pomidory i przekrojone na pół kulki mozzarelli. Całość dokładnie wymieszaj.

Do mięsnych kulek dodaję także posiekaną natkę pietruszki i, ponieważ lubię pikantne smaki, ostrą papryczkę chilli. Proste przepisy zawsze warto mieć pod ręką na dni, gdy brakuje czasu i inspiracji.

Zapraszam na przepisy.pl po pomysły, metody, wszystko aby ułatwić i umilić codzienny obowiązek gotowania obiadu dla rodziny.

Zapraszam serdecznie!