Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

186 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

139 osób wydrukowało

Pobierz pdf

293 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

4 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

50 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Upiecz ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, piecz około 45 minut. Polędwicę osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na cztery jednakowej grubości steki. Następnie każdy z nich natnij do ¾ głębokości w taki sposób, aby po rozchyleniu powstały dwa plastry mięsa.

Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr do grilla z oliwą i posmaruj przygotowane steki. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - Krok 2

Krok 3

Upieczone ziemniaki natnij od góry ostrym nożem „na krzyż” i lekko ściśnij po bokach czterema palcami. Skrop je oliwą i połóż na rozgrzanym grillu.

Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane mięso ułóż na rozgrzanym grillu i smaż po 2 minuty z każdej strony.

Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - Krok 4

Krok 5

W międzyczasie przygotuj sos sałatkowy: zawartość opakowania Knorr sos sałatkowy rozmieszaj z 3 łyżkami wody i taką samą ilością oliwy oraz musztardą. Gotowy sos połącz ze składnikami sałatki: rukolą, pokruszonym serem oraz pestkami słonecznika.

Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - Krok 5

Krok 6

Gotowe steki przełóż na półmisek, do środka każdego z nich nałóż porcję sałaty, pokrojoną cebulę i zepnij wykałaczką. Podawaj z grillowanymi ziemniakami oraz sosem Hellmann's Czosnkowym wymieszanym ze szczypiorem.

Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Czas smażenia mięsa zależy od tego, jaki stopień wysmażenia wołowiny lubisz.

2

Opinie o przepisie

  • Ewa Spałek

    Ewa Spałek

    Czerwony

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Kacprzak

    Beata Kacprzak

    A co z musztarda?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosemGrillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem

Nazwa "butterfly" określa sposób symetrycznego rozkrojenia kawałka mięsa tak, aby powstały dwa cieńsze plastry, kształtem przypominające motyla. Dzięki temu zabiegowi można je łatwo faszerować, będą także smażyć się szybciej i bardziej równomiernie. Wołowe steki z polędwicy przekrój w opisany powyżej sposób, po czym natrzyj je marynatą z przyprawy do grilla i oliwy. Odstaw mięso w chłodne miejsce, aby nabrało wyrazistego smaku. Następnie grilluj steki z obu stron – czas smażenia dostosuj do swoich preferencji. Polędwicę faszeruj sałatką z rukoli, ziaren słonecznika oraz pokruszonego sera z niebieską pleśnią, np. roquefort. Połącz ją z dressingiem przygotowanym na bazie musztardy i oliwy z oliwek. Grillowane steki ułóż na półmisku, a na każdym z nich układaj porcję sałaty i spinaj wykałaczką, aby powstałe kieszonki się nie rozpadły. Podawaj z dodatkiem ziemniaków, które należy najpierw upiec w piekarniku, a później grillować. Z tym daniem świetnie skomponuje się jogurtowy sos czosnkowy. Zainspiruj się naszym przepisem na grillowany butterfly z polędwicy.