Kreatywność w kuchni: różnorodne zastosowania kostek bulionowych warzywnych

Szczypta smaku, łyżka kreatywności, garść pomysłów, pół szklanki zaangażowania, 2 łyżeczki chęci, 2 litry czasu… A gdyby tak to wszystko zastąpić jednym magicznym składnikiem? Takim ogólnodostępnym, łatwym w użyciu, który sprawi, że pyszne i aromatyczne danie wyczarujesz zaledwie w kilka chwil? Brzmi zachęcająco? Sięgnij po Knorr bulion warzywny i spraw, że odrobina magii niepostrzeżenie zakradnie się do twojej kuchni!

Kostki nie tylko do bulionu

O tym, że z kostkek bulionowych można szybko ugotować smaczny rosół, wie każde dziecko. Tymczasem warto puścić wodze fantazji i wykorzystać je również jako bazę czy wzbogacenie smaku innych, o wiele bardziej różnorodnych dań. Rozpuść kostkę w tłuszczu (oleju lub oliwe) i zamarynuj mięso. Następnie usmaż je lub upiecz w piekarniku. Przyrządzone mięso będzie smaczne i aromatyczne.

Co powiesz na zapiekankę lub placki wytrawne doprawione kostką bulionową? 

Risotto, kaszotto, gulasz, curry – to jedynie kilka przykładów. Zastosowań może być naprawdę sporo! Wystarczy uruchomić pokłady kreatywniści i pobawić się przepisami. Ogranicza nas tylko wyobraźnia oraz indywidualne preferencje kubków smakowych. Efekt z pewnością zaskoczy niejednego smakosza.

Zrób razem z nami falafele z zielonych warzyw.

Składniki:

  • Biała fasola z puszki - 400 g
  • Szpinak – 400 g
  • Kasza jaglana – 200 g
  • Bulion warzywny Knorr – 1 kostka
  • Krem orzechowy – 100 g
  • Papryczka chili – 1 sztuka
  • Kmin rzymski mielony – 1 łyżeczka
  • czosnek – 4 ząbki
  • olej do smażenia – 2 łyżki
  1. Kaszę jaglaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem kostki Knorr. Czosnek obierz, papryczkę chili przekrój na pół i pozbądź się pestek, szpinak umyj i osusz, fasolę odcedź. Wszystkie składnik zmiel razem w maszynce do mielenia mięsa.
  2. Połącz zmieloną masę z kremu orzechowego i przyprawą Knorr. Wymieszaj dokładnie i formuj w dłoniach małe kulki – falafel.
  3. Gotowe kulki smaż na olej aż będą złociste i chrupiące. Podawaj z dipem np. humus, cząstką limonki i posypane listkami kolendry