Tradycyjna polędwica Wellington przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tradycyjna polędwica Wellington

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

99 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

159 osób wydrukowało

Pobierz pdf

168 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

2 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon, a następnie skrop oliwą i natrzyj przyprawą Knorr.

Krok 2

Polędwicę obsmaż krótko z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Ułóż na ruszcie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 10 minut. Po tym czasie wyjmij mięso i odstaw do ostudzenia.

Krok 3

Polędwicę zawiń w płaty ciasta spring rolls.

Krok 4

Na blacie rozłóż płat ciasta francuskiego, nanieś na nie mięso i zawiń je w ciasto.

Krok 5

Całość przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 20-25 minut w zależności, jak wypieczone mięso lubisz. Podawaj z ziemniakami i ciemnym sosem pieczeniowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjna polędwica Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjna polędwica Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjna polędwica Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjna polędwica Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjna polędwica Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjna polędwica Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjna polędwica Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjna polędwica Wellington - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjna polędwica WellingtonTradycyjna polędwica Wellington

Tradycyjna polędwica Wellington to wyjątkowo eleganckie danie kuchni brytyjskiej, które z pewnością sprawdzi się podane jako danie główne podczas uroczystego obiadu lub kolacji. Jej nazwa pochodzi od nazwiska generała, zwycięzcy bitwy pod Waterloo. Aby przygotować to danie na początek dokładnie oczyść mięso polędwicy wołowej i dopraw gotową przyprawą do mięs. Przy przygotowywaniu tej potrawy bardzo ważne jest, by krótko podsmażyć mięso na patelni, a następnie na kilka minut wstawić je do piekarnika, dzięki czemu będzie soczyste. Kiedy mięso nieco przestygnie, zawiń je w płaty ciasta do spring rollsów oraz w ciasto francuskie. W takiej formie wyłóż na blachę i posmaruj wierzch dokładnie roztrzepanym jajkiem – po upieczeniu nabierze złotego koloru. Tradycyjna polędwica Wellington najlepiej smakuje podana z sosem pieczeniowym i pieczonymi w ziołach ziemniakami. Dzięki temu przepisowi z pewnością przygotujesz ją znakomicie. Sprawdź, jakie to pyszne i eleganckie danie – świetne na wiele okazji.