Znawcom włoskich kulinariów zapewne nie trzeba jej przedstawiać. To jedno ze sztandarowych dań, tuż obok pizzy, różnorodnych makaronów czy risotto, kojarzonych z kuchnią Półwyspu Apenińskiego. Polenta – co to jest? Prosta, a zarazem bardzo uniwersalna przekąska, której podstawę stanowi mąka lub kaszka kukurydziana, doskonale sprawdzi się również na polskich stołach. Wyjaśniamy, jak zrobić polentę i z czym podawać ten przysmak tak, by smakował najlepiej.

Polenta – co to?

Danie zmieniało się na przestrzeni wieków. Początkowo polenta była przygotowywana na bazie mąki kasztanowej, gryczanej i jęczmiennej. Największy wpływ na wygląd obecnych receptur miało sprowadzenie do Europy kukurydzy w XVI wieku.

Potrawa bazująca na łatwo dostępnych i niedrogich składnikach, szybko stała się ważnym elementem jadłospisu biedniejszych warstw społecznych. Choć jadana była przede wszystkim w północnej części kraju, dziś możemy trafić na nią w każdym regionie Włoch. Polenta podawana jest zarówno w restauracjach, jak i maleńkich barach, specjalizujących się wyłącznie w przyrządzaniu tego przysmaku i serwujących ją w porcjach do wzięcia na wynos.

Co to polenta? Jak zrobić tę włoską potrawę? Mówiąc dokładnie, jest to ugotowana kasza lub gruboziarnista mąka kukurydziana, tworząca bardzo gęste danie. Można jadać ją od razu po ugotowaniu. Mimo to bardziej popularnym zabiegiem jest odstawienie jej do ostygnięcia, następnie pokrojenie polenty na mniejsze kawałki i smażenie lub grillowanie.

Polenta – jak zrobić?

Do zrobienia podstawowej wersji polenty potrzeba:

- 1 l wody,

- 1 szklanki (około 200 g) kaszki lub mąki kukurydzianej,

- 1 łyżeczki soli morskiej.

Wykonanie polenty krok po kroku:

  1. W garnku zagotuj wodę wraz z dodatkiem soli.
  2. Gdy woda zacznie wrzeć, powoli wsyp kaszkę lub mąkę na polentę.
  3. Cały czas mieszając, ponownie doprowadź zawartość naczynia do wrzenia.
  4. Zmniejsz ogień i pamiętaj, że podczas gotowania polenta wymaga częstego mieszania.
  5. Po około 40 minutach polentę zdejmij z ognia i przełóż do płaskiego naczynia (np. brytfanny) i odstaw w chłodnym miejscu, by wystygła.
  6. Gdy potrawa stężeje, pokrój ją na kawałki i podsmaż polentę krótko z obu stron na rozgrzanej patelni. Smacznego!

Polenta – dodatkowe informacje

  • Część wody do gotowania polenty możesz zastąpić mlekiem oraz dodać kostkę rosołową – całość zyska bardziej zdecydowany smak.
  • Po zdjęciu polenty z ognia, przypraw ją świeżo zmielonym pieprzem. Warto dodać też starty parmezan oraz masło lub oliwę i dokładnie wymieszać. Tak przygotowana polenta nie potrzebuje już niczego, by smakować wyśmienicie.

Polenta – z czym podawać?

Nie jest skomplikowaną w przyrządzeniu potrawą, lecz trzeba przyznać, że polenta wymaga ona od kucharza ciągłej uwagi podczas gotowania. Wiemy już, co to jest polenta, jakie składniki do jej zrobienia są potrzebne, więc czas odkryć liczne możliwości jej zastosowania. W szybkiej zapiekance z polenty uwzględniliśmy dużą ilość smakowitych dodatków, zarówno warzywnych, jak i serowych. Dzięki przepisowi na polentę z pomidorami i listkami szpinaku dużo łatwiej będzie dbać o uwzględnienie odpowiedniej porcji warzyw w codziennej diecie. Podobnie zadziała również polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu. Nietuzinkowym sposobem na podanie włoskiego przysmaku są frytki z polenty z ketchupem curry – chrupiące i pyszne!

Na imprezę polecamy wegetariańskie torciki z polenty, które będą kusić gości kolorami i doskonałym smakiem. Efektowna polenta z cebulowym konfitem to kolejne danie, które jest odpowiednie na szczególne okazje. Czy są tu miłośnicy grzybów? Specjalnie dla nich opracowane zostały borowiki z polentą, czyli proste, ale wyjątkowo aromatyczne połączenie.