Wiem, że domowi szefowie podchodzą do duszenia wołowiny ostrożnie. Doskonale to rozumiem i znam z doświadczenia. Po prostu jeszcze jakiś czas temu nie można było kupić miękkiej wołowiny, takiej która w długim gotowaniu nie zamieni się w podeszwę. Od jakiegoś czasu w naszych sklepach pojawiła się wołowina z innych niż tradycyjne ras, a także wołowina sezonowana. Są droższe, ale sukces kulinarny gdy gotujemy, jest dużo bardziej prawdopodobny. :) Na wołowinę mam sprawdzoną metodę, która zawsze zapewnia miękkie i soczyste mięso. Mówię o duszeniu. Wołowina, nawet nieco niższej jakości, duszona starannie w gęstym aromatycznym sosie, pod przykryciem i na średnim ogniu, pozostanie soczysta i zachowa smak. Rozmarzyłem się nieco. Czas wrócić na ziemię i zacząć gotowanie. Bardzo lubię tradycyjne polskie zrazy zawijane. To danie, z którego możemy być dumni. Eleganckie, smaczne i oryginalne i proste do przygotowania.

Zrazy z razowym chlebem
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania 30 minut

Składniki:
- 800 g wołowiny np. zrazówki
- 30 g mąki pszennej
- 1 Bulionetka do duszonych mięs Knorr
- 1 łyżka przyprawy do mięs Knorr
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 średnia cebula
- 4 kromki razowego chleba
- 10 plastrów wędzonego boczku
- 50 g musztardy sarepskiej

Sposób przygotowania:

Cebule pokrój w paski i podsmaż na patelni. Mięso umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry. Zawiń plastry w folię spożywczą i dokładnie rozbij. Dopraw do smaku przyprawą do mięs, posmaruj cienką warstwą musztardy. Połóż plaster boczku i wąski kawałek chleba razowego, następnie dodaj podsmażone plastry cebuli. Całość zawiń a następnie dokładnie zroluj.

Tak przygotowane zrazy przekłuj wykałaczkami, oprósz w mące i dokładnie obsmaż. Mięso zalej winem i gotuj aż zupełnie odparuje, dodaj 400 ml wody, oraz bulionetkę do duszonych mięs Knorr, całość duś pod przykryciem około 30 minut aż mięso będzie miękkie.

Do sosu dodać można np. śliwki suszone jeżeli lubicie lekko wędzone, słodkie akcenty. Jestem przekonany, że pomysłów na zrazy zawijane jest wiele. Farsz czyli nadzienie to kwestia kulinarnej wyobraźni. A tej z pewnością domowym szefom nie brakuje.

Do zrazów proponuję podanie prostej sałatki z ogórków.

Sałatka z ogórków

Składniki:
- 100 g kiszonych ogórków
- 2 czerwone cebule
- 3 łyżki oliwy
- Sos sałatkowy włoski Knorr

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody. Czerwoną cebulę i kiszone ogórki pokrój w cienkie plastry. Zalej je gotowym sosem sałatkowym i wymieszaj.

Smacznego!