Chili con carne – przepis: prosty, oryginalny | Przepisy.pl pixel

Tradycyjne chili con carne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
959 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

638 osób wydrukowało

Pobierz pdf

695 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

100 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

400 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek drobno pokrój, podsmaż na oliwie razem z mięsem. Następnie dodaj chili, paprykę pokrojoną w kostkę, pieprz cayenne i całość podduś 15 minut.

Tradycyjne chili con carne  - Krok 1

Krok 2

Kostki rosołu wołowego połącz z ciepłą wodą, wlej do całości. Dodaj pomidory z puszki, gotuj pod przykryciem ok 30 min., aż połowa płynu odparuje.

Tradycyjne chili con carne  - Krok 2

Krok 3

Na koniec dodaj fasolę i kukurydzę.

Tradycyjne chili con carne  - Krok 3

Krok 4

Gotuj jeszcze ok. 5 min.

Tradycyjne chili con carne  - Krok 4
7

Opinie o przepisie

  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK* Dolewam więcej wody i dzięki temu powstaje "zupa chilli con czarne a'la Andrzej".☺️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena żygadło

    Magdalena żygadło , 03.07.2020

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia  Mydlarz

    Kasia Mydlarz , 09.10.2019

    Pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Pilarska

    Renata Pilarska , 14.07.2016

    pyszne jest

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Fraczak-Labidi

    Edyta Fraczak-Labidi , 01.02.2016

    Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania  Beeger-Spierewka

    Ania Beeger-Spierewka , 26.01.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Karolina

    Karolina Karolina , 03.12.2015

    bardzo szybka i smaczna potrawa ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjne chili con carne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjne chili con carne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjne chili con carne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjne chili con carne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjne chili con carne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjne chili con carne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjne chili con carne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjne chili con carne  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjne chili con carne Tradycyjne chili con carne

Pikantna jednogarnkowa potrawa z wołowiną, czerwoną fasolą i pomidorami sprawdzi się, jeśli szukasz czegoś pysznego i wyrazistego. Tradycyjne chili con carne przygotowuje się ze smażonego mięsa mielonego, warzyw i pikantnych przypraw. Są wśród nich m.in. papryczka chili, pieprz i suszona bazylia. Duszone razem składniki nabierają intensywnego smaku. Ostrość dania przełamuje słodkawa kukurydza, soczyste pomidory i czerwona fasola. Chili con carne można szybko odgrzać, podać ze świeżym pieczywem lub meksykańską tortillą albo nachos. W takiej wersji będzie doskonałą propozycją na przyjęcie. Serwuje się je również jako danie obiadowe. Wtedy odpowiednim dodatkiem jest ryż. Wysyp go na talerz, w środku zrób wgłębienie i umieść w nim mięsno-warzywny sos. Posyp całość świeżymi ziołami lub serem żółtym. Chcesz złagodzić smak potrawy? Dodaj do niej kwaśną śmietanę. W kokilkach obok talerza dołącz też inne sosy – np. guacamole lub jogurtowo-ziołowy. Masz ochotę na coś pikantnego? Dowiedz się z przepisu, jak ugotować chili con carne!