Składniki
2 szklanki
1 opakowanie
2 sztuki
2 sztuki
0.5 pęczka
50 gramów
50 gramów
1 litr
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotki i czosnek posiekaj. Następnie zeszklij je na oliwie.
Krok 2
Wsyp ryż i całość smaż, aż ziarna zrobią się szkliste.
Krok 3
Teraz wlej bulion tak, aby przykrył ryż. Gotuj powoli, aż ryż wchłonie bulion, dolewając go co jakiś czas.
Krok 4
Po około 15 minutach, gdy ryż będzie już miękki, połącz Fix Knorr z pozostałym bulionem.
Krok 5
Wlej płyn do ryżu i dodaj również starty ser parmezan oraz pleśniowy. Mieszaj powoli drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki się połączą.
Krok 6
Na końcu dodaj posiekaną natkę pietruszki i przelej porcję risotto do głębokiego talerza. Powinno być gęste i lejące się. Podawaj natychmiast.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej