Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

260 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

129 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

100 gramów

1 sztuka

200 gramów

400 gramów

200 gramów

400 gramów

100 mililitrów

100 gramów

1 pęczek

2 sztuki

2 ziarna

50 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

100 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Halibuta umyj, osusz i pokrój na cztery właściwej wielkości steki. Mięso oprósz odrobiną soli, pieprzu, skrop sokiem z cytryny. Odstaw na chwilę na bok.

Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku  - Krok 1

Krok 2

Grzyby umieść w pojemniku blendera. Zmiksuj na pył, wymieszaj z drobno posiekanym tymiankiem. W mieszance obtocz rybę, przyciskając mięso tak, aby przykleiło się jak najwięcej grzybów z ziołami.

Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku  - Krok 2

Krok 3

Buraki umyj, posmaruj oliwą i upiecz w piekarniku (180 stopni przez około 40 minut).

Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku  - Krok 3

Krok 4

Szalotkę pokrój w kostkę. Podsmaż na oliwie, dodaj posiekany czosnek, pęczak, ziele angielskie i liść laurowy. Smaż chwilę, całość podlej 0,5 litrem wody i dodaj Bulionetkę Domową Drobiową Knorr. Kaszę gotuj na wolnym ogniu do momentu kiedy odparuje płyn. W razie potrzeby, jeśli kasza będzie nadal twarda, podlej jeszcze 200 mililitrami wody. Pod koniec gotowania wlej miód pitny, dodaj sok z cytryny, masło i starty oscypek. Risotto z kaszy powinno mieć luźną konsystencję.

Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku  - Krok 4

Krok 5

Buraki obierz ze skórki. Pokrój w plastry, obsmaż razem z listkami rukwi wodnej na patelni, na oleju z pestek dyni. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem.

Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku  - Krok 5

Krok 6

Halibuta obsmaż na oliwie na patelni – smaż po 2 minuty z każdej strony.

Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli przepadasz za pesto i lubisz przyrządzać je samodzielnie, spróbuj zamienić liście bazylii na szpinak i rukiew.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku

To danie jest doskonałym sposobem na przygotowanie wykwintnego obiadu dla całej rodziny lub kolacji na wyjątkową okazję. Jest proste w przyrządzeniu i nie wymaga zbyt wiele czasu, to także doskonała alternatywa dla wszelkiego rodzaju potraw mięsnych. Zacznij przygotowania: halibuta umyj i osusz, a następnie pokrój na cztery steki. Oprósz odrobiną pieprzu, skrop sokiem z cytryny i odstaw na kilkanaście minut. Teraz czas na marynatę: grzyby (najlepiej borowiki, jednak sprawdzą się również inne rodzaje) zmiksuj na pył i wymieszaj z tymiankiem. W takiej mieszance obtocz filety rybne. Kolejny krok to przyrządzenie buraków. Umyj je, posmaruj dokładnie oliwą i upiecz w piekarniku. Następnie czas na risotto: pokrój wszystkie warzywa, połącz je z przyprawami, dodaj kaszę i zalej bulionem. Pod koniec gotowania wlej miód, dodaj odrobinę soku z cytryny i starty oscypek. Danie jest już prawie gotowe. Wystarczy tylko obrać i podsmażyć buraki razem z listkami rukwi wodnej – najlepiej na oleju z pestek dyni. Zamarynowanego halibuta smaż z każdej strony. Tak przygotowaną rybę serwuj na burakach i risotto, koniecznie udekorowaną listkami świeżej bazylii.