
Składniki
0.5 sztuki
4 sztuki
4 szczypty
4 szczypty
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
300 gramów
4 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso dobrze myję w zimnej wodzie, wrzucam do garnka (mój ma ok 7 litrów), zalewam wodą, doprowadzam do wrzenia, zbieram burzyny z wierzchu, robię to łyżką cedzakową.
Krok 2
Warzywa (marchew, pietruszkę,seler) obieram, opłukuję i wrzucam do garnka,por przekrawam wzdłuż,dodaję. Cebulę obieram z łupin, paprykę przekrawam na pół, wykrawam gniazda nasienne, oba te warzywa opalam nad ogniem (papryka zaostrza smak rosołu), dodaję to do garnka, zostawiam na bardzo małym ogniu na min 2,5 godziny.
Krok 3
Po 2 godzinach "pyrkania" dodaję poszatkowaną natkę ( część zostawiam do posypania na talerzu ), poszatkowany koper oraz przyprawy. Zostawiam dalej na ogniu.
Krok 4
Rosół wg mojej Babci nie powinien się gotować tylko delikatnie "pyrkać" tzn, że "tafla" rosołu ma się ruszać delikatnie i czasem, gdzieniegdzie bulgotnąć:)) Im dłużej gotowany rosół, tym lepszy. Najlepiej smakuje z domowym makaronem, ehh rozmarzyłam się. Podałam z posiekaną natką i marcheweczką w całości wyciągniętą z rosołu.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej