Rosół wołowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rosół wołowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
841 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

205 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 litry

1 łyżka

1 sztuka

60 dekagramów

5 dekagramów

15 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

5 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i ugotuj w osolonej wodzie pod przykryciem.

Rosół wołowy - Krok 1

Krok 2

Obierz i pokrój w paski warzywa, szynkę również pokrój w paski. Obierz i pokrój pomidory.

Rosół wołowy - Krok 2

Krok 3

Gdy mięso będzie prawie miękkie dodaj pokrojone warzywa. Gotuj do momentu, gdy warzywa i mięso będą miękkie.

Rosół wołowy - Krok 3

Krok 4

Wyjmij mięso, a do rosołu dodaj pozbawione skórki, pokrojone pomidory, kostkę rosołową Knorr oraz szynkę pokrojoną w paski.

Rosół wołowy - Krok 4

Krok 5

Dodaj chrzan, dopraw do smaku przyprawą Knorr. Rosół wołowy podawaj z makaronem, a mięso wykorzystaj do drugiego dania.

Rosół wołowy - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Wanda Bogacz

    Wanda Bogacz , 02.01.2016

    Pomidory? Starte jarzyny? Ta zupa w żadnym razie nie powinna nosić nazwy rosół, to jest zwykła zupa jarzynowa na mięsie wołowym.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rosół wołowyRosół wołowy

Takiego rosołu jeszcze nie jadłaś. Ten esencjonalny wywar z soczystej wołowiny został wzbogacony pomidorami oraz, co nietypowe, czosnkiem i chrzanem. Podając go na niedzielny obiad, zachwycisz najbliższych. Jest intensywny w smaku i bardzo rozgrzewający. Także i ta wersja tej zupy, jak każdy rosół, najlepiej komponuje się z cieniutkimi nitkami jajecznego makaronu, oraz pokrojonymi warzywami, na których się gotował. Niezbędna biedzie także natka pietruszki, której szczypta wrzucona na koniec zwieńczy to szlachetne i wyjątkowo smaczne danie. Warto wiedzieć, że rosół wołowy jest przez smakoszy uznawany za znacznie bogatszy w smaku od tego, jaki powstaje na bazie mięsa drobiowego, nie jest przy tym bardzo tłusty, ma klarowną strukturę i piękny kolor. Gotuj go powoli na kawałkach antrykotu lub szpondra wołowego. Do smaku dodaj kawałki wieprzowej szynki.