Burger z bakłażana - z bakłażanem: przepis | Przepisy.pl pixel

Burger z pieczonymi bakłażanami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
123 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

80 mililitrów

50 mililitrów

0.25 sztuki

100 gramów

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

2 łyżki

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany w całości ponakłuwaj szpikulcem, zawiń w folię aluminiową, upiecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 190*C przez 30 minut. Po tym czasie bakłażany wystudź, obierz ze skóry, pokrój w grube 2-3 cm plastry. Na jedną bułkę powinno być 3-4 plastry bakłażana. Plastry bakłażana oprósz z wierzchu kminem rzymskim, chili i solą. Obtocz w ziarnie sezamu. Odłóż na bok.

Burger z pieczonymi bakłażanami - Krok 1

Krok 2

Posiekaj zielone - szczypior, natkę i kolendrę. Sałatę pokrój w cienkie paseczki, cebulę w plasterki. Zielone podziel na pół, jedną część połącz z sałatą, do której dodaj ketchup i majonez, drugą cześć połącz z sosem tahini, sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami wody.

Burger z pieczonymi bakłażanami - Krok 2

Krok 3

Bułki do burgerów przetnij na pół i opiecz na grillu, ser pokrój w plastry.

Burger z pieczonymi bakłażanami - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanej oliwie, na patelni grillowej, obsmaż lewa-prawa plastry bakłażana, pod koniec smażenia, na ich wierzchu, ułóż plastry sera, aby zaczął się rozpuszczać lub jeśli wolisz obsmaż go oddzielnie obok. Na spodnią część bułki nałóż plastry ogórka oraz cebuli i sporą cześć sałaty z majonezem i ketchupem, na sałatę ułóż 3-4 plastry bakłażana z serem, następnie delikatnie nałóż zioła z sosem tahina i na koniec przykryj wierzchnia bułką.

Burger z pieczonymi bakłażanami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Plastry bakłażana możesz upiec i panierować w bułce, jajku i dopiero usmażyć.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burger z pieczonymi bakłażanami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burger z pieczonymi bakłażanami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burger z pieczonymi bakłażanami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burger z pieczonymi bakłażanami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burger z pieczonymi bakłażanami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burger z pieczonymi bakłażanami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burger z pieczonymi bakłażanami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burger z pieczonymi bakłażanami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Corn Dogi
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burger z pieczonymi bakłażanamiBurger z pieczonymi bakłażanami

Wegetarianie nie zawsze muszą rezygnować z potraw, które uwielbiają – nawet jeśli w ich oryginalnej wersji głównym składnikiem jest mięso. Często można je zastąpić wieloma innymi produktami. Mocy możliwości – przybywaj!

Dla kogo?

Wege burger z pieczonymi bakłażanami to przepis dla wegetarian, ale nie tylko. Również dla każdej osoby, która raz na jakiś czas chciałaby spróbować czegoś nowego.

Na jaką okazję?

Ciepły, letni wieczór, ulubiona muzyka w tle, doborowe towarzystwo, a do tego pyszne przekąski z wege burgerem z pieczonymi bakłażanami na czele – brzmi jak dobry plan, prawda?

Czy wiesz, że?

Bakłażan charakteryzuje się gorzkim posmakiem. Dlatego zawsze przed jego obróbką należy go pokroić i posypać solą. Gdy już puści soki, warto osuszyć go papierowym ręcznikiem.

Dla urozmaicenia

Jeśli nie przepadasz za bakłażanem, jako jego zamiennika do swoich wege burgerów możesz użyć np. cukinii. Będzie równie pysznie!