Burgery z batatów, soczewicy i fasoli z sałatką z rukoli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burgery z batatów, soczewicy i fasoli z sałatką z rukoli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
184 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

91 osób wydrukowało

Pobierz pdf

181 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

4 sztuki

400 gramów

1 sztuka

0.25 szklanki

2 garść

1 szczypta

4 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Batata upiecz do miękkości, fasolę odcedź na sicie, a soczewicę ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok. 10 min.). Upieczonego batata oraz fasolę rozgnieć w misce widelcem.

Burgery z batatów, soczewicy i fasoli z sałatką z rukoli - Krok 1

Krok 2

Dodaj ugotowaną soczewicę, posiekaną kolendrę i chilli. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku.

Burgery z batatów, soczewicy i fasoli z sałatką z rukoli - Krok 2

Krok 3

Z otrzymanej masy uformuj cztery jednakowej wielkości burgery i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 10-12 minut lub usmaż na pergaminie na rozgrzanym grillu.

Burgery z batatów, soczewicy i fasoli z sałatką z rukoli - Krok 3

Krok 4

Umytą i osuszoną rukolę połącz z oliwą z pomidorów, sezamem i pokrojonymi w cienkie paseczki pomidorami i cebulą. Sałatkę dopraw do smaku szczypta pieprzu, soli i kilkoma kroplami balsamicznego octu.

Burgery z batatów, soczewicy i fasoli z sałatką z rukoli - Krok 4

Krok 5

Bułki przekrój na połówki i opiecz na rozgrzanym grillu. Następnie posmaruj majonezem Hellmann's.

Burgery z batatów, soczewicy i fasoli z sałatką z rukoli - Krok 5

Krok 6

Upieczone burgery nałóż na dolne połówki bułek, następnie na każdego burgera nałóż porcję sałatki i przykryj pozostałymi bułkami. Gotowe burgery podawaj od razu po przygotowaniu.

Burgery z batatów, soczewicy i fasoli z sałatką z rukoli - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do wegańskich burgerów będą domowe frytki przygotowane np. z batatów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burgery z batatów, soczewicy i fasoli z sałatką z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burgery z batatów, soczewicy i fasoli z sałatką z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burgery z batatów, soczewicy i fasoli z sałatką z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burgery z batatów, soczewicy i fasoli z sałatką z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burgery z batatów, soczewicy i fasoli z sałatką z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burgery z batatów, soczewicy i fasoli z sałatką z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burgery z batatów, soczewicy i fasoli z sałatką z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burgery z batatów, soczewicy i fasoli z sałatką z rukoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pulpety z soczewicy
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burgery z batatów, soczewicy i fasoli z sałatką z rukoliBurgery z batatów, soczewicy i fasoli z sałatką z rukoli

Moda na burgery trwa w najlepsze! Już dawno przestały kojarzyć się z typowo fastfoodowym daniem wątpliwej jakości. Coraz bardziej wymyślne receptury nie mogły pominąć roślinnej wersji słynnej kanapki – oto przepis na burgery z batatów i soczewicy. Smakuje nie tylko wegetarianom!

Dla kogo?

Burgery z batatów, soczewicy i fasoli to punkt obowiązkowy wegetariańskiego i wegańskiego menu. To również doskonały sposób na przemycenie większej ilości różnorodnych warzyw do klasycznego jadłospisu.

Na jaką okazję?

Kulinarne eksperymenty mogą być naprawdę proste i przyjemne. Bataty i soczewica rzadko goszczą na twoim stole? Czas na zmiany! Codzienny obiad w niecodziennej wersji!

Czy wiesz, że?

Formowanie mniejszych porcji sprawia, że łatwiej jest manewrować nadzieniem burgerem i układać je na pieczywie. Wersje mini sprawdzają się doskonale w czasie przyjęć.

Dla urozmaicenia:

Zamiast tradycyjnej bułki warto wykorzystać chlebek pita lub tortillę. Warzywne kotlety można podawać tak samo jak mięsne – z ulubionym sosem, ziemniakami lub kaszą.