Filety śledziowe z octem po kaszubsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filety śledziowe z octem po kaszubsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

108

350 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1612 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1635 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 łyżka

2 łyżki

500 gramów

1 łyżka

5 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

null szklanek

1 szklanka

0.5 litra

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1/2 litra wody gotuj z octem, liściem laurowym, zielem angielskim, gorczycą i ziarnami jałowca.

Filety śledziowe z octem po kaszubsku - Krok 1

Krok 2

W zalewie namocz pokrojone pod skosem śledzie - najlepiej całą noc.

Filety śledziowe z octem po kaszubsku - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w półtalarki i przesmaż na oleju, dodaj 2 łyżki koncentratu i przesmaż jeszcze chwilę.

Filety śledziowe z octem po kaszubsku - Krok 3

Krok 4

Rodzynki namocz w soku pomarańczowym i wsyp do pomidorowego sosu.

Filety śledziowe z octem po kaszubsku - Krok 4

Krok 5

Dodaj śledzie i wszystko dobrze wymieszaj - dolej troszeczkę zalewy, w której się moczyły śledzie, dodaj jeszcze trochę majeranku.

Filety śledziowe z octem po kaszubsku - Krok 5
10

Opinie o przepisie

  • Ramzi

    Ramzi , 22.12.2022

    Szklanka octu na pół litra wody??? Co najmniej połowa mniej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oczkowska77@wp.pl

    Oczkowska77@wp.pl , 05.12.2022

    Uwielbiam śledzie pod każdą postacia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Janeczko

    Marta Janeczko , 01.12.2022

    Przepyszne! Uwielbiam ten smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena

    Milena , 01.12.2022

    TAK To jeden z moich ulubionych przepisów na śledzie. Często korzystam z tego przepisu, są ozdobą stołu i szybciutko z niego znikają.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola

    Jola , 01.12.2022

    Jak mam mało czasu i śledzie marynowane to dodaję je . Sa równie dobre. A dla podkręcenia smaku dodaje ogórka kiszonego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa

    Teresa , 14.12.2020

    TAK. Śledzie po kaszubsku to jedna z obowiązkowych pozycji na świątecznym stole. Aromatyczne śledzie są pysznym dopełnieniem stołu. Bardzo szybko się je przyrządza a jeszcze szybciej znikają z talerza . Przepyszne i wyjątkowe z moimi ulubionymi od lat przyprawi Knorr. Bardzo aromatyczne śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem suszonych owoców. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zamarynują i przejdą smakiem przypraw. Dzięki idealnej proporcji składników danie zawsze wychodzi rewelacyjne oraz smakuje całej mojej rodzinie, która tak jak ja przepada za daniami , gdzie głównym składnikiem są śledzie. Należę do wielbicielek śledzi i te bardzo mi smakowały, a moi goście byli zachwyceni i pytali o przepis. Śledzie przygotowane zgodnie z przepisem na stole świątecznym pięknie się prezentują i oryginalnie smakują. Polecam zrobić jeśli komuś znudziły się tradycyjne śledzie w śmietanie. Idealne na Boże Narodzenie lub przywitanie nowego roku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kla12

    kla12 , 28.11.2020

    Tak. Mój sprawdzony przepis. Naprawdę przepyszne i wyjątkowe dzięki dodatkowi przypraw Knorr. Dzięki idealnej proporcji składników danie zawsze wychodzi i smakuje całej rodzinie. Należę do wielbicielek śledzi i te bardzo mi smakowały, a goście byli zachwyceni i prosili o przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Gembara

    Małgorzata Gembara , 19.12.2017

    Jak długo może być w słoiku taki śledzik ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Stasińska

    Karolina Stasińska , 23.12.2016

    Rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Paradowska

    Daria Paradowska , 15.04.2016

    polecam do śledzi olej lniany Oliwia Kaszubska

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filety śledziowe z octem po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filety śledziowe z octem po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filety śledziowe z octem po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filety śledziowe z octem po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filety śledziowe z octem po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filety śledziowe z octem po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filety śledziowe z octem po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filety śledziowe z octem po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej