Polenta z cebulowym konfitem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polenta z cebulowym konfitem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
43 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

50 mililitrów

50 gramów

300 gramów

50 gramów

200 mililitrów

200 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

50 gramów

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj 300 mililitrów wody pomieszanej ze 100 mililitrami mleka, dodaj Bulionetkę drobiową Knorr.

Polenta z cebulowym konfitem - Krok 1

Krok 2

Na gotującą się wodę powoli wsypuj polentę cały czas mieszając. Kaszę gotuj około 5 minut, dodaj stary parmezan i oliwę.

Polenta z cebulowym konfitem - Krok 2

Krok 3

Ugotowaną kaszę przelej na blachę wyłożoną wcześniej pergaminem lub folią. Kaszę odstaw w chłodne miejsce, aby wystygła.

Polenta z cebulowym konfitem - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie pokrój cebule na piórka, w garnku skarmelizuj cukier, dodaj cebulę, mieszaj smażąc ją chwilę, dodaj wino, sok i przyprawy Całość gotuj, aż płyn zupełnie odparuje, usuń kawałki goździków i cynamonu, dodaj masło, całość wymieszaj.

Polenta z cebulowym konfitem - Krok 4

Krok 5

Zimną polentę pokrój w dowolnej formie na kawałki, na przykład na rąby, obsmaż je na złoty kolor na patelni teflonowej lub grillu.

Polenta z cebulowym konfitem - Krok 5

Krok 6

Na wierzch połóż łyżkę cebulowego konfitu i kawałek sera pleśniowego.

Polenta z cebulowym konfitem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polenta z cebulowym konfitem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polenta z cebulowym konfitem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polenta z cebulowym konfitem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polenta z cebulowym konfitem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polenta z cebulowym konfitem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polenta z cebulowym konfitem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polenta z cebulowym konfitem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polenta z cebulowym konfitem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Chińskie pierożki Dim Sum
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

trudne

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polenta z cebulowym konfitemPolenta z cebulowym konfitem

Masz ochotę na danie kuchni włoskiej? Zrób polentę z cebulowym konfitem. Polenta to potrawa przygotowywana z mąki kukurydzianej, przypominająca nieco cienki placek. Podaje się ją jako dodatek do wielu dań, albo serwuje jako samodzielną potrawę. Spróbuj wersji z konfiturą z cebuli. Jest świetnym składnikiem – prostym w przygotowaniu i pysznym, lekko słodkim. Na początek skarmelizuj warzywo pokrojone w piórka i dopraw je do smaku. Przyrządzając polentę, ugotuj na gęsto kaszę kukurydzianą, a następnie przygotowaną masę równomiernie rozłóż w naczyniu i wyrównaj szpatułką (użyj na przykład brytfanki do pieczenia tarty, wtedy gotowa i pokrojona potrawa będzie mieć kształt trójkątów). Przygotowaną polentę włóż najlepiej do lodówki – wtedy szybciej stężeje. Polenta z cebulowym konfitem idealnie pasować będzie do sałaty lodowej z grillowanymi warzywami. Dodaj do niej kawałki sera pleśniowego, który przełamie delikatny smak kaszy oraz cebuli. Przed podaniem pokrój polentę na kawałki i podsmaż na patelni. Serwuj do pieczonego kurczaka. Spróbuj!