Złoty pieczony kurczak

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

787 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

509 osób wydrukowało

Pobierz pdf

467 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

4 łyżki

4 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Wymieszaj Przyprawę do złotego kurczaka Knorr z 2 łyżkami stołowymi oliwy z oliwek. Natrzyj marynatą kurczaka od wewnątrz i zewnątrz.

Złoty pieczony kurczak  - Krok 1

Krok 2

Obierz i poćwiartuj ziemniaki, marchewki pokrój w grubsze plasterki, cebule pokrój na ćwiartki . Wymieszaj warzywa z pozostałą oliwą z oliwek i ziołami.

Złoty pieczony kurczak  - Krok 2

Krok 3

Umieść kurczaka w dużej brytfannie. Ułóż wokół niego warzywa. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Piecz przez 1,5 h lub aż mięso się zarumieni i wypłynie z niego sos. Odstaw kurczaka na 10 min, nim go pokroisz i podasz.

Złoty pieczony kurczak  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Resztki pieczonego kurczaka są najlepsze w kremowej sałatce z kurczaka z chrupkim selerem i jabłkami, ale świetnie się sprawdzają również w kanapce na lunch.

20

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 10.05.2020

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Szulc

    Kinga Szulc, 09.09.2016

    Dziekuje serdecznie ! Dzis wieczorem, wiec kolacja :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 09.09.2016

    Piekarnik gazowy nie stanowi żadnego problemu. Kurczaka należy piec w temperaturze około 180-200 st. C przez 90 minut. W trakcie pieczenia warto polewać go wytapiającym się tłuszczem, wtedy skórka będzie chrupiąca i rumiana, a mięso soczyste. Dla pewności, przed wyciągnięciem go z piekarnika proszę wbić wykałaczkę w udko. Jeśli wypłynie z niego tylko jasny, przeźroczysty sok to znaczy, że kurczak jest upieczony. Natomiast jeżeli sok będzie różowy, to kurczaka należy piec jeszcze 10 minut. Piotr Murawski Szef Kuchni marki Knorr

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Szulc

    Kinga Szulc, 08.09.2016

    Mam tylko piekarnik gazowy ( pieczenie tylko dol) do ilu stopni wtedy wstawic i na jakim poziomie piec i jak dlugo ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Werner-Loryńska

    Krystyna Werner-Loryńska, 22.05.2016

    POLSKIE PRZYPRAWY -SA NAJLEPSZE

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika “Kasia” Remiszewska

    Monika “Kasia” Remiszewska, 22.05.2016

    Proste, nieskomplikowane danie. Szybkie do zrobienia :-) i smaczne, ale lepiej kurczaka natrzec kurczaka dzień wczesniej żeby cale mieso przeslo przyprawa ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Skapska

    Wanda Skapska, 22.05.2016

    No to kakretna dietka tak to mozna sie odchudzac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Nowakowska

    Ewa Nowakowska, 22.05.2016

    wygląda super i na pewno tak smakuje,ale ja nie jadam drobiu :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Hora

    Przemysław Hora, 22.05.2016

    ...super przepis - kurczak plus paczka chemii!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Majcherek

    Justyna Majcherek, 22.05.2016

    Aż ślinka leci.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Sękala

    Paulina Sękala, 22.05.2016

    Dziś właśnie podobna kolacja u nas :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Szoc

    Piotr Szoc, 22.05.2016

    Tak bardzo chciałbym kiedyś spróbować razem z Panią takiego kurczaka . Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Helowicz

    Krystyna Helowicz, 22.05.2016

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krysztof Krykoń

    Krysztof Krykoń, 22.05.2016

    fajnie sie godo ...bez trudu ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Dubis

    Dorota Dubis, 22.05.2016

    W następny obiad będzie właśnie. To.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Kawałkowski

    Wiesław Kawałkowski, 22.05.2016

    Też tak robię , pychotka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Misza

    Paweł Misza, 22.05.2016

    Wegetarianie was pewnie już nienawidzą z całego serca. Ale co tam. Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Antoni Pytlik

    Antoni Pytlik, 22.05.2016

    apetyczne gratuluję pomysłów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Dominska

    Janina Dominska, 22.05.2016

    Jestem juz glodna na widok mniam ,mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Molska

    Anna Molska, 22.05.2016

    Mniam (y)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złoty pieczony kurczak  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złoty pieczony kurczak  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złoty pieczony kurczak  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złoty pieczony kurczak  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złoty pieczony kurczak  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złoty pieczony kurczak  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złoty pieczony kurczak  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złoty pieczony kurczak Złoty pieczony kurczak

Masz ochotę na pyszny obiad, którego podstawą będzie pieczony kurczak? Ten przepis będzie odpowiednim rozwiązaniem! Złoty pieczony kurczak to połączenie delikatnego mięsa ze smakiem świeżych warzyw, którego dopełnieniem są wyraziste przyprawy. Zainspiruj się podanym poniżej przepisem i przygotuj pyszny obiad lub uroczystą kolację. To naprawdę proste – wystarczy, że na początek umyjesz i oczyścisz kurczaka. Następnie przyrządź marynatę: w oliwie wymieszaj przyprawę do mięsa, świeżo zmielony pieprz, paprykę w proszku i czosnek granulowany. Natrzyj nią mięso z każdej strony, zarówno z zewnątrz, jak i od wewnątrz. Teraz czas na warzywa: ziemniaki obierz i poćwiartuj, marchewkę pokrój w grube plastry, a cebulę w ćwiartki. Dla urozmaicenia smaku oraz wyglądu możesz wykorzystać także różnokolorowe papryki. Wymieszaj je z oliwą i aromatycznymi ziołami. Danie jest już prawie gotowe. Kurczaka umieść w dużej brytfannie, a naokoło ułóż przygotowane wcześniej warzywa. Piecz przez kilkadziesiąt minut – do momentu, aż skórka się zarumieni, a z mięsa wypłynie sos. Tak przygotowane mięso serwuj wkrótce po upieczeniu, razem z kolorowymi warzywami. Smacznego!