ROSÓŁ przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

ROSÓŁ

Autor: Islander85

ratingratingratingratingrating

1

16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

2 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 szczypty

4 szczypty

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso dobrze myję w zimnej wodzie, wrzucam do garnka (mój ma ok 7 litrów), zalewam wodą, doprowadzam do wrzenia, zbieram burzyny z wierzchu, robię to łyżką cedzakową.

Krok 2

Warzywa (marchew, pietruszkę,seler) obieram, opłukuję i wrzucam do garnka,por przekrawam wzdłuż,dodaję. Cebulę obieram z łupin, paprykę przekrawam na pół, wykrawam gniazda nasienne, oba te warzywa opalam nad ogniem (papryka zaostrza smak rosołu), dodaję to do garnka, zostawiam na bardzo małym ogniu na min 2,5 godziny.

Krok 3

Po 2 godzinach "pyrkania" dodaję poszatkowaną natkę ( część zostawiam do posypania na talerzu ), poszatkowany koper oraz przyprawy. Zostawiam dalej na ogniu.

Krok 4

Rosół wg mojej Babci nie powinien się gotować tylko delikatnie "pyrkać" tzn, że "tafla" rosołu ma się ruszać delikatnie i czasem, gdzieniegdzie bulgotnąć:)) Im dłużej gotowany rosół, tym lepszy. Najlepiej smakuje z domowym makaronem, ehh rozmarzyłam się. Podałam z posiekaną natką i marcheweczką w całości wyciągniętą z rosołu.

Islander85

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • ROSÓŁ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • ROSÓŁ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • ROSÓŁ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • ROSÓŁ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • ROSÓŁ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • ROSÓŁ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • ROSÓŁ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • ROSÓŁ - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ekspresowy rosół
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej