Faszerowanie mięsa daje możliwość nadania nowego smaku i koloru przyrządzanej potrawie. Mięso faszerować można owocami, warzywami, serem lub szynką czy boczkiem. Do farszu wykorzystać można także kawałki mięsa, pozostałe w procesie tworzenia np. kształtu potrawy, lub wręcz inny rodzaj mięsa np. wątróbkę. Aby farsz był zwięzły należy go dokładnie wymieszać, dodać jajko a także i jeżeli przepis tego wymaga, namoczoną bułkę. Jeżeli do nadzienia używamy tartej bułeczki będzie nam potrzebne mleko lub esencjonalny rosół. Dziś na obiad proponuję doskonałe sakiewki ze schabu z grzybami. Spróbujcie.

Sakiewki ze schabu z grzybami
Czas: 60 minut
Porcja dla 4 osób

Składniki:
- 500 g schabu wieprzowego (na 4 kotlety)
- 2 łyżki margaryny
- 2 kostki Rosołu wołowego Knorr
- 1 łyżka tymianku suszonego
- 2 cebule szalotki
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 200 g podgrzybków (możesz użyć mrożonych)
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 300 g pieczarek

Sposób przygotowania

Grzyby (podgrzybki i pieczarki) pokrój drobno. Szalotki pokrój w kosteczkę, a czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i cebulę. Po chwili smażenia dodaj grzyby oraz margarynę. Smaż całość około 10 minut. Dodaj kostkę rosołową Knorr do grzybów, dokładnie wymieszaj, aż smaki dobrze się połączą. Na końcu dodaj do farszu posiekaną natkę pietruszki i tymianek. Pora pokrój wzdłuż na cienkie, długie paski. Następnie obgotuj we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty, aż lekko zmiękną i staną się elastyczne. Schab rozbij tłuczkiem do mięs na szerokie i cienkie plastry. Na środku każdego plastra nałóż łyżką farsz grzybowy i zwiń w formę sakiewki. Na górze powstałej sakiewki zwiąż mięso paskiem z pora.Sakiewki ze schabu ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu każdej rozkrusz drugą kostkę rosołową Knorr i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.