Rozbef z grilla z frytkami z batatów i dipem z habanero
trudne
230 osób zapisało

Składniki
2 kilogramy
2 opakowania
1 łyżka
frytki z batatów:
4 sztuki
50 mililitrów
3 sztuki
3 łyżki
dip habanero:
2 łyżki
50 gramów
2 sztuki
100 gramów
2 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej grilla. Mięso osusz, oprósz dokładnie przyprawą Knorr i natrzyj musztardą. Ułóż bezpośrednio na ruszcie mocno rozgrzanego grilla.

Krok 2
Mięso obsmaż ze wszystkich stron, a następnie ułóż na metalowej tacce z rantem tak aby wszystko, co wytopi się z mięsa, zostało na tacce. Całość ustaw na grillu. Obok umieść pojemnik z namoczonymi wcześniej wiórami drewna. Grilluj pod przykryciem przez około 2 godziny, przekręcając mięso co jakiś czas. Wióry powinny się tlić, delikatnie wędząc mięso. Temperatura mięsa wewnątrz powinna wynosić 60 °C.

Krok 3
W międzyczasie przygotuj frytki z batatów. Pieprz rozkrusz w moździerzu, z grubsza posiekaj rozmaryn i oba składniki wymieszaj ze sobą w dużej misce. Dodaj syropu klonowego.

Krok 4
Bataty obierz, pokrój w grube plastry i dodaj do marynaty.

Krok 5
Frytki grilluj razem z mięsem przez około 10-15 minut bezpośrednio na ruszcie, tak aby cukier z syropu skarmelizował się na powierzchni. Bataty po upieczeniu powinny być miękkie.

Krok 6
Przygotuj dip. Pestki dyni upraż na suchej patelni, obierz czosnek, posiekaj kolendrę, wyciśnij sok z limonki i wypłucz pod bieżącą wodą ciecierzycę z puszki.

Krok 7
W kielichu miksera połącz ciecierzycę, czosnek, pestki dyni, majonez i papryczki habanero razem z odrobiną sosu. Wszystko razem dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku sokiem z limonki oraz posiekaną kolendrą.


Dobra rada:
W ten sam sposób możesz przygotować polędwicę wołową - danie będzie gotowe szybciej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rozbef z grilla z frytkami z batatów i dipem z habanero
Rozbef z frytkami to danie doskonałe nie tylko na spotkanie przy grillu, jest także odpowiednią potrawą na niedzielny obiad. Rozbef należy do jednej z najlepszych i najszlachetniejszych części wołowiny, która jest krucha i soczysta. Przygotuj ją w całości, aby nie tylko dobrze smakowała, ale także okazale prezentowała się na stole. Mięso przed obróbką powinno nabrać temperatury pokojowej. Przygotuj je (opłucz, wysusz) i natrzyj przyprawami oraz musztardą, a następnie podsmaż, aby zamknąć wewnątrz soki. Grilluj je powoli pod przykryciem. Wspaniały efekt wędzonego mięsa uzyskasz, jeśli obok porcji rozbefu umieścisz na grillu kawałki namoczonego drewna – do wędzenia dużych kawałków mięsa najlepiej sprawdzi się orzech biały, który spala się długo, nadając potrawie dymnego posmaku. Jeśli jednak wolisz mniej wyrazisty efekt, użyj drewna olchowego. Rozbef z grilla podawaj z frytkami, lekko skarmelizowanymi syropem klonowym, a także dipem z pikantnej papryki habanero, który podkreśli smak wołowiny i przełamie słodycz batatów.