Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku
łatwe
152 osoby zapisały

Składniki
800 gramów
100 gramów
1 sztuka
200 gramów
400 gramów
200 gramów
400 gramów
100 mililitrów
100 gramów
1 pęczek
2 sztuki
2 ziarna
50 gramów
1 łyżka
1 łyżeczka
100 mililitrów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Halibuta umyj, osusz i pokrój na cztery właściwej wielkości steki. Mięso oprósz odrobiną soli, pieprzu, skrop sokiem z cytryny. Odstaw na chwilę na bok.
Krok 2
Grzyby umieść w pojemniku blendera. Zmiksuj na pył, wymieszaj z drobno posiekanym tymiankiem. W mieszance obtocz rybę, przyciskając mięso tak, aby przykleiło się jak najwięcej grzybów z ziołami.
Krok 3
Buraki umyj, posmaruj oliwą i upiecz w piekarniku (180 stopni przez około 40 minut).
Krok 4
Szalotkę pokrój w kostkę. Podsmaż na oliwie, dodaj posiekany czosnek, pęczak, ziele angielskie i liść laurowy. Smaż chwilę, całość podlej 0,5 litrem wody i dodaj Bulionetkę Domową Drobiową Knorr. Kaszę gotuj na wolnym ogniu do momentu kiedy odparuje płyn. W razie potrzeby, jeśli kasza będzie nadal twarda, podlej jeszcze 200 mililitrami wody. Pod koniec gotowania wlej miód pitny, dodaj sok z cytryny, masło i starty oscypek. Risotto z kaszy powinno mieć luźną konsystencję.
Krok 5
Buraki obierz ze skórki. Pokrój w plastry, obsmaż razem z listkami rukwi wodnej na patelni, na oleju z pestek dyni. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem.
Krok 6
Halibuta obsmaż na oliwie na patelni – smaż po 2 minuty z każdej strony.
Dobra rada:
Jeśli przepadasz za pesto i lubisz przyrządzać je samodzielnie, spróbuj zamienić liście bazylii na szpinak i rukiew.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulionetka drobiowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku
To danie jest doskonałym sposobem na przygotowanie wykwintnego obiadu dla całej rodziny lub kolacji na wyjątkową okazję. Jest proste w przyrządzeniu i nie wymaga zbyt wiele czasu, to także doskonała alternatywa dla wszelkiego rodzaju potraw mięsnych. Zacznij przygotowania: halibuta umyj i osusz, a następnie pokrój na cztery steki. Oprósz odrobiną pieprzu, skrop sokiem z cytryny i odstaw na kilkanaście minut. Teraz czas na marynatę: grzyby (najlepiej borowiki, jednak sprawdzą się również inne rodzaje) zmiksuj na pył i wymieszaj z tymiankiem. W takiej mieszance obtocz filety rybne. Kolejny krok to przyrządzenie buraków. Umyj je, posmaruj dokładnie oliwą i upiecz w piekarniku. Następnie czas na risotto: pokrój wszystkie warzywa, połącz je z przyprawami, dodaj kaszę i zalej bulionem. Pod koniec gotowania wlej miód, dodaj odrobinę soku z cytryny i starty oscypek. Danie jest już prawie gotowe. Wystarczy tylko obrać i podsmażyć buraki razem z listkami rukwi wodnej – najlepiej na oleju z pestek dyni. Zamarynowanego halibuta smaż z każdej strony. Tak przygotowaną rybę serwuj na burakach i risotto, koniecznie udekorowaną listkami świeżej bazylii.