Składniki
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżka
50 gramów
1.5 litra
50 gramów
200 gramów
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Twardą, wystudzoną polentę rozsmaruj na grubość 1cm i pokrój na krążki o średnicy 3cm.
Krok 2
Mięso i szpik pokrój na małe kawałki, szynkę w kostkę. Dodaj jajko oraz parmezan. Wszystko utrzyj na jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
Tak przygotowaną pastą posmaruj połowę krążków polenty.
Krok 4
Pozostałymi krążkami przykryj i lekko przyciśnij. Przekrój na cztery części i smaż na maśle*.
Krok 5
Na koniec polej gorącym bulionem i posyp zieloną pietruszką. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej