
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
4 łyżki
4 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Wymieszaj Przyprawę do złotego kurczaka Knorr z 2 łyżkami stołowymi oliwy z oliwek. Natrzyj marynatą kurczaka od wewnątrz i zewnątrz.

Krok 2
Obierz i poćwiartuj ziemniaki, marchewki pokrój w grubsze plasterki, cebule pokrój na ćwiartki . Wymieszaj warzywa z pozostałą oliwą z oliwek i ziołami.

Krok 3
Umieść kurczaka w dużej brytfannie. Ułóż wokół niego warzywa. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Piecz przez 1,5 h lub aż mięso się zarumieni i wypłynie z niego sos. Odstaw kurczaka na 10 min, nim go pokroisz i podasz.


Dobra rada:
Resztki pieczonego kurczaka są najlepsze w kremowej sałatce z kurczaka z chrupkim selerem i jabłkami, ale świetnie się sprawdzają również w kanapce na lunch.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Złoty pieczony kurczak
Masz ochotę na pyszny obiad, którego podstawą będzie pieczony kurczak? Ten przepis na kurczaka pieczonego będzie odpowiednim rozwiązaniem! Złoty kurczak z piekarnika to połączenie delikatnego mięsa ze smakiem świeżych warzyw, którego dopełnieniem są wyraziste przyprawy. Zainspiruj się podaną poniżej recepturą i przygotuj pyszny obiad lub uroczystą kolację. Przepis na pieczonego kurczaka to naprawdę wyjątkowy punkt w twojej książce kucharskiej.
Dla kogo? W kuchni nie lubisz chodzenia na skróty i półśrodków. Jeśli gotowanie na medal, to w grę wchodzi tylko złoto! Zresztą taki właśnie kolor zyska upieczony według naszych wskazówek kurczak z piekarnika. W sam raz dla kucharzy, ceniących efektowne dania, których zdjęcia bez żadnego problemu mogłyby być ozdobą niejednego bloga kulinarnego. Tym przepisem na kurczaka pieczonego, aż trzeba się pochwalić przed rodziną i znajomymi.
Na jaką okazję? Pieczony kurczak prezentuje się naprawdę wytwornie, lecz w wykonaniu przepis na kurczaka z piekarnika jest naprawdę prosty – wystarczy, że na początek umyjesz i oczyścisz mięso. Następnie przyrządź marynatę: w oliwie wymieszaj przyprawę do mięsa, świeżo zmielony pieprz, paprykę w proszku i czosnek granulowany. Natrzyj nią całego kurczaka z każdej strony, zarówno z zewnątrz, jak i od wewnątrz. Teraz czas na warzywa: ziemniaki obierz i poćwiartuj, marchewkę pokrój w grube plastry, a cebulę w ćwiartki. Dla urozmaicenia smaku oraz wyglądu kurczaka z piekarnika możesz wykorzystać różnokolorowe papryki. Wymieszaj je z oliwą i aromatycznymi ziołami. Złoty pieczony kurczak jest prawie gotowy i już teraz możesz stwierdzić, że zrobi na gościach ogromne wrażenie podczas świątecznego posiłku.
Czy wiesz, że? Pieczenie kurczaka to ostatni, ale bardzo ważny etap przygotowania popisowego dania. Mięso umieść w dużej brytfannie, a naokoło ułóż przygotowane wcześniej warzywa. Piecz przez kilkadziesiąt minut – do momentu, aż skórka się zarumieni, a z mięsa wypłynie sos. Tak przygotowanego złocistego kurczaka z piekarnika serwuj wkrótce po upieczeniu, razem z kolorowymi warzywami.
Dla urozmaicenia: Dzięki przepisowi na pieczonego kurczaka od razu wraz z mięsem przygotujesz dodatki: ziemniaki i marchew. Do dania pasują również sałatki ze świeżych warzyw i rozmaite surówki. Gdy nabierzesz już wprawy w przyrządzaniu kurczaka pieczonego w całości, recepturę mięsnej marynaty możesz wzbogacić miodową glazurą.