Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale smakuje w każdej postaci. Drób, czyli kurczaki, kaczki, gęsi i indyki to mięsa delikatne. Bardziej niż z duszeniem kojarzą się z innymi metodami obróbki kulinarnej. Niemniej jednak właśnie ze względu na delikatną strukturę do duszenia nadają się idealnie. Duszenie w przypadku drobiu jest stosunkowo szybkim procesem. Gdy chcę zaskoczyć rodzinę wykwintnym daniem w środku tygodnia szybko rumienię na patelni kacze udka. Następnie wrzucam je do garnka i podlewam alkoholem. Dodaję szalotki, suszone owoce lub świeże jabłka czy pomarańcze. Całość duszę do miękkości. To duszenie trwa dość długo, ale dzieje się samo, jedynie z niewielkim moim udziałem. Dania z kaczki i gęsi stają się coraz bardziej popularne. Zachęcam do używania tych mięs w kuchni. Mają dużo smaku i aromatu oraz więcej charakteru niż kura czy indyk.
Kacze uda po gdańsku w pomarańczach
Czas przygotowania: około 20 minut, pieczenie 90 minut
Składniki:
- 8 udek kaczki
- 1 Bulionetka do duszonego kurczaka Knorr
- 2 cytryny
- 4 pomarańcze
- 1 opakowanie przyprawy naturalnej do kurczaka pikantnej Knorr
- 1 pęczek włoszczyzny
- 50 ml likieru pomarańczowego bezbarwnego
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
Sposób przygotowania
Umyte i osuszone udka z kaczki skrop sokiem z cytryny, oprósz przyprawą Knorr oraz otartą skórką z 2 pomarańczy, odstaw na bok przynajmniej na jedną godzinę. Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój drobno. Podsmaż na rozgrzanym oleju, a następnie przełóż do żaroodpornego naczynia. Na warzywach ułóż udka z kaczki. Całość zalej szklanką wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i bulionetkę do duszonego kurczaka. Kaczkę duś w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 90 minut, do momentu aż będzie zupełnie miękka. Jeśli woda odparuje, dodaj trochę do naczynia. Udka przełóż w oddzielne naczynie, przecedzając jednocześnie do garnuszka wywar z pieczenia.
Z masła i mąki przygotuj zasmażkę. Z obranych pomarańczy wykrój segmenty, zbierając jednocześnie powstały sok. Sok, wywar z duszenia połącz z likierem pomarańczowym i zagotuj. Całość zagęść zasmażką. W ostatniej chwili do gotowego już sosu dodaj segmenty z pomarańczy. Upieczone udka podawaj polane sosem.
Jeżeli lubicie eksperymentować z nowymi smakami proponuję dodatek cynamonu i świeżego imbiru. Idealnie komponują się z aromatem pomarańczy.
Z kurczakiem sprawa jest o wiele prostsza, a cały proces jest prawie o połowę krótszy. Wystarczy podsmażyć np. udka kurczaka z cebulą i grzybami. Zalać niewielką ilością wody i krótko dusić. Tak powstaje potrawka z kurczaka.
Podhalańskie udka kurczaka z leśnymi grzybami
Dla 4 osób
Czas przygotowania: około 10 minut, duszenie 25 minut
Składniki:
- 6 udek kurczaka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 400 g leśnych grzybów, najlepiej rydzów albo kurek (można wykorzystać grzyby mrożone)
- 1 Bulionetka do duszonych mięs Knorr
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka Knorr
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Umytego i osuszonego kurczaka oprósz przyprawą, obsmaż w garnku na złoty kolor .Udka przełóż na chwilę na bok. W tym samym garnku podsmaż pokrojone w plastry grzyby i cebulę, dodaj na powrót kurczaka, całość zalej 200 ml zimnej wody, dodaj bulionetkę do duszonych mięs i posiekany czosnek. Wszystko razem duś pod przykryciem około 20 minut. Dopraw do smaku dodając sok z cytryny. Powstały sos zapraw śmietaną i gotuj jeszcze kolejne 5 minut, na koniec dodaj posiekana natkę pietruszki.
Komentarze (0)