Dla zdrowia!
Można dostać zawrotów głowy! Będąc w sklepie do wyboru mamy mąkę kukurydzianą w trzech różnych grubościach ziaren. Najwięcej składników odżywczych kryje w sobie ta powstała z najgrubszego przemiału. Produkt ten to bogactwo mikro i makroelementów, w tym: żelaza, potasu, fosforu, magnezu, selenu witamin A, E i z grupy B. Mąka kukurydziana jest również źródłem białka, błonnika oraz folianów.
Dania z mąką kukurydzianą nie tylko dobrze smakują i wyglądają, ale również fenomenalnie działają! Jeśli chcesz cieszyć się zdrowiem oraz odżywiać się świadomie, warto już dziś wybierać produkty zawierające mąkę z nasion kukurydzy.
powrót do góryZainspiruj się!
Czas na obiad! Nie daj się dłużej namawiać na makaron z brokułami w sosie jogurtowym. Sos zagęszczony mąką kukurydzianą sprawi, że danie będzie lekkostrawne. Tak samo w przypadku farfalle z sosem pietruszkowym. Aż rozpływa się w ustach! Szukasz alternatywy dla chleba pszennego? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na chleb z mąki kukurydzianej. Mąka kukurydziana nada się również doskonale do zagęszczenia zupy kwaśno-pikantnej. Takie danie rozgrzeje Cię w zimowe wieczory. Łyżka w dłoń! Unikasz glutenu? Skosztuj gofrów z mąką kukurydzianą, a pokochasz je od pierwszego kęsa. Również wegańskie ciasto kukurydziane z morelami posmakuje nie tylko domownikom, ale i wszystkim gościom. Tytuł mistrza wypieków z całą pewnością powędruje do Ciebie. Czas na bezglutenową wersję słodkości, bez których nie byłoby świąt! Wypróbuj przepis na pierniczki, a Boże Narodzenie z pewnością będzie udane.
Czas na meksykańskie smaki! W domowym zaciszu przyrządź tortillę. Dodaj do niej pikantny farsz i ciesz się niepowtarzalnym smakiem. A na deser czekać będzie babka drożdżowa z batatem. To brzmi smacznie!
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Mąka kukurydziana została odkryta przez Thomasa Kingsforda w 1840 roku w New Jersey. Aż do 1851 roku była używana głównie do prania. Dopiero później odkryto jej wszechstronny talent:
- Można ją wykorzystać na przykład do… czyszczenia kart do gry. Nie wiesz, jak to zrobić? Wystarczy umieścić je w plastikowym woreczku wraz z mąką. Kilka minut potrząsania wystarczy, aby pozbyć się brudu i wilgoci. Teraz wystarczy tylko przetrzeć karty ściereczką i cieszyć się ich nową, odświeżoną wersją.
- Boisz się wyprać pluszowe misie w pralce, a wyraźnie widać, że przydałaby im się kąpiel? Wetrzyj w zabawkę mąkę kukurydzianą i wyczesz ją. Podobną czynność można wykonać w przypadku dywanu. Raz dwa i zostanie odnowiony.
- Z kolei mieszanka mąki i wody to… doskonały sposób na srebrne sztućce. Wyczyść pastą przybory i dostrzeż z powrotem ich blask.
Z czym to się je?
Myślisz, że mąka kukurydziana nic w daniu nie zdziała? Nic bardziej mylnego! Jej dodatek sprawi, że potrawa stanie się puszysta, zyska słodkawy smak i nabierze pięknego, żółtego koloru. Nie daj się dłużej przekonywać! Tego rodzaju mąka wykorzystywana jest w szczególności w krajach Ameryki Południowej i Środkowej. Słońce, piasek i pyszne jedzenie! Nic więc dziwnego, że to właśnie z tamtych rejonów pochodzą tortille, nachos i tacos. Do naszego kraju mąka kukurydziana również zawitała i ma się u nas całkiem dobrze. W Polsce króluje przede wszystkim w kuchni bezglutenowej. Jest świetnym zamiennikiem mąki pszennej, ale jej potencjał nadal nie został w pełni dostrzeżony. Zastosowanie ma wszechstronne – można ją używać do wielu dań. Ciasta, naleśniki, desery, placki, biszkopty, bułki czy chleb tylko zyskają na smaku z jej udziałem. Doskonale zagęści różnego rodzaju sosy, kremy, a nawet zupy. Nie wiesz, czym panierować mięso? Tutaj również sprawdzi się mąka kukurydziana. Z nią makaron, kluski i kopytka nie mogą się nie udać. Skromna z niej dziewczyna, ale doprawdy jakże wartościowa!
powrót do góry
Komentarze (0)