Kuchnia regionalna w Polsce ma bardzo dużo do zaoferowania. O ile kulinaria góralskie czy śląskie są doskonale znane we wszystkich województwach, o tyle kuchnia kaszubska dla wielu z nas pozostaje nieodkrytym lądem. Czas to zmienić! Jest to rejon o bardzo bogatej historii, barwnej tradycji oraz wyjątkowych zwyczajach. Tym razem jednak skupimy się na kaszubskim jedzeniu. Czym się charakteryzuje? Prostotą wykonania oraz korzystaniem z najlepszych jakościowo produktów. Dlatego na przykład na talerzach lądują świeże ryby podawane na niezliczoną ilość sposobów! W daniach kaszubskich nie brakuje także lokalnych warzyw i owoców. Zadowoleni będą również wielbiciele mięsnych posiłków. Zachęcamy do zapoznania się z najciekawszymi recepturami.

Od czego zacząć? Od zupy, oczywiście!

Rozpoczynanie obiadu od pierwszego dania w postaci zupy to zwyczaj, który obecny jest w wielu domach niezależnie od miejsca, w którym się znajdujemy. To świetny sposób na rozgrzanie w chłodniejsze dni i rozbudzenie kubków smakowych. Jeśli jesteśmy już znudzeni klasyczną pieczarkową lub jarzynową, sprawdźmy, co oferuje kuchnia kaszubska. Przepisy pomogą nam w codziennym komponowaniu smacznych posiłków. Na pierwszy ogień proponujemy zupę kaszubską. To kombinacja cebuli, marchwi, kapusty i pomidorów, która okaże się doskonałym wstępem do poznawania najsmaczniejszych tajników kuchni kaszubskiej.

W roli głównej… kotlety

Pracowici mieszkańcy Pomorza stworzyli receptury nie tylko smaczne, ale przede wszystkim sycące. Tradycyjne potrawy kaszubskie musiały być bardzo solidne, by dostarczyć energii potrzebnej do pracy na roli. Też macie ochotę na naprawdę konkretny posiłek? Zatem kotlety po kaszubsku okażą się strzałem w dziesiątkę. Na pierwszy rzut oka przypominają klasyczne mielone, ale oprócz mięsa wieprzowego, znajdziecie w nich także filety z dorsza. Podawane z delikatnym sosem i ugotowanymi młodymi ziemniakami nie mają sobie równych. Podejrzewamy, że do kuchni kaszubskiej będziecie wracać nie tylko od święta.

Śledź króluje na Kaszubach

Ta ryba od dawna obecna jest na polskich stołach, niezależnie od regionu. Serwować ją można w wersji pikantnej lub ze słodkimi akcentami. Idealna na świąteczną przystawkę lub imprezową przekąskę. Jadana jest na tyle często, że oryginalnych pomysłów na jej zrobienie nigdy za wiele! Wśród potraw kaszubskich koniecznie trzeba zwrócić uwagę na filety śledziowe z octem po kaszubsku. W recepturze znajdziecie wiele nieoczywistych dodatków: od rodzynek, poprzez kulki jałowca, aż po sok pomarańczowy. Innym podejściem do tego dania są śledzie po kaszubsku z octem, w których nie może zabraknąć drobno pokrojonej marynowanej papryki. Jeśli podczas swojego pierwszego kontaktu z kaszubskimi potrawami chcecie postawić na coś mniej wymyślnego, filety śledziowe po kaszubsku spełnią wasze oczekiwania. To bardzo prosta, ale niezwykle smaczna przekąska.

Bez deseru ani rusz!

Mamy nadzieję, że udało nam się zachęcić was do uważnego poznawania kuchni kaszubskiej. Tamtejsze kaszubskie potrawy wytrawne będą w stanie zadowolić smakoszy o bardzo różnorodnych upodobaniach smakowych. Bez obaw, dla łasuchów też coś się znajdzie! Kaszubski tort z fasoli pięknie prezentuje się na stole, więc śmiało można serwować go tuż po świątecznym albo niedzielnym obiedzie. Słodkie smaki są idealnie równoważone przez kwaskowate przetwory. Oto punkt obowiązkowy dla miłośników niebanalnych łakoci!