Grillowany stek z wołowiny z chrupiąca ciabattą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

63 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 opakowania

1 sztuka

100 gramów

5 sztuk

4 sztuki

4 sztuki

400 mililitrów

4 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, musztardę, posiekany czosnek oraz oliwę. W tak przygotowanej marynacie obtocz wołowe steki.

Krok 2

Cebule pokrój w piórka i przesmaż w rondelku na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj cukier i wlej sok porzeczkowy. Doprowadź do wrzenia, duś na małym ogniu do momentu całkowitego zredukowania soku i uzyskania konsystencji marmolady.

Krok 3

Na rozgrzanym grillu opiecz przekrojone wzdłuż ciabatty. Posmaruj cienką warstwą majonezu. Ser pokrój w plastry.

Krok 4

Zamarynowane steki usmaż na mocno rozgrzanym grillu. Wysmaż je tak jak lubisz. Pamiętaj jednak, że mięso nie powinno być mocno wysmażone, a półkrwiste. Wtedy jest delikatne i smaczne.

Krok 5

Gotowe steki pokrój na plastry, ułóż w grillowanej bułce. Na mięsie połóż plastry sera, konfiturę z cebuli oraz liście rukoli. Całość przykryj drugą połową bułki.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany stek z wołowiny z chrupiąca ciabattąGrillowany stek z wołowiny z chrupiąca ciabattą

Przepis na grillowany stek z wołowiny z chrupiącą ciabattą spełni oczekiwania każdego fana mięsnych potraw. To danie idealnie sprawdzi się podczas wakacyjnego grilla. Z powodzeniem można je również serwować na codzienny obiad. Odpowiednio zamarynowane, a następnie usmażone na mocno rozgrzanym grillu mięso, będzie smaczne i delikatne. Warto zadbać o właściwy stopień wysmażenia steku – nie należy trzymać go na ogniu zbyt długo, w przeciwnym razie będzie wysuszony. Danie podawaj z ciabattą – to rodzaj włoskiego chleba z mąki pszennej i drożdży. Ta odmiana wyróżnia się puszystym środkiem i chrupiącą skórką. Doskonale komponuje się z mięsami, serami i sezonowymi sałatkami. Smak potrawy dopełnia domowa konfitura stworzona na bazie cebuli i soku porzeczkowego, ser pleśniowy oraz rukola. Grillowany stek z wołowiny z chrupiącą ciabattą to sposób na pyszne danie, który warto wypróbować! Sprawdź, czy przypadnie do gustu również Tobie i podziel się swoją opinią w komentarzu powyżej. Życzymy smacznego.