Rosół z faszerowaną polentą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rosół z faszerowaną polentą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

50 gramów

1.5 litra

50 gramów

200 gramów

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Twardą, wystudzoną polentę rozsmaruj na grubość 1cm i pokrój na krążki o średnicy 3cm.

Krok 2

Mięso i szpik pokrój na małe kawałki, szynkę w kostkę. Dodaj jajko oraz parmezan. Wszystko utrzyj na jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 3

Tak przygotowaną pastą posmaruj połowę krążków polenty.

Krok 4

Pozostałymi krążkami przykryj i lekko przyciśnij. Przekrój na cztery części i smaż na maśle*.

Krok 5

Na koniec polej gorącym bulionem i posyp zieloną pietruszką. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosół z faszerowaną polentą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosół z faszerowaną polentą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosół z faszerowaną polentą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosół z faszerowaną polentą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosół z faszerowaną polentą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosół z faszerowaną polentą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosół z faszerowaną polentą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rosół z faszerowaną polentą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej