Dieta roślinna i kostki bulionowe warzywne: idealne połączenie dla miłośników warzyw

Coraz częściej, chętniej i śmielej zaczynamy sięgać po produkty roślinne. Kostki bulionowe warzywne idealnie wpisują się w oczekiwania konsumentów, dając wiele możliwości w przygotowaniu smacznych i roślinnych posiłków.

Wzrost znaczenia diety roślinnej

Według badań trendów żywieniowych na rok 2024 zrealizowanych przez Innova Market Insights, dieta roślinna odgrywa duże znaczenie wśród młodego pokolenia*. Wprowadzanie roślinnych wersji znanych dań otwiera także przed starszym pokoleniem możliwości spróbowania ich w nowej odsłonie.

Różnorodność produktów roślinnych jest bardzo ważna – ponad połowa konsumentów, według Innova Market Insights, chce mieć większy wybór. Naprzeciw oczekiwaniom wychodzą warzywne kostki bulionowe Knorr, które z łatwością można zastosować w roślinnych wersjach najbardziej popularnych dań.

Kostki bulionowe w diecie roślinnej

Kostki bulionowe warzywne są idealnym rozwiązaniem dla osób stosujących dietę roślinną. Wygoda i łatwość użycia sprawiają, że są one nieodzownym elementem w kuchni wegan i wegetarian. Pokazujemy kilka ciekawych inspiracji, dzięki którym dania z wykorzystaniem warzywnych kostek bulionowych będą smaczne i aromatyczne.

  • Aromatyczne zupy i kremy – kostki bulionowe to doskonała baza do przygotowania zup warzywnych i kremów. Aby bulion warzywny miał odpowiednią głębię smaku i aromat, należy go długo gotować. Jeśli brakuje nam na to czasu, kostka bulionowa idealnie zastąpi kilkugodzinny proces lub podbije smak przygotowanego przez nas wywaru.
  • Risotto i makarony – bulion warzywny świetnie sprawdza się jako baza do sosów serwowanych z makaronem, a także do przygotowania tradycyjnego risotto. Dzięki niemu ryż będzie odpowiednio kremowy.
  • Warzywne curry i potrawki – kostki bulionowe warzywne świetnie wzbogacają smak dań jednogarnkowych, takich jak curry, leczo warzywne czy inne wegańskie i wegetariańskie potrawki, jeszcze bardziej ułatwiając przygotowanie potraw.

Nasza propozycja – risotto z dynią

Składniki:

  • dynia piżmowa - 700 gramów
  • oliwa - 25 mililitrów
  • woda - 1 litr
  • Bulion warzywny Knorr - 1 sztuka
  • cebula - 80 gramów
  • seler naciowy - 60 gramów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • ryż arborio do risotto - 150 gramów
  • kasza orkiszowa - 150 gramów
  • parmezan - 75 gramów
  • orzechy włoskie - 50 gramów
  • rukiew wodna - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz i pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Cebulę oraz selera naciowego pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj. Orzechy pokrusz na mniejsze kawałki, a parmezan zetrzyj. Rukiew wodną umyj i osusz.
  2. Kaszę orkiszową ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.
  3. Dynię upiecz w temperaturze 220 stopni aż będzie rumiana i miękka, ok. 15 minut.
  4. W dużym rondlu podgrzej oliwę i podsmaż cebulę, selera oraz czosnek. Dodaj ryż i smaż całość aż zrobi się szklista – ok. 2 minut.
  5. Wlej wodę, dodaj kostki Knorr i duś powoli mieszając od czasu do czasu ok 15 minut aż ryż wchłonie bulion.
  6. Wsyp wcześniej ugotowaną kaszę orkiszową i gotuj razem jeszcze 5 minut.
  7. Na końcu dodaj dynię oraz starty ser. Zdejmij z ognia i wymieszaj aż składniki się połączą. Risotto podawaj posypane orzechami i rukwią wodną.

* Top Ten trends 2024 Innova Market Insights