Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku
łatwe
170 osób zapisało

Składniki
800 gramów
100 gramów
1 sztuka
200 gramów
400 gramów
200 gramów
400 gramów
100 mililitrów
100 gramów
1 pęczek
2 sztuki
2 ziarna
50 gramów
1 łyżka
1 łyżeczka
100 mililitrów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Halibuta umyj, osusz i pokrój na cztery właściwej wielkości steki. Mięso oprósz odrobiną soli, pieprzu, skrop sokiem z cytryny. Odstaw na chwilę na bok.

Krok 2
Grzyby umieść w pojemniku blendera. Zmiksuj na pył, wymieszaj z drobno posiekanym tymiankiem. W mieszance obtocz rybę, przyciskając mięso tak, aby przykleiło się jak najwięcej grzybów z ziołami.

Krok 3
Buraki umyj, posmaruj oliwą i upiecz w piekarniku (180 stopni przez około 40 minut).

Krok 4
Szalotkę pokrój w kostkę. Podsmaż na oliwie, dodaj posiekany czosnek, pęczak, ziele angielskie i liść laurowy. Smaż chwilę, całość podlej 0,5 litrem wody i dodaj Bulionetkę Domową Drobiową Knorr. Kaszę gotuj na wolnym ogniu do momentu kiedy odparuje płyn. W razie potrzeby, jeśli kasza będzie nadal twarda, podlej jeszcze 200 mililitrami wody. Pod koniec gotowania wlej miód pitny, dodaj sok z cytryny, masło i starty oscypek. Risotto z kaszy powinno mieć luźną konsystencję.

Krok 5
Buraki obierz ze skórki. Pokrój w plastry, obsmaż razem z listkami rukwi wodnej na patelni, na oleju z pestek dyni. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem.

Krok 6
Halibuta obsmaż na oliwie na patelni – smaż po 2 minuty z każdej strony.


Dobra rada:
Jeśli przepadasz za pesto i lubisz przyrządzać je samodzielnie, spróbuj zamienić liście bazylii na szpinak i rukiew.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku
To danie jest doskonałym sposobem na przygotowanie wykwintnego obiadu dla całej rodziny lub kolacji na wyjątkową okazję. Jest proste w przyrządzeniu i nie wymaga zbyt wiele czasu, to także doskonała alternatywa dla wszelkiego rodzaju potraw mięsnych. Zacznij przygotowania: halibuta umyj i osusz, a następnie pokrój na cztery steki. Oprósz odrobiną pieprzu, skrop sokiem z cytryny i odstaw na kilkanaście minut. Teraz czas na marynatę: grzyby (najlepiej borowiki, jednak sprawdzą się również inne rodzaje) zmiksuj na pył i wymieszaj z tymiankiem. W takiej mieszance obtocz filety rybne. Kolejny krok to przyrządzenie buraków. Umyj je, posmaruj dokładnie oliwą i upiecz w piekarniku. Następnie czas na risotto: pokrój wszystkie warzywa, połącz je z przyprawami, dodaj kaszę i zalej bulionem. Pod koniec gotowania wlej miód, dodaj odrobinę soku z cytryny i starty oscypek. Danie jest już prawie gotowe. Wystarczy tylko obrać i podsmażyć buraki razem z listkami rukwi wodnej – najlepiej na oleju z pestek dyni. Zamarynowanego halibuta smaż z każdej strony. Tak przygotowaną rybę serwuj na burakach i risotto, koniecznie udekorowaną listkami świeżej bazylii.