
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
4 łyżki
4 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Wymieszaj Przyprawę do złotego kurczaka Knorr z 2 łyżkami stołowymi oliwy z oliwek. Natrzyj marynatą kurczaka od wewnątrz i zewnątrz.

Krok 2
Obierz i poćwiartuj ziemniaki, marchewki pokrój w grubsze plasterki, cebule pokrój na ćwiartki . Wymieszaj warzywa z pozostałą oliwą z oliwek i ziołami.

Krok 3
Umieść kurczaka w dużej brytfannie. Ułóż wokół niego warzywa. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Piecz przez 1,5 h lub aż mięso się zarumieni i wypłynie z niego sos. Odstaw kurczaka na 10 min, nim go pokroisz i podasz.


Dobra rada:
Resztki pieczonego kurczaka są najlepsze w kremowej sałatce z kurczaka z chrupkim selerem i jabłkami, ale świetnie się sprawdzają również w kanapce na lunch.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Złoty pieczony kurczak
Masz ochotę na pyszny obiad, którego podstawą będzie pieczony kurczak? Ten przepis na kurczaka pieczonego będzie odpowiednim rozwiązaniem! Złoty kurczak z piekarnika to połączenie delikatnego mięsa ze smakiem świeżych warzyw, którego dopełnieniem są wyraziste przyprawy. Zainspiruj się podaną poniżej recepturą i przygotuj pyszny obiad lub uroczystą kolację. Przepis na pieczonego kurczaka to naprawdę wyjątkowy punkt w twojej książce kucharskiej.
Dla kogo? W kuchni nie lubisz chodzenia na skróty i półśrodków. Jeśli gotowanie na medal, to w grę wchodzi tylko złoto! Zresztą taki właśnie kolor zyska upieczony według naszych wskazówek kurczak z piekarnika. W sam raz dla kucharzy, ceniących efektowne dania, których zdjęcia bez żadnego problemu mogłyby być ozdobą niejednego bloga kulinarnego. Tym przepisem na kurczaka pieczonego, aż trzeba się pochwalić przed rodziną i znajomymi.
Na jaką okazję? Pieczony kurczak prezentuje się naprawdę wytwornie, lecz w wykonaniu przepis na kurczaka z piekarnika jest naprawdę prosty – wystarczy, że na początek umyjesz i oczyścisz mięso. Następnie przyrządź marynatę: w oliwie wymieszaj przyprawę do mięsa, świeżo zmielony pieprz, paprykę w proszku i czosnek granulowany. Natrzyj nią całego kurczaka z każdej strony, zarówno z zewnątrz, jak i od wewnątrz. Teraz czas na warzywa: ziemniaki obierz i poćwiartuj, marchewkę pokrój w grube plastry, a cebulę w ćwiartki. Dla urozmaicenia smaku oraz wyglądu kurczaka z piekarnika możesz wykorzystać różnokolorowe papryki. Wymieszaj je z oliwą i aromatycznymi ziołami. Złoty pieczony kurczak jest prawie gotowy i już teraz możesz stwierdzić, że zrobi na gościach ogromne wrażenie podczas świątecznego posiłku.
Czy wiesz, że? Pieczenie kurczaka to ostatni, ale bardzo ważny etap przygotowania popisowego dania. Mięso umieść w dużej brytfannie, a naokoło ułóż przygotowane wcześniej warzywa. Piecz przez kilkadziesiąt minut – do momentu, aż skórka się zarumieni, a z mięsa wypłynie sos. Tak przygotowanego złocistego kurczaka z piekarnika serwuj wkrótce po upieczeniu, razem z kolorowymi warzywami.
Dla urozmaicenia: Dzięki przepisowi na pieczonego kurczaka od razu wraz z mięsem przygotujesz dodatki: ziemniaki i marchew. Do dania pasują również sałatki ze świeżych warzyw i rozmaite surówki. Gdy nabierzesz już wprawy w przyrządzaniu kurczaka pieczonego w całości, recepturę mięsnej marynaty możesz wzbogacić miodową glazurą.