ROSÓŁ przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

ROSÓŁ

Autor: Islander85

ratingratingratingratingrating

1

heart
17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

4 sztuki

4 szczypty

4 szczypty

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

4 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso dobrze myję w zimnej wodzie, wrzucam do garnka (mój ma ok 7 litrów), zalewam wodą, doprowadzam do wrzenia, zbieram burzyny z wierzchu, robię to łyżką cedzakową.

Krok 2

Warzywa (marchew, pietruszkę,seler) obieram, opłukuję i wrzucam do garnka,por przekrawam wzdłuż,dodaję. Cebulę obieram z łupin, paprykę przekrawam na pół, wykrawam gniazda nasienne, oba te warzywa opalam nad ogniem (papryka zaostrza smak rosołu), dodaję to do garnka, zostawiam na bardzo małym ogniu na min 2,5 godziny.

Krok 3

Po 2 godzinach "pyrkania" dodaję poszatkowaną natkę ( część zostawiam do posypania na talerzu ), poszatkowany koper oraz przyprawy. Zostawiam dalej na ogniu.

Krok 4

Rosół wg mojej Babci nie powinien się gotować tylko delikatnie "pyrkać" tzn, że "tafla" rosołu ma się ruszać delikatnie i czasem, gdzieniegdzie bulgotnąć:)) Im dłużej gotowany rosół, tym lepszy. Najlepiej smakuje z domowym makaronem, ehh rozmarzyłam się. Podałam z posiekaną natką i marcheweczką w całości wyciągniętą z rosołu.

Islander85

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • ROSÓŁ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • ROSÓŁ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • ROSÓŁ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • ROSÓŁ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • ROSÓŁ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • ROSÓŁ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • ROSÓŁ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • ROSÓŁ - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ekspresowy rosół
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej