Grillowany stek z wołowiny z chrupiąca ciabattą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Grillowany stek z wołowiny z chrupiąca ciabattą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

63 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

4 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

0.5 opakowania

100 gramów

5 sztuk

400 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, musztardę, posiekany czosnek oraz oliwę. W tak przygotowanej marynacie obtocz wołowe steki.

Krok 2

Cebule pokrój w piórka i przesmaż w rondelku na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj cukier i wlej sok porzeczkowy. Doprowadź do wrzenia, duś na małym ogniu do momentu całkowitego zredukowania soku i uzyskania konsystencji marmolady.

Krok 3

Na rozgrzanym grillu opiecz przekrojone wzdłuż ciabatty. Posmaruj cienką warstwą majonezu. Ser pokrój w plastry.

Krok 4

Zamarynowane steki usmaż na mocno rozgrzanym grillu. Wysmaż je tak jak lubisz. Pamiętaj jednak, że mięso nie powinno być mocno wysmażone, a półkrwiste. Wtedy jest delikatne i smaczne.

Krok 5

Gotowe steki pokrój na plastry, ułóż w grillowanej bułce. Na mięsie połóż plastry sera, konfiturę z cebuli oraz liście rukoli. Całość przykryj drugą połową bułki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany stek z wołowiny z chrupiąca ciabattą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany stek z wołowiny z chrupiąca ciabattą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany stek z wołowiny z chrupiąca ciabattą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany stek z wołowiny z chrupiąca ciabattą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany stek z wołowiny z chrupiąca ciabattą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany stek z wołowiny z chrupiąca ciabattą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany stek z wołowiny z chrupiąca ciabattą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany stek z wołowiny z chrupiąca ciabattąGrillowany stek z wołowiny z chrupiąca ciabattą

Przepis na grillowany stek z wołowiny z chrupiącą ciabattą spełni oczekiwania każdego fana mięsnych potraw. To danie idealnie sprawdzi się podczas wakacyjnego grilla. Z powodzeniem można je również serwować na codzienny obiad. Odpowiednio zamarynowane, a następnie usmażone na mocno rozgrzanym grillu mięso, będzie smaczne i delikatne. Warto zadbać o właściwy stopień wysmażenia steku – nie należy trzymać go na ogniu zbyt długo, w przeciwnym razie będzie wysuszony. Danie podawaj z ciabattą – to rodzaj włoskiego chleba z mąki pszennej i drożdży. Ta odmiana wyróżnia się puszystym środkiem i chrupiącą skórką. Doskonale komponuje się z mięsami, serami i sezonowymi sałatkami. Smak potrawy dopełnia domowa konfitura stworzona na bazie cebuli i soku porzeczkowego, ser pleśniowy oraz rukola. Grillowany stek z wołowiny z chrupiącą ciabattą to sposób na pyszne danie, który warto wypróbować! Sprawdź, czy przypadnie do gustu również Tobie i podziel się swoją opinią w komentarzu powyżej. Życzymy smacznego.