Dziś chciałbym kontynuować cykl wpisów o prostych, codziennych daniach. Ale niech Was nie zmyli słowo proste. Te dania są być może proste w przygotowaniu, natomiast w smaku i wyglądzie już zdecydowanie nie.
Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu
4 porcje
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- 500 g filetów z piersi kurczaka (mniej więcej 2 piersi)
- 1 opakowanie Knorr Fix Kebab z sosem czosnkowym
- 100g majonezu Hellmann’s Babuni
- ½ szklanki płatków kukurydzianych
- 50 g tartego sera żółtego
- 4 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania
Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na dwa cienki płaty. Fix Knorr (duża saszetka) wymieszaj z olejem i natrzyj dokładnie mięso. Sos czosnkowy (mała saszetka) wymieszaj z majonezem, tartym serem i płatkami kukurydzianymi. Dokładnie wysmaruj kawałki mięsa. Całość wstaw do piekarnika na 15 minut w temperaturze 190 C.
Okazuje się, że majonez bardzo dobrze nadaje się do mięs. I to nie w postaci zimnych sosów, ale także jako składnik gorących dań. Otóż okazuje się, że kremowy majonez intensyfikuje smak potraw, a także zapobiega wysychaniu mięsa w trakcie pieczenia. Sprawdziłem to w wielu daniach. To po prostu emulsja jajek, oliwy i soku cytrynowego. Czy wiecie, że majonez jest składnikiem niektórych przepisów na ciasta?
Kurczak ze szpinakiem:
4 porcje
Czas przygotowania:30 minut
Składniki:
- 500g filetów z piersi kurczaka (mniej więcej 2 piersi)
- 2 kostki Knorr Rosół z kury Knorr
- 400g mrożonego szpinaku (najlepiej grubo posiekanego lub w liściach)
- 1 cebula
- 200 ml śmietany 22 %
- 100 g tartego żółtego sera
- 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
Sposób przygotowania
Piersi rozetnij wzdłuż na cienkie płaty, aby uzyskać 6 porcji. Jedną kostkę rosołową dobrze wymieszaj z olejem i natrzyj nią mięso. Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj odciśnięty z soku szpinak, śmietanę i drugą kostkę Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj do momentu, gdy śmietana zgęstnieje. Tak przygotowany szpinak połóż na wierzch piersi kurczaka. Całość posyp żółtym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut.
Proponuję dodać do dania sos beszamelowy, a dopiero na końcu posypać serem. Beszamel wzbogaci i rozmnoży naszego kurczaka. W tym sensie, że z dodatkiem kremowego beszamelu porcje możemy zmniejszyć.
A oto mój przepis na szybki beszamel. Brzmi bardzo dystyngowanie, ale ten klasyczny francuski sos jest łatwiejszy do wykonania niż myślicie.
Beszamel Marcina Markowskiego, Szefa Kuchni Knorr
100 g margaryny należy wymieszać ze 100 g maki pszennej i podgrzewać w rondelku kilka minut, tak aby mąka się wyprażyła. Takie przygotowanie nazywamy zasmażką. Nie powinna się zrumienić a jedynie zmienić delikatnie kolor na żółto-złoty. Do zasmażki powoli wlewamy 1 litr mleka, cały czas intensywnie mieszając. Sos będzie gęstniał dlatego tak ważne jest ciągłe mieszanie, aby zapobiec powstawaniu grudek. Jeśli powstaną, to trudno, trzeba sos przetrzeć przez drobne sito. Klasyczny sos beszamelowy doprawia się tylko solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przepis można wzbogacić dodatkiem posiekanych drobno pomidorów suszonych, orzeszkami pinii lub ziarnami dyni. Co kto lubi. Harmonijne połączenie w całość zapewni ser i sesja w piekarniku. :)
Zachęcam Was gorąco do przygotowania tych prostych przepisów. Rodzina będzie wdzięczna a Wy dumni, że wszyscy zadbani i wykarmieni.
Pozdrawiam i zapraszam do czytania bloga.
Komentarze (0)