Kurczak upieczony w całości to danie niezwykle efektowne, które uświetni stół na niejednym przyjęciu. Jak upiec kurczaka: soczystego i z chrupiącą skórką? Dzięki poniższym poradom będzie to prostsze niż kiedykolwiek.
Jak wybrać dobrego kurczaka?
Zanim zastanowisz się, jak upiec kurczaka, musisz wybrać odpowiedniego. Jak rozpoznać, że mięso, które kupujesz jest dobrej jakości, a tym samym smaczne? Koniecznie zwróć uwagę na poniższe aspekty:
- zapach: kurczak powinien mieć neutralny, świeży zapach, nieprzyjemny świadczy o tym, że mięso nie jest pierwszej świeżości;
- zawartość wody: unikaj tego mięsa, które ocieka wodą;
- kolor: kurczak powinien mieć jasnoróżową barwę.
Z perfekcyjnie wybranego mięsa przyrządzisz wiele smacznych dań, np. pieczonego kurczaka z majerankiem i ostrą papryką. Idealnie zamarynowany i odpowiednio upieczony w piekarniku będzie charakteryzował się chrupiącą złotobrązową skórką i soczystym wnętrzem.
Jak upiec kurczaka? – przepis podstawowy
Czasem proste rozwiązania są najlepsze. Nie inaczej jest w przypadku pieczonego kurczaka. Tym razem przygotuj złotego pieczonego kurczaka, czyli danie niezwykle uniwersalne, które podasz na wiele różnych sposobów. Na początek umyj i osusz mięso. Następnie natrzyj je starannie marynatą przygotowaną poprzez wymieszanie dwóch łyżek oliwy z oliwek z przyprawą do kurczaka. Dzięki niej gotowe mięso będzie miało złocistą skórkę i wyrazisty smak. Umieść je w brytfannie, a obok niego ułóż pokrojone na mniejsze części warzywa. Wypróbuj np. miksu ziemniaków, marchewek i czerwonych cebul lub dołącz swoje ulubione warzywa. W trakcie pieczenia z kurczaka wypłynie sos, który doprawi warzywne dodatki. Tak przygotowany kurczak stanowi samodzielne danie, idealne nie tylko na niedzielny obiad. Koniecznie wypróbuj ten smaczny wariant.
Jak upiec kurczaka nadziewanego?
Zastanawiasz się, jak upiec kurczaka? Dobrym sposobem będzie nadzianie go smacznym farszem. Taki przygotujesz np. na bazie kaszy gryczanej. Wybierz paloną, która charakteryzuje się wyrazistszym smakiem niż biała. Dobrym wyborem będzie również gruboziarnista jęczmienna kasza pęczak. Wymieszaj ją z drobno posiekanym miksem świeżych ziół. Wśród nich powinien znaleźć się rozmaryn i natka pietruszki. Umyte i osuszone mięso należy natrzeć wewnątrz i na zewnątrz przyprawą do kurczaka. W środku umieść wcześniej przygotowane nadzienie. Aby zapobiec jego wypadaniu w trakcie pieczenia, otwór zszyj dratwą lub starannie zepnij wykałaczkami. Upieczonego kurczaka podawaj z sałatką przygotowaną ze świeżych warzyw lub mizerią. Sprawdź dokładny przepis na pieczonego kurczaka nadziewanego kaszą gryczaną z ziołami.
Co prawda pieczenie mięsa zajmuje trochę czasu, sam proces jego przygotowania jest jednak dość prosty, a efekt końcowy wart każdego wyczekiwania. Myśląc o smacznym i efektownym daniu mięsnym, koniecznie przygotuj pieczonego kurczaka.
Komentarze (0)