Grillowany stek z wołowiny z chrupiąca ciabattą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowany stek z wołowiny z chrupiąca ciabattą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

65 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

4 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

0.5 opakowania

100 gramów

5 sztuk

400 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, musztardę, posiekany czosnek oraz oliwę. W tak przygotowanej marynacie obtocz wołowe steki.

Krok 2

Cebule pokrój w piórka i przesmaż w rondelku na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj cukier i wlej sok porzeczkowy. Doprowadź do wrzenia, duś na małym ogniu do momentu całkowitego zredukowania soku i uzyskania konsystencji marmolady.

Krok 3

Na rozgrzanym grillu opiecz przekrojone wzdłuż ciabatty. Posmaruj cienką warstwą majonezu. Ser pokrój w plastry.

Krok 4

Zamarynowane steki usmaż na mocno rozgrzanym grillu. Wysmaż je tak jak lubisz. Pamiętaj jednak, że mięso nie powinno być mocno wysmażone, a półkrwiste. Wtedy jest delikatne i smaczne.

Krok 5

Gotowe steki pokrój na plastry, ułóż w grillowanej bułce. Na mięsie połóż plastry sera, konfiturę z cebuli oraz liście rukoli. Całość przykryj drugą połową bułki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany stek z wołowiny z chrupiąca ciabattą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany stek z wołowiny z chrupiąca ciabattą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany stek z wołowiny z chrupiąca ciabattą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany stek z wołowiny z chrupiąca ciabattą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany stek z wołowiny z chrupiąca ciabattą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany stek z wołowiny z chrupiąca ciabattą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany stek z wołowiny z chrupiąca ciabattą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany stek z wołowiny z chrupiąca ciabattą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany stek z wołowiny z chrupiąca ciabattąGrillowany stek z wołowiny z chrupiąca ciabattą

Przepis na grillowany stek z wołowiny z chrupiącą ciabattą spełni oczekiwania każdego fana mięsnych potraw. To danie idealnie sprawdzi się podczas wakacyjnego grilla. Z powodzeniem można je również serwować na codzienny obiad. Odpowiednio zamarynowane, a następnie usmażone na mocno rozgrzanym grillu mięso, będzie smaczne i delikatne. Warto zadbać o właściwy stopień wysmażenia steku – nie należy trzymać go na ogniu zbyt długo, w przeciwnym razie będzie wysuszony. Danie podawaj z ciabattą – to rodzaj włoskiego chleba z mąki pszennej i drożdży. Ta odmiana wyróżnia się puszystym środkiem i chrupiącą skórką. Doskonale komponuje się z mięsami, serami i sezonowymi sałatkami. Smak potrawy dopełnia domowa konfitura stworzona na bazie cebuli i soku porzeczkowego, ser pleśniowy oraz rukola. Grillowany stek z wołowiny z chrupiącą ciabattą to sposób na pyszne danie, który warto wypróbować! Sprawdź, czy przypadnie do gustu również Tobie i podziel się swoją opinią w komentarzu powyżej. Życzymy smacznego.