Polędwica dojrzewająca – jak zrobić samemu?
Jedną z najlepszych wędlin, jakie można przygotować w domu, jest polędwica dojrzewająca. Jak zrobić ten rarytas, żeby smakował niczym z profesjonalnej wędliniarni? Czego użyć i jak przygotować mięso? Sprawdźcie!
Polędwica dojrzewająca – jak zrobić i czego użyć?
Dojrzewająca polędwica to wędlina z marynowanego wieprzowego mięsa poddanego procesowi suszenia, który umożliwia jego dojrzewanie i uzyskanie ostatecznych cech. Do przygotowania tego rarytasu potrzebne jest dobrej jakości mięso z tzw. polędwicy, a dodatkowo cukier, pieprz, słodka papryka, oregano, czosnek, chili oraz pończocha lub inny cienki materiał. Czas przygotowania wędliny przekracza tydzień, ale przepis jest bardzo prosty.
Jak zrobić polędwicę dojrzewającą krok po kroku?
Jak zrobić samemu polędwicę dojrzewającą? Na początku należy starannie umyć i osuszyć mięso, a następnie obtoczyć je w cukrze, zamknąć w szczelnym pojemniku i wstawić na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso należy opłukać, obtoczyć ze wszystkich stron w soli, ponownie umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku, a później wstawić do lodówki na kolejną dobę. Trzecim krokiem jest ponowne umycie wieprzowiny, a następnie obtoczenie jej w przyprawach i wstawienie do lodówki na kolejne 24 godziny, ale tym razem bez przykrycia.
Po trzech dobach wędlina powinna trafić do pończochy, którą trzeba powiesić w suchym i przewiewnym miejscu na 5 dni. Po tym czasie dojrzewająca wędlina będzie gotowa i można ją wykorzystać na kanapki, jako zimną przekąskę lub składnik sałatki.
Komentarze (0)