Tradycyjne chili con carne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

697 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

499 osób wydrukowało

Pobierz pdf

496 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

100 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

400 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek drobno pokrój, podsmaż na oliwie razem z mięsem. Następnie dodaj chili, paprykę pokrojoną w kostkę, pieprz cayenne i całość podduś 15 minut.

Tradycyjne chili con carne  - Krok 1

Krok 2

Kostki rosołu wołowego połącz z ciepłą wodą, wlej do całości. Dodaj pomidory z puszki, gotuj pod przykryciem ok 30 min., aż połowa płynu odparuje.

Tradycyjne chili con carne  - Krok 2

Krok 3

Na koniec dodaj fasolę i kukurydzę.

Tradycyjne chili con carne  - Krok 3

Krok 4

Gotuj jeszcze ok. 5 min.

Tradycyjne chili con carne  - Krok 4
5

Opinie o przepisie

  • Kasia  Mydlarz

    Kasia Mydlarz

    Pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Pilarska

    Renata Pilarska

    pyszne jest

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Fraczak-Labidi

    Edyta Fraczak-Labidi

    Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania  Beeger-Spierewka

    Ania Beeger-Spierewka

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Karolina

    Karolina Karolina

    bardzo szybka i smaczna potrawa ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjne chili con carne Tradycyjne chili con carne

Pikantna jednogarnkowa potrawa z wołowiną, czerwoną fasolą i pomidorami sprawdzi się, jeśli szukasz czegoś pysznego i wyrazistego. Tradycyjne chili con carne przygotowuje się ze smażonego mięsa mielonego, warzyw i pikantnych przypraw. Są wśród nich m.in. papryczka chili, pieprz i suszona bazylia. Duszone razem składniki nabierają intensywnego smaku. Ostrość dania przełamuje słodkawa kukurydza, soczyste pomidory i czerwona fasola. Chili con carne można szybko odgrzać, podać ze świeżym pieczywem lub meksykańską tortillą albo nachos. W takiej wersji będzie doskonałą propozycją na przyjęcie. Serwuje się je również jako danie obiadowe. Wtedy odpowiednim dodatkiem jest ryż. Wysyp go na talerz, w środku zrób wgłębienie i umieść w nim mięsno-warzywny sos. Posyp całość świeżymi ziołami lub serem żółtym. Chcesz złagodzić smak potrawy? Dodaj do niej kwaśną śmietanę. W kokilkach obok talerza dołącz też inne sosy – np. guacamole lub jogurtowo-ziołowy. Masz ochotę na coś pikantnego? Dowiedz się z przepisu, jak ugotować chili con carne!