Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

201 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

140 osób wydrukowało

Pobierz pdf

301 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 łyżki

4 łyżki

4 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Upiecz ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, piecz około 45 minut. Polędwicę osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na cztery jednakowej grubości steki. Następnie każdy z nich natnij do ¾ głębokości w taki sposób, aby po rozchyleniu powstały dwa plastry mięsa.

Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr do grilla z oliwą i posmaruj przygotowane steki. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - Krok 2

Krok 3

Upieczone ziemniaki natnij od góry ostrym nożem „na krzyż” i lekko ściśnij po bokach czterema palcami. Skrop je oliwą i połóż na rozgrzanym grillu.

Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane mięso ułóż na rozgrzanym grillu i smaż po 2 minuty z każdej strony.

Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - Krok 4

Krok 5

W międzyczasie przygotuj sos sałatkowy: zawartość opakowania Knorr sos sałatkowy rozmieszaj z 3 łyżkami wody i taką samą ilością oliwy oraz musztardą. Gotowy sos połącz ze składnikami sałatki: rukolą, pokruszonym serem oraz pestkami słonecznika.

Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - Krok 5

Krok 6

Gotowe steki przełóż na półmisek, do środka każdego z nich nałóż porcję sałaty, pokrojoną cebulę i zepnij wykałaczką. Podawaj z grillowanymi ziemniakami oraz sosem Hellmann's Czosnkowym wymieszanym ze szczypiorem.

Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Czas smażenia mięsa zależy od tego, jaki stopień wysmażenia wołowiny lubisz.

2

Opinie o przepisie

  • Ewa Spałek

    Ewa Spałek , 17.07.2016

    Czerwony

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Kacprzak

    Beata Kacprzak , 09.01.2016

    A co z musztarda?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosemGrillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem

Nazwa "butterfly" określa sposób symetrycznego rozkrojenia kawałka mięsa tak, aby powstały dwa cieńsze plastry, kształtem przypominające motyla. Dzięki temu zabiegowi można je łatwo faszerować, będą także smażyć się szybciej i bardziej równomiernie. Wołowe steki z polędwicy przekrój w opisany powyżej sposób, po czym natrzyj je marynatą z przyprawy do grilla i oliwy. Odstaw mięso w chłodne miejsce, aby nabrało wyrazistego smaku. Następnie grilluj steki z obu stron – czas smażenia dostosuj do swoich preferencji. Polędwicę faszeruj sałatką z rukoli, ziaren słonecznika oraz pokruszonego sera z niebieską pleśnią, np. roquefort. Połącz ją z dressingiem przygotowanym na bazie musztardy i oliwy z oliwek. Grillowane steki ułóż na półmisku, a na każdym z nich układaj porcję sałaty i spinaj wykałaczką, aby powstałe kieszonki się nie rozpadły. Podawaj z dodatkiem ziemniaków, które należy najpierw upiec w piekarniku, a później grillować. Z tym daniem świetnie skomponuje się jogurtowy sos czosnkowy. Zainspiruj się naszym przepisem na grillowany butterfly z polędwicy.