Zrazy z razowym chlebem
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania 30 minut
Składniki:
- 800 g wołowiny np. zrazówki
- 30 g mąki pszennej
- 1 Bulionetka do duszonych mięs Knorr
- 1 łyżka przyprawy do mięs Knorr
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 średnia cebula
- 4 kromki razowego chleba
- 10 plastrów wędzonego boczku
- 50 g musztardy sarepskiej
Sposób przygotowania:
Cebule pokrój w paski i podsmaż na patelni. Mięso umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry. Zawiń plastry w folię spożywczą i dokładnie rozbij. Dopraw do smaku przyprawą do mięs, posmaruj cienką warstwą musztardy. Połóż plaster boczku i wąski kawałek chleba razowego, następnie dodaj podsmażone plastry cebuli. Całość zawiń a następnie dokładnie zroluj.
Tak przygotowane zrazy przekłuj wykałaczkami, oprósz w mące i dokładnie obsmaż. Mięso zalej winem i gotuj aż zupełnie odparuje, dodaj 400 ml wody, oraz bulionetkę do duszonych mięs Knorr, całość duś pod przykryciem około 30 minut aż mięso będzie miękkie.
Do sosu dodać można np. śliwki suszone jeżeli lubicie lekko wędzone, słodkie akcenty. Jestem przekonany, że pomysłów na zrazy zawijane jest wiele. Farsz czyli nadzienie to kwestia kulinarnej wyobraźni. A tej z pewnością domowym szefom nie brakuje.
Do zrazów proponuję podanie prostej sałatki z ogórków.
Sałatka z ogórków
Składniki:
- 100 g kiszonych ogórków
- 2 czerwone cebule
- 3 łyżki oliwy
- Sos sałatkowy włoski Knorr
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody. Czerwoną cebulę i kiszone ogórki pokrój w cienkie plastry. Zalej je gotowym sosem sałatkowym i wymieszaj.
Smacznego!
Komentarze (0)