Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Mięso to podstawa

Smak rosołu w dużej mierze zależy od wyboru dobrej jakości mięsa. Najbardziej tradycyjnym wariantem jest rosół z kury, do którego produkcji używa się całej tuszki. Ciemniejszy kolor i bardziej intensywny smak rosół zawdzięcza wołowinie. Podczas zakupów należy zaopatrzyć się w szponder lub łatę. Bardzo delikatny rosół można uzyskać dzięki cielęcinie. Podstawą zupy mogą być również mięsa z kaczki, perliczki, królika lub dziczyzny. Wybór jest ogromny, pamiętajmy jednak, żeby w tym przypadku unikać popularnej wieprzowiny.

Warzywa niezbędne do rosołu

By dowiedzieć się, jak zrobić dobry rosół, nie można pominąć kwestii warzywnych dodatków. Do przygotowania wywaru będą potrzebne:

  • Marchew – pomoże uzyskać apetyczny kolor, lecz nie można przesadzić z jej ilością, inaczej rosół będzie za słodki. 3–4 sztuki na garnek o pojemności około 4 litrów to odpowiednie proporcje.
  • Pietruszka – wystarczą 1–2 sztuki.
  • Seler – niewielki kawałek korzenia.
  • Por – dla nadania potrawie wyrazistości.
  • Cebula – opalana nad płomieniem lub umieszczona na chwilę w piekarniku wydobędzie z rosołu głębię smaku i aromatu.

Bez przypraw ani rusz!

Zwieńczenie dania odpowiednimi przyprawami jest sprawą kluczową. Jak zrobić pyszny rosół? W wywarze powinien znaleźć się pieprz w ziarenkach oraz sól. Przyda się ziele angielskie i kilka listków laurowych. Świeży lubczyk zapewni doskonały, kuszący aromat. Dla podkreślenia rozgrzewającego charakteru rosołu warto dodać odrobinę świeżego imbiru.

Jak zrobić rosół?

To pytanie zadają nie tylko początkujący kucharze. Trening czyni mistrza, a z naszymi wskazówkami nietrudno będzie osiągnąć ten tytuł.

  1. Porcje rosołowe płuczemy w letniej wodzie, by pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Jeśli korzystamy z mrożonego mięsa, powinniśmy wyjąć je z zamrażarki dzień wcześniej.
  2. Mięso umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą.
  3. Wywar powinien podgrzewać się powoli, na niezbyt dużym ogniu. Ważne jest, by nie dopuszczać rosołu do wrzenia – powinien raczej spokojnie bulgotać.
  4. Jeśli zauważymy, że duża ilość wody została odparowana, uzupełnijmy ją wrzątkiem.
  5. Warzywa dorzućmy w trakcie gotowania – nie na początku. Zbyt długa obróbka mogłaby pozbawić je substancji odżywczych.
  6. Przyprawy dodajemy razem z warzywami.
  7. Pozbywamy się tzw. „szumowin” – zanieczyszczeń powstałych wskutek gotowania mięsa. Wyławianie ich lub przecedzenie całości jest niezbędne, by zrobić klarowny rosół.

Rosół na co dzień i od święta

Wiedza, jak zrobić rosół z kury, przyda się nie tylko w czasie planowania przyjęcia. Rosół królewski z pewnością wynagrodzi nam wszelkie trudy dnia codziennego. Jeśli jego przygotowanie wyda się zbyt pracochłonne, do dyspozycji mamy także przepis na ekspresowy rosół. Niezależnie od ilości obowiązków można cieszyć się doskonałym smakiem wybornej zupy. Jesteśmy pewni, że rosół wołowy przypadnie do gustu nawet tym, którzy przyzwyczajeni są do drobiowego smaku. Własna kuchnia to najlepsze miejsce do próbowania nowości. Zupę można podawać z makaronem, grzankami, kluseczkami… Co powiecie na przepis na rosół z warzywami i naleśnikami z parmezanu? Miętowa nuta w rosole grzybowym również okaże się interesującą odmianą. Miłośnicy oryginalnych połączeń będą zajadać się rosołem z chińskimi pierożkami, tworząc nową, kulinarną tradycję.