
Składniki
1 kilogram
4 sztuki
2 łyżki
1 opakowanie
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso do polędwicy Wellington oczyść z błon, a następnie skrop oliwą i natrzyj przyprawą Knorr.
Krok 2
Polędwicę obsmaż krótko z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Ułóż na ruszcie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut. Po tym czasie wyjmij mięso i odstaw do ostudzenia.
Krok 3
Polędwicę zawiń w płaty ciasta spring rolls.
Krok 4
Na blacie rozłóż płat ciasta francuskiego, nanieś na nie mięso i zawiń je w ciasto.
Krok 5
Całość przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 20-25 minut w zależności, jak wypieczone mięso lubisz. Podawaj polędwicę Wellington z ziemniakami i ciemnym sosem pieczeniowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tradycyjna polędwica Wellington
Tradycyjna polędwica Wellington to wyjątkowo eleganckie danie kuchni brytyjskiej, które z pewnością sprawdzi się podane jako danie główne podczas uroczystego obiadu lub kolacji. Jej nazwa pochodzi od nazwiska generała, zwycięzcy bitwy pod Waterloo. Aby przygotować to danie na początek dokładnie oczyść mięso polędwicy wołowej i dopraw gotową przyprawą do mięs. Przy przygotowywaniu tej potrawy bardzo ważne jest, by krótko podsmażyć mięso na patelni, a następnie na kilka minut wstawić je do piekarnika, dzięki czemu będzie soczyste. Kiedy mięso nieco przestygnie, zawiń je w płaty ciasta do spring rollsów oraz w ciasto francuskie. W takiej formie wyłóż na blachę i posmaruj wierzch dokładnie roztrzepanym jajkiem – po upieczeniu nabierze złotego koloru.
Dla kogo?
Polędwica Wellington to doskonała propozycja dla osób szukających wyrafinowanego dania, które zachwyci smakiem i wyglądem. To idealny wybór dla miłośników mięsnych dań z wyższej półki oraz tych, którzy chcą zabłysnąć w kuchni podczas wyjątkowych okazji.
Na jaką okazję?
Przepis na polędwicę Wellington to świetna opcja na uroczyste kolacje, świąteczne obiady czy eleganckie przyjęcia. Dzięki swojej wyjątkowości i elegancji, będzie doskonałą atrakcją na stole podczas ważnych wydarzeń.
Czy wiesz, że?
Przepis na polędwicę Wellington pochodzi z kuchni brytyjskiej i jest często uważany za jedno z najbardziej wyrafinowanych dań na świecie. Tradycyjnie przygotowuje się ją z polędwicy wołowej, którą otacza się pasztetem, grzybami, a potem owija w ciasto francuskie.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz dodać swojej polędwicy Wellington jeszcze więcej smaku, spróbuj dodać do nadzienia ulubione zioła, takie jak tymianek czy rozmaryn. Możesz także dodać do środka trochę słodkiej musztardy, co doda daniu wyrazistego smaku.
Wypróbuj również nasz przepis na włoską zupę minestrone oraz klasyczne ragù bolognese, które z pewnością wzbogacą Twoje kulinarne menu!