Tradycyjne chili con carne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tradycyjne chili con carne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

786 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

531 osób wydrukowało

Pobierz pdf

533 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

100 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

400 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek drobno pokrój, podsmaż na oliwie razem z mięsem. Następnie dodaj chili, paprykę pokrojoną w kostkę, pieprz cayenne i całość podduś 15 minut.

Tradycyjne chili con carne  - Krok 1

Krok 2

Kostki rosołu wołowego połącz z ciepłą wodą, wlej do całości. Dodaj pomidory z puszki, gotuj pod przykryciem ok 30 min., aż połowa płynu odparuje.

Tradycyjne chili con carne  - Krok 2

Krok 3

Na koniec dodaj fasolę i kukurydzę.

Tradycyjne chili con carne  - Krok 3

Krok 4

Gotuj jeszcze ok. 5 min.

Tradycyjne chili con carne  - Krok 4
6

Opinie o przepisie

  • Magdalena żygadło

    Magdalena żygadło , 03.07.2020

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia  Mydlarz

    Kasia Mydlarz , 09.10.2019

    Pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Pilarska

    Renata Pilarska , 14.07.2016

    pyszne jest

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Fraczak-Labidi

    Edyta Fraczak-Labidi , 01.02.2016

    Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania  Beeger-Spierewka

    Ania Beeger-Spierewka , 26.01.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Karolina

    Karolina Karolina , 03.12.2015

    bardzo szybka i smaczna potrawa ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjne chili con carne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjne chili con carne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjne chili con carne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjne chili con carne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjne chili con carne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjne chili con carne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjne chili con carne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjne chili con carne Tradycyjne chili con carne

Pikantna jednogarnkowa potrawa z wołowiną, czerwoną fasolą i pomidorami sprawdzi się, jeśli szukasz czegoś pysznego i wyrazistego. Tradycyjne chili con carne przygotowuje się ze smażonego mięsa mielonego, warzyw i pikantnych przypraw. Są wśród nich m.in. papryczka chili, pieprz i suszona bazylia. Duszone razem składniki nabierają intensywnego smaku. Ostrość dania przełamuje słodkawa kukurydza, soczyste pomidory i czerwona fasola. Chili con carne można szybko odgrzać, podać ze świeżym pieczywem lub meksykańską tortillą albo nachos. W takiej wersji będzie doskonałą propozycją na przyjęcie. Serwuje się je również jako danie obiadowe. Wtedy odpowiednim dodatkiem jest ryż. Wysyp go na talerz, w środku zrób wgłębienie i umieść w nim mięsno-warzywny sos. Posyp całość świeżymi ziołami lub serem żółtym. Chcesz złagodzić smak potrawy? Dodaj do niej kwaśną śmietanę. W kokilkach obok talerza dołącz też inne sosy – np. guacamole lub jogurtowo-ziołowy. Masz ochotę na coś pikantnego? Dowiedz się z przepisu, jak ugotować chili con carne!