Rozbef z grilla z frytkami z batatów i dipem z habanero
trudne
219 osób zapisało
Składniki
2 kilogramy
2 opakowania
1 łyżka
frytki z batatów:
4 sztuki
50 mililitrów
3 sztuki
3 łyżki
dip habanero:
2 łyżki
50 gramów
2 sztuki
100 gramów
2 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej grilla. Mięso osusz, oprósz dokładnie przyprawą Knorr i natrzyj musztardą. Ułóż bezpośrednio na ruszcie mocno rozgrzanego grilla.
Krok 2
Mięso obsmaż ze wszystkich stron, a następnie ułóż na metalowej tacce z rantem tak aby wszystko, co wytopi się z mięsa, zostało na tacce. Całość ustaw na grillu. Obok umieść pojemnik z namoczonymi wcześniej wiórami drewna. Grilluj pod przykryciem przez około 2 godziny, przekręcając mięso co jakiś czas. Wióry powinny się tlić, delikatnie wędząc mięso. Temperatura mięsa wewnątrz powinna wynosić 60 °C.
Krok 3
W międzyczasie przygotuj frytki z batatów. Pieprz rozkrusz w moździerzu, z grubsza posiekaj rozmaryn i oba składniki wymieszaj ze sobą w dużej misce. Dodaj syropu klonowego.
Krok 4
Bataty obierz, pokrój w grube plastry i dodaj do marynaty.
Krok 5
Frytki grilluj razem z mięsem przez około 10-15 minut bezpośrednio na ruszcie, tak aby cukier z syropu skarmelizował się na powierzchni. Bataty po upieczeniu powinny być miękkie.
Krok 6
Przygotuj dip. Pestki dyni upraż na suchej patelni, obierz czosnek, posiekaj kolendrę, wyciśnij sok z limonki i wypłucz pod bieżącą wodą ciecierzycę z puszki.
Krok 7
W kielichu miksera połącz ciecierzycę, czosnek, pestki dyni, majonez i papryczki habanero razem z odrobiną sosu. Wszystko razem dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku sokiem z limonki oraz posiekaną kolendrą.
Dobra rada:
W ten sam sposób możesz przygotować polędwicę wołową - danie będzie gotowe szybciej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rozbef z grilla z frytkami z batatów i dipem z habanero
Rozbef z frytkami to danie doskonałe nie tylko na spotkanie przy grillu, jest także odpowiednią potrawą na niedzielny obiad. Rozbef należy do jednej z najlepszych i najszlachetniejszych części wołowiny, która jest krucha i soczysta. Przygotuj ją w całości, aby nie tylko dobrze smakowała, ale także okazale prezentowała się na stole. Mięso przed obróbką powinno nabrać temperatury pokojowej. Przygotuj je (opłucz, wysusz) i natrzyj przyprawami oraz musztardą, a następnie podsmaż, aby zamknąć wewnątrz soki. Grilluj je powoli pod przykryciem. Wspaniały efekt wędzonego mięsa uzyskasz, jeśli obok porcji rozbefu umieścisz na grillu kawałki namoczonego drewna – do wędzenia dużych kawałków mięsa najlepiej sprawdzi się orzech biały, który spala się długo, nadając potrawie dymnego posmaku. Jeśli jednak wolisz mniej wyrazisty efekt, użyj drewna olchowego. Rozbef z grilla podawaj z frytkami, lekko skarmelizowanymi syropem klonowym, a także dipem z pikantnej papryki habanero, który podkreśli smak wołowiny i przełamie słodycz batatów.