Rosół wołowy

- Krok 1Mięso umyj i ugotuj w osolonej wodzie pod przykryciem.
- Krok 2Obierz i pokrój w paski warzywa, szynkę również pokrój w paski. Obierz i pokrój pomidory.
- Krok 3Gdy mięso będzie prawie miękkie dodaj pokrojone warzywa. Gotuj do momentu, gdy warzywa i mięso będą miękkie.
- Krok 4Wyjmij mięso, a do rosołu dodaj pozbawione skórki, pokrojone pomidory, kostkę rosołową Knorr oraz szynkę pokrojoną w paski.
- Krok 5Dodaj chrzan, dopraw do smaku przyprawą w mini kostkach Knorr. Rosół wołowy podawaj z makaronem, a mięso wykorzystaj do drugiego dania.

Takiego rosołu jeszcze nie jadłaś. Ten esencjonalny wywar z soczystej wołowiny został wzbogacony pomidorami oraz, co nietypowe, czosnkiem i chrzanem. Podając go na niedzielny obiad, zachwycisz najbliższych. Jest intensywny w smaku i bardzo rozgrzewający. Także i ta wersja tej zupy, jak każdy rosół, najlepiej komponuje się z cieniutkimi nitkami jajecznego makaronu, oraz pokrojonymi warzywami, na których się gotował. Niezbędna biedzie także natka pietruszki, której szczypta wrzucona na koniec zwieńczy to szlachetne i wyjątkowo smaczne danie. Warto wiedzieć, że rosół wołowy jest przez smakoszy uznawany za znacznie bogatszy w smaku od tego, jaki powstaje na bazie mięsa drobiowego, nie jest przy tym bardzo tłusty, ma klarowną strukturę i piękny kolor. Gotuj go powoli na kawałkach antrykotu lub szpondra wołowego. Do smaku dodaj kawałki wieprzowej szynki.