Rozbef z grilla z frytkami z batatów i dipem z habanero

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

98 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
140 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

218 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

2 opakowania

1 łyżka

frytki z batatów:

4 sztuki

50 mililitrów

3 sztuki

3 łyżki

dip habanero:

2 łyżki

50 gramów

2 sztuki

100 gramów

2 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej grilla. Mięso osusz, oprósz dokładnie przyprawą Knorr i natrzyj musztardą. Ułóż bezpośrednio na ruszcie mocno rozgrzanego grilla.

Rozbef z grilla z frytkami z batatów i dipem z habanero - Krok 1

Krok 2

Mięso obsmaż ze wszystkich stron, a następnie ułóż na metalowej tacce z rantem tak aby wszystko, co wytopi się z mięsa, zostało na tacce. Całość ustaw na grillu. Obok umieść pojemnik z namoczonymi wcześniej wiórami drewna. Grilluj pod przykryciem przez około 2 godziny, przekręcając mięso co jakiś czas. Wióry powinny się tlić, delikatnie wędząc mięso. Temperatura mięsa wewnątrz powinna wynosić 60 °C.

Rozbef z grilla z frytkami z batatów i dipem z habanero - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie przygotuj frytki z batatów. Pieprz rozkrusz w moździerzu, z grubsza posiekaj rozmaryn i oba składniki wymieszaj ze sobą w dużej misce. Dodaj syropu klonowego.

Rozbef z grilla z frytkami z batatów i dipem z habanero - Krok 3

Krok 4

Bataty obierz, pokrój w grube plastry i dodaj do marynaty.

Rozbef z grilla z frytkami z batatów i dipem z habanero - Krok 4

Krok 5

Frytki grilluj razem z mięsem przez około 10-15 minut bezpośrednio na ruszcie, tak aby cukier z syropu skarmelizował się na powierzchni. Bataty po upieczeniu powinny być miękkie.

Rozbef z grilla z frytkami z batatów i dipem z habanero - Krok 5

Krok 6

Przygotuj dip. Pestki dyni upraż na suchej patelni, obierz czosnek, posiekaj kolendrę, wyciśnij sok z limonki i wypłucz pod bieżącą wodą ciecierzycę z puszki.

Rozbef z grilla z frytkami z batatów i dipem z habanero - Krok 6

Krok 7

W kielichu miksera połącz ciecierzycę, czosnek, pestki dyni, majonez i papryczki habanero razem z odrobiną sosu. Wszystko razem dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku sokiem z limonki oraz posiekaną kolendrą.

Rozbef z grilla z frytkami z batatów i dipem z habanero - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować polędwicę wołową - danie będzie gotowe szybciej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rozbef z grilla z frytkami z batatów i dipem z habanero - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rozbef z grilla z frytkami z batatów i dipem z habanero - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rozbef z grilla z frytkami z batatów i dipem z habanero - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rozbef z grilla z frytkami z batatów i dipem z habanero - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rozbef z grilla z frytkami z batatów i dipem z habanero - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rozbef z grilla z frytkami z batatów i dipem z habanero - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rozbef z grilla z frytkami z batatów i dipem z habanero - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rozbef z grilla z frytkami z batatów i dipem z habaneroRozbef z grilla z frytkami z batatów i dipem z habanero

Rozbef z frytkami to danie doskonałe nie tylko na spotkanie przy grillu, jest także odpowiednią potrawą na niedzielny obiad. Rozbef należy do jednej z najlepszych i najszlachetniejszych części wołowiny, która jest krucha i soczysta. Przygotuj ją w całości, aby nie tylko dobrze smakowała, ale także okazale prezentowała się na stole. Mięso przed obróbką powinno nabrać temperatury pokojowej. Przygotuj je (opłucz, wysusz) i natrzyj przyprawami oraz musztardą, a następnie podsmaż, aby zamknąć wewnątrz soki. Grilluj je powoli pod przykryciem. Wspaniały efekt wędzonego mięsa uzyskasz, jeśli obok porcji rozbefu umieścisz na grillu kawałki namoczonego drewna – do wędzenia dużych kawałków mięsa najlepiej sprawdzi się orzech biały, który spala się długo, nadając potrawie dymnego posmaku. Jeśli jednak wolisz mniej wyrazisty efekt, użyj drewna olchowego. Rozbef z grilla podawaj z frytkami, lekko skarmelizowanymi syropem klonowym, a także dipem z pikantnej papryki habanero, który podkreśli smak wołowiny i przełamie słodycz batatów.