Rosół wołowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

779 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

10 dekagramów

60 dekagramów

5 dekagramów

5 dekagramów

2 litry

15 dekagramów

10 dekagramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i ugotuj w osolonej wodzie pod przykryciem.

Rosół wołowy - Krok 1

Krok 2

Obierz i pokrój w paski warzywa, szynkę również pokrój w paski. Obierz i pokrój pomidory.

Rosół wołowy - Krok 2

Krok 3

Gdy mięso będzie prawie miękkie dodaj pokrojone warzywa. Gotuj do momentu, gdy warzywa i mięso będą miękkie.

Rosół wołowy - Krok 3

Krok 4

Wyjmij mięso, a do rosołu dodaj pozbawione skórki, pokrojone pomidory, kostkę rosołową Knorr oraz szynkę pokrojoną w paski.

Rosół wołowy - Krok 4

Krok 5

Dodaj chrzan, dopraw do smaku przyprawą w mini kostkach Knorr. Rosół wołowy podawaj z makaronem, a mięso wykorzystaj do drugiego dania.

Rosół wołowy - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Wanda Bogacz

    Wanda Bogacz

    Pomidory? Starte jarzyny? Ta zupa w żadnym razie nie powinna nosić nazwy rosół, to jest zwykła zupa jarzynowa na mięsie wołowym.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rosół wołowyRosół wołowy

Takiego rosołu jeszcze nie jadłaś. Ten esencjonalny wywar z soczystej wołowiny został wzbogacony pomidorami oraz, co nietypowe, czosnkiem i chrzanem. Podając go na niedzielny obiad, zachwycisz najbliższych. Jest intensywny w smaku i bardzo rozgrzewający. Także i ta wersja tej zupy, jak każdy rosół, najlepiej komponuje się z cieniutkimi nitkami jajecznego makaronu, oraz pokrojonymi warzywami, na których się gotował. Niezbędna biedzie także natka pietruszki, której szczypta wrzucona na koniec zwieńczy to szlachetne i wyjątkowo smaczne danie. Warto wiedzieć, że rosół wołowy jest przez smakoszy uznawany za znacznie bogatszy w smaku od tego, jaki powstaje na bazie mięsa drobiowego, nie jest przy tym bardzo tłusty, ma klarowną strukturę i piękny kolor. Gotuj go powoli na kawałkach antrykotu lub szpondra wołowego. Do smaku dodaj kawałki wieprzowej szynki.