Do smażenia i pieczenia najlepiej stosować tłuszcze o wysokiej temperaturze palenia. Dlatego nie używam masła, mimo całej sympatii dla jego smaku.

Polędwica wołowa, wieprzowa, schab czy comber jagnięcy najlepsze są po krótkim kontakcie z ciepłem, czyli właśnie smażone. W indywidualnych porcjach czas smażenia nie powinien przekroczyć 5-6 minut po każdej stronie.

Pieczenie lepiej sprawdza się z mięsem w całości czyli np. całym schabem czy polędwicą. Koniecznie obsmażcie mięso na patelni ze wszystkich stron zanim trafi do piekarnika. Schab bez kości powinien piec się przez 30 minut, a polędwica wołowa 20. Będzie wtedy lekko różowa w środku. Mięso po upieczeniu powinno odpocząć przez 5-7 minut.

Comber jagnięcy w całości i polędwiczka wieprzowa wymagają jeszcze mniej czasu. Tylko 12 do 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Myślę, że spokojnie można nazwać je „fast food’em” :)

Razem z mięsem, w tym samym czasie, a nawet w tym samym naczyniu, przygotować można warzywa. Grzyby – pieczarki lub leśne udusić można z czosnkiem, koprem i rozmarynem. A na koniec, jeżeli, nie przejmujecie się kaloriami, zabielić lekko śmietaną. Paprykę, cukinię czy pomidory wystarczy pokroić w kostkę i lekko poddusić. Teraz jest pełnia sezonu na korzystanie z bogactwa jesiennych warzyw.

A teraz do gotowania. Dziś na obiad polędwiczki wieprzowe z grzybami.

Polędwiczki w sosie grzybowym
Czas: 15 minut
Porcja dla 4 osób

Składniki:
- 4 polędwiczki wieprzowe
- 500 g grzybów mrożonych
- Sos grzybowy Knorr
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka Przyprawy do mięs Knorr
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 1 cebula

Sposób przygotowania

Z ziemniaków przygotuj puree. Polędwiczki oczyść z błon, pokrój na mniejsze kawałki i posyp przyprawą Knorr. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem, z obu stron na złoto. Na drugiej patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj rozmrożone grzyby, pokrojone w mniejsze kawałki. Smaż aż płyn odparuje. Zawartość opakowania sosu grzybowego Knorr połącz z śmietana kremówką i szklanką wody. Wlej na patelnię z grzybami. Dodaj mięso i duś ok 10 minut. Podawaj polędwiczki z puree ziemniaczanym.