Szaszłyki a’la kebab:
10 minut
Czas pieczenia 20 minut
Składniki:
- 400 g mięsa wieprzowego, np. karkówki
- Fix Knorr Kebab z dipem czosnkowym
- 200 g boczku wędzonego
- 1 papryka
- 2 cebule
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki olej
- patyczki – kilka sztuk
Sposób przygotowania
Mięso, cebulę i paprykę pokrój w grubą kostkę, a boczek w kostkę 2 cm x 0,5 cm. Fix Knorr (duża saszetka) wymieszaj z olejem i zamarynuj mięso. Kawałki mięsa nakładaj na patyki na przemian z warzywami. Szaszłyki obsmaż na patelni z obu stron a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez 30 minut. Sos czosnkowy (mała saszetka) wymieszaj z jogurtem. Podawaj z szaszłykami.
Moim zdaniem szaszłyki można piec w nieco niższej temperaturze, ale trochę dłużej. Mięso będzie bardziej soczyste. Moja rada jak uzyskać chrupiące warzywa i aromatyczne mięso to marynowanie składników dzień wcześniej i pozostawienie w lodówce do momentu gotowania. Moim kulinarnym zaskoczeniem jest cebula marynowana po prostu w occie winnym. Daje wyjątkowy smak na grillu. Paprykę natomiast warto umieszczać w środku szaszłyka, tak aby mogła przyjąć smak mięsa i przypraw. Koniec i początek szpady szaszłykowej zarezerwujcie dla boczku.
Nasz Knorr Fix Kebab z dipem czosnkowym to nieskomplikowany pomysł na nadchodzący sezon grillowy. Musztardę i keczup wszyscy dobrze znamy. Teraz czas na dip czosnkowy.
Eskalopki z serem mozzarella:
4 porcje
Czas 30 minut
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 2 łyżki Knorr Przyprawy do mięs
- 1 pomidor
- 1 Knorr Fix bolognese
- 100 g sera mozzarella
- 4 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania
Pomidory i mozzarellę pokrój w plastry. Polędwiczki umyj, osusz, oczyść z błon, pokrój w 1,5 cm plastry i rozbij. Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem i natrzyj nią mięso. Plaster złóż na pół, aby powstał mniejszy kotlecik. Mięso obsmaż z dwóch stron. Na każdy plaster nałóż kawałek pomidora i sera. Fix Knorr wymieszaj z 200 ml wody, wlej na patelnię i przykryj. Gotuj 3 minuty, aż ser na powierzchni mięsa delikatnie zacznie się rozpływać.
W tym przepisie bardzo ważny jest sposób przygotowania mięsa. Trzeba je delikatnie rozbić i złożyć na pół, a nawet na cztery, w zależności od wielkości plastra. Eskalopki powinny być kształtne i grube na ok. ½ cm. W ten sposób pozostaną soczyste i jędrne. To dobra metoda, aby uniknąć przesuszenia mięsa bo polędwiczki są mięsem chudym. Pomiędzy pomidory i ser można dodatkowo włożyć listek bazylii lub szałwii.
Pycha!
Komentarze (0)