Domowe bitki wołowe w sosie pomidorowym
Dla 4 osób
Czas: 45 minut
Składniki:
- 500 g wołowiny
- 1 Bulionetka do duszonych mięs Knorr
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania
Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem. Następnie oprósz mąką i zrumień z obu stron na patelni. Cebulę oraz czosnek pokrój w kostkę i zeszklij w garnku na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj koncentrat pomidorowy i oregano. Smaż chwilę razem. Obsmażone mięso przełóż do garnka z koncentratem pomidorowym. Dodaj Bulionetkę do duszonych mięs, całość zalej 600 ml wrzącej wody i przykryj. Zmniejsz ogień i duś mięso do momentu, gdy będzie miękkie – ok. 35 min. Gotowe bitki podawaj z ryżem. Zamiast oregano możecie dodać majeranek lub tymianek. Jak wybrać mięso? Najlepsze na zrazy będą łopatka lub udziec. Tej jesieni będę pisał na blogu o duszonych mięsach. Warto wiedzieć jak przyrządzić je najlepiej i najsmaczniej. Zapraszam do czytania.
Komentarze (0)