
Składniki
200 gramów
1 sztuka
100 mililitrów
50 mililitrów
50 gramów
300 gramów
50 gramów
200 mililitrów
200 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
50 gramów
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku zagotuj 300 mililitrów wody pomieszanej ze 100 mililitrami mleka, dodaj Bulionetkę drobiową Knorr.

Krok 2
Na gotującą się wodę powoli wsypuj polentę cały czas mieszając. Kaszę gotuj około 5 minut, dodaj stary parmezan i oliwę.

Krok 3
Ugotowaną kaszę przelej na blachę wyłożoną wcześniej pergaminem lub folią. Kaszę odstaw w chłodne miejsce, aby wystygła.

Krok 4
W międzyczasie pokrój cebule na piórka, w garnku skarmelizuj cukier, dodaj cebulę, mieszaj smażąc ją chwilę, dodaj wino, sok i przyprawy Całość gotuj, aż płyn zupełnie odparuje, usuń kawałki goździków i cynamonu, dodaj masło, całość wymieszaj.

Krok 5
Zimną polentę pokrój w dowolnej formie na kawałki, na przykład na rąby, obsmaż je na złoty kolor na patelni teflonowej lub grillu.

Krok 6
Na wierzch połóż łyżkę cebulowego konfitu i kawałek sera pleśniowego.

Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polenta z cebulowym konfitem
Masz ochotę na danie kuchni włoskiej? Zrób polentę z cebulowym konfitem. Polenta to potrawa przygotowywana z mąki kukurydzianej, przypominająca nieco cienki placek. Podaje się ją jako dodatek do wielu dań, albo serwuje jako samodzielną potrawę. Spróbuj wersji z konfiturą z cebuli. Jest świetnym składnikiem – prostym w przygotowaniu i pysznym, lekko słodkim. Na początek skarmelizuj warzywo pokrojone w piórka i dopraw je do smaku. Przyrządzając polentę, ugotuj na gęsto kaszę kukurydzianą, a następnie przygotowaną masę równomiernie rozłóż w naczyniu i wyrównaj szpatułką (użyj na przykład brytfanki do pieczenia tarty, wtedy gotowa i pokrojona potrawa będzie mieć kształt trójkątów). Przygotowaną polentę włóż najlepiej do lodówki – wtedy szybciej stężeje. Polenta z cebulowym konfitem idealnie pasować będzie do sałaty lodowej z grillowanymi warzywami. Dodaj do niej kawałki sera pleśniowego, który przełamie delikatny smak kaszy oraz cebuli. Przed podaniem pokrój polentę na kawałki i podsmaż na patelni. Serwuj do pieczonego kurczaka. Spróbuj!