
Składniki
1.5 litra
1
50 dekagramów
15 dekagramów
10 dekagramów
10 dekagramów
10 dekagramów
15 dekagramów
1 sztuka
10 dekagramów
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżka
0.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj mięso. Zalej wodą, lekko posól i ugotuj pod przykryciem.

Krok 2
Obierz, umyj i pokrój warzywa, dodaj pod koniec gotowania. Gotuj do momentu, gdy warzywa będą miękkie.

Krok 3
Wyjmij miękkie mięso, rosół przecedź. Dopraw kostką Rosołu z kury Knorr.

Krok 4
Cebulę i boczek pokrój w kostkę. Wątróbkę oczyść, umyj i zmiel.

Krok 5
Boczek lekko podsmaż. Dodaj cebulę, natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą i zmieloną wątróbkę. Dopraw do smaku.

Krok 6
Metalową łyżką uformuj i nałóż podłużne kluski do wrzącego rosołu i ugotuj, dopraw do smaku. Rosół z wątróbką i boczkiem podawaj bezpośrednio po ugotowaniu.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej