Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

258 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

100 gramów

1 sztuka

200 gramów

400 gramów

200 gramów

400 gramów

100 mililitrów

100 gramów

1 pęczek

2 sztuki

2 ziarna

50 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

100 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Halibuta umyj, osusz i pokrój na cztery właściwej wielkości steki. Mięso oprósz odrobiną soli, pieprzu, skrop sokiem z cytryny. Odstaw na chwilę na bok.

Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku  - Krok 1

Krok 2

Grzyby umieść w pojemniku blendera. Zmiksuj na pył, wymieszaj z drobno posiekanym tymiankiem. W mieszance obtocz rybę, przyciskając mięso tak, aby przykleiło się jak najwięcej grzybów z ziołami.

Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku  - Krok 2

Krok 3

Buraki umyj, posmaruj oliwą i upiecz w piekarniku (180 stopni przez około 40 minut).

Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku  - Krok 3

Krok 4

Szalotkę pokrój w kostkę. Podsmaż na oliwie, dodaj posiekany czosnek, pęczak, ziele angielskie i liść laurowy. Smaż chwilę, całość podlej 0,5 litrem wody i dodaj Bulionetkę Domową Drobiową Knorr. Kaszę gotuj na wolnym ogniu do momentu kiedy odparuje płyn. W razie potrzeby, jeśli kasza będzie nadal twarda, podlej jeszcze 200 mililitrami wody. Pod koniec gotowania wlej miód pitny, dodaj sok z cytryny, masło i starty oscypek. Risotto z kaszy powinno mieć luźną konsystencję.

Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku  - Krok 4

Krok 5

Buraki obierz ze skórki. Pokrój w plastry, obsmaż razem z listkami rukwi wodnej na patelni, na oleju z pestek dyni. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem.

Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku  - Krok 5

Krok 6

Halibuta obsmaż na oliwie na patelni – smaż po 2 minuty z każdej strony.

Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli przepadasz za pesto i lubisz przyrządzać je samodzielnie, spróbuj zamienić liście bazylii na szpinak i rukiew.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku

To danie jest doskonałym sposobem na przygotowanie wykwintnego obiadu dla całej rodziny lub kolacji na wyjątkową okazję. Jest proste w przyrządzeniu i nie wymaga zbyt wiele czasu, to także doskonała alternatywa dla wszelkiego rodzaju potraw mięsnych. Zacznij przygotowania: halibuta umyj i osusz, a następnie pokrój na cztery steki. Oprósz odrobiną pieprzu, skrop sokiem z cytryny i odstaw na kilkanaście minut. Teraz czas na marynatę: grzyby (najlepiej borowiki, jednak sprawdzą się również inne rodzaje) zmiksuj na pył i wymieszaj z tymiankiem. W takiej mieszance obtocz filety rybne. Kolejny krok to przyrządzenie buraków. Umyj je, posmaruj dokładnie oliwą i upiecz w piekarniku. Następnie czas na risotto: pokrój wszystkie warzywa, połącz je z przyprawami, dodaj kaszę i zalej bulionem. Pod koniec gotowania wlej miód, dodaj odrobinę soku z cytryny i starty oscypek. Danie jest już prawie gotowe. Wystarczy tylko obrać i podsmażyć buraki razem z listkami rukwi wodnej – najlepiej na oleju z pestek dyni. Zamarynowanego halibuta smaż z każdej strony. Tak przygotowaną rybę serwuj na burakach i risotto, koniecznie udekorowaną listkami świeżej bazylii.