Grillowany stek z wołowiny z chrupiąca ciabattą
łatwe
47 osób zapisało
Składniki
4 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
4 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
0.5 opakowania
100 gramów
5 sztuk
400 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, musztardę, posiekany czosnek oraz oliwę. W tak przygotowanej marynacie obtocz wołowe steki.
Krok 2
Cebule pokrój w piórka i przesmaż w rondelku na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj cukier i wlej sok porzeczkowy. Doprowadź do wrzenia, duś na małym ogniu do momentu całkowitego zredukowania soku i uzyskania konsystencji marmolady.
Krok 3
Na rozgrzanym grillu opiecz przekrojone wzdłuż ciabatty. Posmaruj cienką warstwą majonezu. Ser pokrój w plastry.
Krok 4
Zamarynowane steki usmaż na mocno rozgrzanym grillu. Wysmaż je tak jak lubisz. Pamiętaj jednak, że mięso nie powinno być mocno wysmażone, a półkrwiste. Wtedy jest delikatne i smaczne.
Krok 5
Gotowe steki pokrój na plastry, ułóż w grillowanej bułce. Na mięsie połóż plastry sera, konfiturę z cebuli oraz liście rukoli. Całość przykryj drugą połową bułki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowany stek z wołowiny z chrupiąca ciabattą
Przepis na grillowany stek z wołowiny z chrupiącą ciabattą spełni oczekiwania każdego fana mięsnych potraw. To danie idealnie sprawdzi się podczas wakacyjnego grilla. Z powodzeniem można je również serwować na codzienny obiad. Odpowiednio zamarynowane, a następnie usmażone na mocno rozgrzanym grillu mięso, będzie smaczne i delikatne. Warto zadbać o właściwy stopień wysmażenia steku – nie należy trzymać go na ogniu zbyt długo, w przeciwnym razie będzie wysuszony. Danie podawaj z ciabattą – to rodzaj włoskiego chleba z mąki pszennej i drożdży. Ta odmiana wyróżnia się puszystym środkiem i chrupiącą skórką. Doskonale komponuje się z mięsami, serami i sezonowymi sałatkami. Smak potrawy dopełnia domowa konfitura stworzona na bazie cebuli i soku porzeczkowego, ser pleśniowy oraz rukola. Grillowany stek z wołowiny z chrupiącą ciabattą to sposób na pyszne danie, który warto wypróbować! Sprawdź, czy przypadnie do gustu również Tobie i podziel się swoją opinią w komentarzu powyżej. Życzymy smacznego.