Burgery z batatów, soczewicy i fasoli z sałatką z rukoli
średnie
180 osób zapisało

Składniki
2 łyżki
4 sztuki
400 gramów
1 sztuka
0.25 szklanki
2 garść
1 szczypta
4 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Batata upiecz do miękkości, fasolę odcedź na sicie, a soczewicę ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok. 10 min.). Upieczonego batata oraz fasolę rozgnieć w misce widelcem.

Krok 2
Dodaj ugotowaną soczewicę, posiekaną kolendrę i chilli. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku.

Krok 3
Z otrzymanej masy uformuj cztery jednakowej wielkości burgery i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 10-12 minut lub usmaż na pergaminie na rozgrzanym grillu.

Krok 4
Umytą i osuszoną rukolę połącz z oliwą z pomidorów, sezamem i pokrojonymi w cienkie paseczki pomidorami i cebulą. Sałatkę dopraw do smaku szczypta pieprzu, soli i kilkoma kroplami balsamicznego octu.

Krok 5
Bułki przekrój na połówki i opiecz na rozgrzanym grillu. Następnie posmaruj majonezem Hellmann’s.

Krok 6
Upieczone burgery nałóż na dolne połówki bułek, następnie na każdego burgera nałóż porcję sałatki i przykryj pozostałymi bułkami. Gotowe burgery podawaj od razu po przygotowaniu.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do wegańskich burgerów będą domowe frytki przygotowane np. z batatów.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Burgery z batatów, soczewicy i fasoli z sałatką z rukoli
Moda na burgery trwa w najlepsze! Już dawno przestały kojarzyć się z typowo fastfoodowym daniem wątpliwej jakości. Coraz bardziej wymyślne receptury nie mogły pominąć roślinnej wersji słynnej kanapki – oto przepis na burgery z batatów i soczewicy. Smakuje nie tylko wegetarianom!
Dla kogo?
Burgery z batatów, soczewicy i fasoli to punkt obowiązkowy wegetariańskiego i wegańskiego menu. To również doskonały sposób na przemycenie większej ilości różnorodnych warzyw do klasycznego jadłospisu.
Na jaką okazję?
Kulinarne eksperymenty mogą być naprawdę proste i przyjemne. Bataty i soczewica rzadko goszczą na twoim stole? Czas na zmiany! Codzienny obiad w niecodziennej wersji!
Czy wiesz, że?
Formowanie mniejszych porcji sprawia, że łatwiej jest manewrować nadzieniem burgerem i układać je na pieczywie. Wersje mini sprawdzają się doskonale w czasie przyjęć.
Dla urozmaicenia:
Zamiast tradycyjnej bułki warto wykorzystać chlebek pita lub tortillę. Warzywne kotlety można podawać tak samo jak mięsne – z ulubionym sosem, ziemniakami lub kaszą.