Śledzie smażone w zalewie octowej po kaszubsku | Przepisy.pl pixel

Filety śledziowe z octem po kaszubsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

110

heart
353 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1684 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1654 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 łyżka

2 łyżki

500 gramów

1 łyżka

5 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

0.5 litra

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1/2 litra wody gotuj z octem, liściem laurowym, zielem angielskim, gorczycą i ziarnami jałowca.

Filety śledziowe z octem po kaszubsku - Krok 1

Krok 2

W zalewie namocz pokrojone pod skosem śledzie - najlepiej całą noc.

Filety śledziowe z octem po kaszubsku - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w półtalarki i przesmaż na oleju, dodaj 2 łyżki koncentratu i przesmaż jeszcze chwilę.

Filety śledziowe z octem po kaszubsku - Krok 3

Krok 4

Rodzynki namocz w soku pomarańczowym i wsyp do pomidorowego sosu.

Filety śledziowe z octem po kaszubsku - Krok 4

Krok 5

Dodaj śledzie i wszystko dobrze wymieszaj - dolej troszeczkę zalewy, w której się moczyły śledzie, dodaj jeszcze trochę majeranku.

Filety śledziowe z octem po kaszubsku - Krok 5
10

Opinie o przepisie

  • Ramzi

    Ramzi , 22.12.2022

    Szklanka octu na pół litra wody??? Co najmniej połowa mniej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oczkowska77@wp.pl

    Oczkowska77@wp.pl , 05.12.2022

    Uwielbiam śledzie pod każdą postacia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Janeczko

    Marta Janeczko , 01.12.2022

    Przepyszne! Uwielbiam ten smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena

    Milena , 01.12.2022

    TAK To jeden z moich ulubionych przepisów na śledzie. Często korzystam z tego przepisu, są ozdobą stołu i szybciutko z niego znikają.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola

    Jola , 01.12.2022

    Jak mam mało czasu i śledzie marynowane to dodaję je . Sa równie dobre. A dla podkręcenia smaku dodaje ogórka kiszonego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa

    Teresa , 14.12.2020

    TAK. Śledzie po kaszubsku to jedna z obowiązkowych pozycji na świątecznym stole. Aromatyczne śledzie są pysznym dopełnieniem stołu. Bardzo szybko się je przyrządza a jeszcze szybciej znikają z talerza . Przepyszne i wyjątkowe z moimi ulubionymi od lat przyprawi Knorr. Bardzo aromatyczne śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem suszonych owoców. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zamarynują i przejdą smakiem przypraw. Dzięki idealnej proporcji składników danie zawsze wychodzi rewelacyjne oraz smakuje całej mojej rodzinie, która tak jak ja przepada za daniami , gdzie głównym składnikiem są śledzie. Należę do wielbicielek śledzi i te bardzo mi smakowały, a moi goście byli zachwyceni i pytali o przepis. Śledzie przygotowane zgodnie z przepisem na stole świątecznym pięknie się prezentują i oryginalnie smakują. Polecam zrobić jeśli komuś znudziły się tradycyjne śledzie w śmietanie. Idealne na Boże Narodzenie lub przywitanie nowego roku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kla12

    kla12 , 28.11.2020

    Tak. Mój sprawdzony przepis. Naprawdę przepyszne i wyjątkowe dzięki dodatkowi przypraw Knorr. Dzięki idealnej proporcji składników danie zawsze wychodzi i smakuje całej rodzinie. Należę do wielbicielek śledzi i te bardzo mi smakowały, a goście byli zachwyceni i prosili o przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Gembara

    Małgorzata Gembara , 19.12.2017

    Jak długo może być w słoiku taki śledzik ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Stasińska

    Karolina Stasińska , 23.12.2016

    Rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Paradowska

    Daria Paradowska , 15.04.2016

    polecam do śledzi olej lniany Oliwia Kaszubska

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filety śledziowe z octem po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filety śledziowe z octem po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filety śledziowe z octem po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filety śledziowe z octem po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filety śledziowe z octem po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filety śledziowe z octem po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filety śledziowe z octem po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filety śledziowe z octem po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej