Risotto serowe - z serem pleśniowym: przepis | Przepisy.pl pixel

Serowe Risotto - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

115 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

221 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

0.5 pęczka

50 gramów

50 gramów

1 litr

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotki i czosnek posiekaj. Następnie zeszklij je na oliwie.

Serowe Risotto - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Wsyp ryż i całość smaż, aż ziarna zrobią się szkliste.

Serowe Risotto - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Teraz wlej bulion tak, aby przykrył ryż. Gotuj powoli, aż ryż wchłonie bulion, dolewając go co jakiś czas.

Serowe Risotto - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Po około 15 minutach, gdy ryż będzie już miękki, połącz Fix Knorr z pozostałym bulionem.

Serowe Risotto - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Wlej płyn do ryżu i dodaj również starty ser parmezan oraz pleśniowy. Mieszaj powoli drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki się połączą.

Serowe Risotto - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Na końcu dodaj posiekaną natkę pietruszki i przelej porcję risotto do głębokiego talerza. Powinno być gęste i lejące się. Podawaj natychmiast.

Serowe Risotto - VIDEO - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Julia

    Julia , 09.12.2020

    czy w kroku drugim ryż ma byc surowy czy juz podgotowany?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marta  Pisarik

    Marta Pisarik , 05.11.2019

    Zrobiłam tak samo ze wszystkimi składnikami. Wyszło mi identyczne. Powiem tylko że danie to dla koneserów serów niebieskich. Jest słone i dla mnie aż za. Nie zrobię tego więcej ale fajna próba zaliczona.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serowe Risotto - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serowe Risotto - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serowe Risotto - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serowe Risotto - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serowe Risotto - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serowe Risotto - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serowe Risotto - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Serowe Risotto - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Serowe Risotto - VIDEOSerowe Risotto - VIDEO

Każdy z nas ma w swoim menu potrawy, do których po prostu chce się wracać. Risotto serowe zdecydowanie do nich należy! Jego kremowa konsystencja i wyjątkowy aromat zapadają w pamięci na długo, o czym już wkrótce możesz się przekonać. Zobacz na listę składników, a później działaj według naszych poleceń. Powodzenia! 

Dla kogo? 

Serowe risotto to idealne danie dla osób lubiących szybkie i proste gotowanie. Proces przyrządzania tego przysmaku zajmuje niecałą godzinę, a efekty na talerzu naprawdę zachwycają. Nie potrzebujesz specjalnych umiejętności, by zrobić pyszny obiad, który przypadnie do gustu wszystkim smakoszom. 

Na jaką okazję? 

Codzienny obiad lub lunch do pracy – risotto z serem sprawdzi się doskonale. Możesz także zaserwować je na kolacji z ukochaną osobą, a podbijesz jej serce oraz podniebienie. W tym wypadku powiedzenie „przed żołądek do serca” jest bardzo trafne. Powodzenia! 

Czy wiesz, że? 

Włosi rozpoczęli uprawę ryżu w XIV wieku. To właśnie oni wymyślili recepturę na risotto, która przetrwała aż do dzisiaj. Potrawa wywodzi się z Mediolanu i od lat pojawia się w restauracyjnych menu oraz w naszych domach. Poznaj jej doskonały smak i inne walory, przygotowując risotto z serem pleśniowym. 

Dla urozmaicenia: 

Jeżeli lubisz mięsne potrawy, to możesz dorzucić do dania kurczaka. Podsmaż go na oliwie i serwuj z risotto. Dobrze sprawdzą się także wybrane owoce morza, np. krewetki lub mule. To Ty decydujesz, z czym zaserwujesz pyszne risotto. Na końcu podziel się z nami opinią w komentarzu!