
Składniki
2 litry
1 łyżka
1 sztuka
60 dekagramów
5 dekagramów
15 dekagramów
10 dekagramów
10 dekagramów
10 dekagramów
5 dekagramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj i ugotuj w osolonej wodzie pod przykryciem.

Krok 2
Obierz i pokrój w paski warzywa, szynkę również pokrój w paski. Obierz i pokrój pomidory.

Krok 3
Gdy mięso będzie prawie miękkie dodaj pokrojone warzywa. Gotuj do momentu, gdy warzywa i mięso będą miękkie.

Krok 4
Wyjmij mięso, a do rosołu dodaj pozbawione skórki, pokrojone pomidory, kostkę rosołową Knorr oraz szynkę pokrojoną w paski.

Krok 5
Dodaj chrzan, dopraw do smaku przyprawą Knorr. Rosół wołowy podawaj z makaronem, a mięso wykorzystaj do drugiego dania.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rosół wołowy
Takiego rosołu jeszcze nie jadłaś. Ten esencjonalny wywar z soczystej wołowiny został wzbogacony pomidorami oraz, co nietypowe, czosnkiem i chrzanem. Podając go na niedzielny obiad, zachwycisz najbliższych. Jest intensywny w smaku i bardzo rozgrzewający. Także i ta wersja tej zupy, jak każdy rosół, najlepiej komponuje się z cieniutkimi nitkami jajecznego makaronu, oraz pokrojonymi warzywami, na których się gotował. Niezbędna biedzie także natka pietruszki, której szczypta wrzucona na koniec zwieńczy to szlachetne i wyjątkowo smaczne danie. Warto wiedzieć, że rosół wołowy jest przez smakoszy uznawany za znacznie bogatszy w smaku od tego, jaki powstaje na bazie mięsa drobiowego, nie jest przy tym bardzo tłusty, ma klarowną strukturę i piękny kolor. Gotuj go powoli na kawałkach antrykotu lub szpondra wołowego. Do smaku dodaj kawałki wieprzowej szynki.