Polenta z cebulowym konfitem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polenta z cebulowym konfitem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
43 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

50 mililitrów

50 gramów

300 gramów

50 gramów

200 mililitrów

200 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

50 gramów

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj 300 mililitrów wody pomieszanej ze 100 mililitrami mleka, dodaj Bulionetkę drobiową Knorr.

Polenta z cebulowym konfitem - Krok 1

Krok 2

Na gotującą się wodę powoli wsypuj polentę cały czas mieszając. Kaszę gotuj około 5 minut, dodaj stary parmezan i oliwę.

Polenta z cebulowym konfitem - Krok 2

Krok 3

Ugotowaną kaszę przelej na blachę wyłożoną wcześniej pergaminem lub folią. Kaszę odstaw w chłodne miejsce, aby wystygła.

Polenta z cebulowym konfitem - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie pokrój cebule na piórka, w garnku skarmelizuj cukier, dodaj cebulę, mieszaj smażąc ją chwilę, dodaj wino, sok i przyprawy Całość gotuj, aż płyn zupełnie odparuje, usuń kawałki goździków i cynamonu, dodaj masło, całość wymieszaj.

Polenta z cebulowym konfitem - Krok 4

Krok 5

Zimną polentę pokrój w dowolnej formie na kawałki, na przykład na rąby, obsmaż je na złoty kolor na patelni teflonowej lub grillu.

Polenta z cebulowym konfitem - Krok 5

Krok 6

Na wierzch połóż łyżkę cebulowego konfitu i kawałek sera pleśniowego.

Polenta z cebulowym konfitem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polenta z cebulowym konfitem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polenta z cebulowym konfitem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polenta z cebulowym konfitem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polenta z cebulowym konfitem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polenta z cebulowym konfitem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polenta z cebulowym konfitem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polenta z cebulowym konfitem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polenta z cebulowym konfitem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kolorowy makaron
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polenta z cebulowym konfitemPolenta z cebulowym konfitem

Masz ochotę na danie kuchni włoskiej? Zrób polentę z cebulowym konfitem. Polenta to potrawa przygotowywana z mąki kukurydzianej, przypominająca nieco cienki placek. Podaje się ją jako dodatek do wielu dań, albo serwuje jako samodzielną potrawę. Spróbuj wersji z konfiturą z cebuli. Jest świetnym składnikiem – prostym w przygotowaniu i pysznym, lekko słodkim. Na początek skarmelizuj warzywo pokrojone w piórka i dopraw je do smaku. Przyrządzając polentę, ugotuj na gęsto kaszę kukurydzianą, a następnie przygotowaną masę równomiernie rozłóż w naczyniu i wyrównaj szpatułką (użyj na przykład brytfanki do pieczenia tarty, wtedy gotowa i pokrojona potrawa będzie mieć kształt trójkątów). Przygotowaną polentę włóż najlepiej do lodówki – wtedy szybciej stężeje. Polenta z cebulowym konfitem idealnie pasować będzie do sałaty lodowej z grillowanymi warzywami. Dodaj do niej kawałki sera pleśniowego, który przełamie delikatny smak kaszy oraz cebuli. Przed podaniem pokrój polentę na kawałki i podsmaż na patelni. Serwuj do pieczonego kurczaka. Spróbuj!