Jesienią spędzamy więcej czasu w domu, a pogoda za oknem sprzyja gotowaniu. Wraz ze spadkiem temperatury zmienia się codzienne domowe menu. Polska tradycja kulinarna przynosi wiele przepisów na duszone mięsa. A ja lubię ten sposób gotowania za prostotę i wygodę. Wystarczy garnek czy patelnia z pokrywką. Aby mięso nie straciło smaku i nie stało się suche i twarde, potrzebny jest dobry sos i niespieszne gotowanie na niewielkim ogniu. Klasycznym przykładem dania z mięsa duszonego prosto z polskiej kuchni są bitki. Zaczniemy od wołowych bo ich właściwe przygotowanie wymaga odrobinę planowania jako, że wołowina dostępna w sklepach bywa różnej jakości. Dobre, miękkie i soczyste bitki przynoszą skojarzenia z prawdziwym domowym obiadem. W bitkach najważniejsze są mięso i dobry, gęsty sos. A smak sosu zmieniać można dodatkami.

Domowe bitki wołowe w sosie pomidorowym
Dla 4 osób
Czas: 45 minut

Składniki:
- 500 g wołowiny
- 1 Bulionetka do duszonych mięs Knorr
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania

Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem. Następnie oprósz mąką i zrumień z obu stron na patelni. Cebulę oraz czosnek pokrój w kostkę i zeszklij w garnku na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj koncentrat pomidorowy i oregano. Smaż chwilę razem. Obsmażone mięso przełóż do garnka z koncentratem pomidorowym. Dodaj Bulionetkę do duszonych mięs, całość zalej 600 ml wrzącej wody i przykryj. Zmniejsz ogień i duś mięso do momentu, gdy będzie miękkie – ok. 35 min. Gotowe bitki podawaj z ryżem. Zamiast oregano możecie dodać majeranek lub tymianek. Jak wybrać mięso? Najlepsze na zrazy będą łopatka lub udziec. Tej jesieni będę pisał na blogu o duszonych mięsach. Warto wiedzieć jak przyrządzić je najlepiej i najsmaczniej. Zapraszam do czytania.