Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

282 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

157 osób wydrukowało

Pobierz pdf

359 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 łyżki

4 łyżki

4 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Upiecz ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, piecz około 45 minut. Polędwicę osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na cztery jednakowej grubości steki. Następnie każdy z nich natnij do ¾ głębokości w taki sposób, aby po rozchyleniu powstały dwa plastry mięsa.

Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr do grilla z oliwą i posmaruj przygotowane steki. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - Krok 2

Krok 3

Upieczone ziemniaki natnij od góry ostrym nożem „na krzyż” i lekko ściśnij po bokach czterema palcami. Skrop je oliwą i połóż na rozgrzanym grillu.

Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane mięso ułóż na rozgrzanym grillu i smaż po 2 minuty z każdej strony.

Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - Krok 4

Krok 5

W międzyczasie przygotuj sos sałatkowy: zawartość opakowania Knorr sos sałatkowy rozmieszaj z 3 łyżkami wody i taką samą ilością oliwy oraz musztardą. Gotowy sos połącz ze składnikami sałatki: rukolą, pokruszonym serem oraz pestkami słonecznika.

Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - Krok 5

Krok 6

Gotowe steki przełóż na półmisek, do środka każdego z nich nałóż porcję sałaty, pokrojoną cebulę i zepnij wykałaczką. Podawaj z grillowanymi ziemniakami oraz sosem Hellmann's Czosnkowym wymieszanym ze szczypiorem.

Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Czas smażenia mięsa zależy od tego, jaki stopień wysmażenia wołowiny lubisz.

2

Opinie o przepisie

  • Ewa Spałek

    Ewa Spałek , 17.07.2016

    Czerwony

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Kacprzak

    Beata Kacprzak , 09.01.2016

    A co z musztarda?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosemGrillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem

Nazwa "butterfly" określa sposób symetrycznego rozkrojenia kawałka mięsa tak, aby powstały dwa cieńsze plastry, kształtem przypominające motyla. Dzięki temu zabiegowi można je łatwo faszerować, będą także smażyć się szybciej i bardziej równomiernie. Wołowe steki z polędwicy przekrój w opisany powyżej sposób, po czym natrzyj je marynatą z przyprawy do grilla i oliwy. Odstaw mięso w chłodne miejsce, aby nabrało wyrazistego smaku. Następnie grilluj steki z obu stron – czas smażenia dostosuj do swoich preferencji. Polędwicę faszeruj sałatką z rukoli, ziaren słonecznika oraz pokruszonego sera z niebieską pleśnią, np. roquefort. Połącz ją z dressingiem przygotowanym na bazie musztardy i oliwy z oliwek. Grillowane steki ułóż na półmisku, a na każdym z nich układaj porcję sałaty i spinaj wykałaczką, aby powstałe kieszonki się nie rozpadły. Podawaj z dodatkiem ziemniaków, które należy najpierw upiec w piekarniku, a później grillować. Z tym daniem świetnie skomponuje się jogurtowy sos czosnkowy. Zainspiruj się naszym przepisem na grillowany butterfly z polędwicy.