Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem
łatwe
374 osoby zapisały

Składniki
800 gramów
2 łyżki
4 łyżki
4 sztuki
3 łyżki
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
50 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Upiecz ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, piecz około 45 minut. Polędwicę osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na cztery jednakowej grubości steki. Następnie każdy z nich natnij do ¾ głębokości w taki sposób, aby po rozchyleniu powstały dwa plastry mięsa.

Krok 2
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr do grilla z oliwą i posmaruj przygotowane steki. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Krok 3
Upieczone ziemniaki natnij od góry ostrym nożem „na krzyż” i lekko ściśnij po bokach czterema palcami. Skrop je oliwą i połóż na rozgrzanym grillu.

Krok 4
Zamarynowane mięso ułóż na rozgrzanym grillu i smaż po 2 minuty z każdej strony.

Krok 5
W międzyczasie przygotuj sos sałatkowy: zawartość opakowania Knorr sos sałatkowy rozmieszaj z 3 łyżkami wody i taką samą ilością oliwy oraz musztardą. Gotowy sos połącz ze składnikami sałatki: rukolą, pokruszonym serem oraz pestkami słonecznika.

Krok 6
Gotowe steki przełóż na półmisek, do środka każdego z nich nałóż porcję sałaty, pokrojoną cebulę i zepnij wykałaczką. Podawaj z grillowanymi ziemniakami oraz sosem Hellmann's Czosnkowym wymieszanym ze szczypiorem.


Dobra rada:
Czas smażenia mięsa zależy od tego, jaki stopień wysmażenia wołowiny lubisz.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem
Nazwa "butterfly" określa sposób symetrycznego rozkrojenia kawałka mięsa tak, aby powstały dwa cieńsze plastry, kształtem przypominające motyla. Dzięki temu zabiegowi można je łatwo faszerować, będą także smażyć się szybciej i bardziej równomiernie. Wołowe steki z polędwicy przekrój w opisany powyżej sposób, po czym natrzyj je marynatą z przyprawy do grilla i oliwy. Odstaw mięso w chłodne miejsce, aby nabrało wyrazistego smaku. Następnie grilluj steki z obu stron – czas smażenia dostosuj do swoich preferencji. Polędwicę faszeruj sałatką z rukoli, ziaren słonecznika oraz pokruszonego sera z niebieską pleśnią, np. roquefort. Połącz ją z dressingiem przygotowanym na bazie musztardy i oliwy z oliwek. Grillowane steki ułóż na półmisku, a na każdym z nich układaj porcję sałaty i spinaj wykałaczką, aby powstałe kieszonki się nie rozpadły. Podawaj z dodatkiem ziemniaków, które należy najpierw upiec w piekarniku, a później grillować. Z tym daniem świetnie skomponuje się jogurtowy sos czosnkowy. Zainspiruj się naszym przepisem na grillowany butterfly z polędwicy.