Rosół wołowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rosół wołowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
841 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

205 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 litry

1 łyżka

1 sztuka

60 dekagramów

5 dekagramów

15 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

5 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i ugotuj w osolonej wodzie pod przykryciem.

Rosół wołowy - Krok 1

Krok 2

Obierz i pokrój w paski warzywa, szynkę również pokrój w paski. Obierz i pokrój pomidory.

Rosół wołowy - Krok 2

Krok 3

Gdy mięso będzie prawie miękkie dodaj pokrojone warzywa. Gotuj do momentu, gdy warzywa i mięso będą miękkie.

Rosół wołowy - Krok 3

Krok 4

Wyjmij mięso, a do rosołu dodaj pozbawione skórki, pokrojone pomidory, kostkę rosołową Knorr oraz szynkę pokrojoną w paski.

Rosół wołowy - Krok 4

Krok 5

Dodaj chrzan, dopraw do smaku przyprawą Knorr. Rosół wołowy podawaj z makaronem, a mięso wykorzystaj do drugiego dania.

Rosół wołowy - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Wanda Bogacz

    Wanda Bogacz , 02.01.2016

    Pomidory? Starte jarzyny? Ta zupa w żadnym razie nie powinna nosić nazwy rosół, to jest zwykła zupa jarzynowa na mięsie wołowym.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rosół wołowyRosół wołowy

Takiego rosołu jeszcze nie jadłaś. Ten esencjonalny wywar z soczystej wołowiny został wzbogacony pomidorami oraz, co nietypowe, czosnkiem i chrzanem. Podając go na niedzielny obiad, zachwycisz najbliższych. Jest intensywny w smaku i bardzo rozgrzewający. Także i ta wersja tej zupy, jak każdy rosół, najlepiej komponuje się z cieniutkimi nitkami jajecznego makaronu, oraz pokrojonymi warzywami, na których się gotował. Niezbędna biedzie także natka pietruszki, której szczypta wrzucona na koniec zwieńczy to szlachetne i wyjątkowo smaczne danie. Warto wiedzieć, że rosół wołowy jest przez smakoszy uznawany za znacznie bogatszy w smaku od tego, jaki powstaje na bazie mięsa drobiowego, nie jest przy tym bardzo tłusty, ma klarowną strukturę i piękny kolor. Gotuj go powoli na kawałkach antrykotu lub szpondra wołowego. Do smaku dodaj kawałki wieprzowej szynki.