Pisaliśmy już o rozmaitych rodzajach patelni w kontekście materiału, z którego zostały wykonane. Dziś zajmiemy się rodzajem patelni, które mamy w kuchni z punktu widzenia ich przeznaczenia. Obok klasycznej patelni do smażenia, którą każdy ma w domu do smażenia jajek jest jeszcze kilka innych rodzajów, które także mogą się przydać w pracy domowego szefa kuchni. Gdy w środku zimy poczujemy gwałtowny apetyt na danie z grilla to na takie okazje warto mieć patelnię grillową czyli taką z drobnymi wypukłymi paskami, które powodują, że nie cała powierzchnia smażona dotyka patelni. Uzyskujemy paski lub kratkę na smażonych daniach i smak przypominający potrawy prosto z grilla. Patelnia grillowa ma wiele zastosowań – do smażenia warzyw, ryb, hamburgerów, właściwie każdego rodzaju dania, które przygotowujemy na grillu.

Do przygotowania sosów i potraw w sosach bardzo przyda się nieco głębsza patelnia o prostopadłych ściankach. Potrawy przygotowane na takiej patelni łatwo jest mieszać aby uniknąć przypalenia.

Innym rodzajem patelni, którą warto mieć jest patelnia do naleśników, o bardzo niskich ścianach, ułatwiająca zdejmowanie gotowych naleśników.

Jeszcze inna, bardzo przydatna patelnia to wok, który przybył do nas z daleka. W kształcie miski, z wysokimi ściankami, wok to absolutny niezbędnik kuchenny w Chinach i krajach azjatyckich. Ma zazwyczaj co najmniej jeden uchwyt, a do smażenia w woku potrzebna jest łyżka lub łopatka o długiej rączce. Dobry wok to wyjątkowo uniwersalne naczynie kuchenne. Poza klasycznym szybkim smażeniem (stir fry), doskonale nadaje się do smażenia w głębokim tłuszczu, gotowania na parze - zazwyczaj w połączeniu z wiklinowym koszykiem z nakryciem, który umieszcza się na dnie.

Teraz już wiecie o patelniach wszystko. :) Czas na zajęcia praktyczne. Dziś proponujemy chrupkie pierogi z soczewicą.

Pierożki z soczewicą, chilli i serem feta na salsie z pomidorów i papryki

45 minut

4 osoby

Składniki:

- soczewica czerwona (ugotowana wcześniej) - 150 gramów

- tłuszcz do smażenia - 100 mililitrów

- cebula - 1 sztuka

- świeża kolendra - 1 pęczek

- papryczka chilli - 1 sztuka

- pomidor - 1 sztuka

- papryka zielona - 1 sztuka

- posiekany ząbek czosnku - 1 sztuka

- koncentrat pomidorowy - 1 łyżka

- oliwa z oliwek - 2 łyżki

- sok z połówki cytryny

- sól i pieprz do smaku

- ser feta - 1 sztuka

- mąka - 550 gramów

- jajko - 1 sztuka

- ciepła woda - 1 szklanka

- olej - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Przygotuj ciasto na pierogi łącząc mąkę, wodę, jajko oraz olej. Wyrób szybko jednolite ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na bok.

Połowę cebuli, czosnek oraz chilli posiekaj drobno. Na rozgrzaną patelnie wlej olej, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę i można rozpocząć smażenie.

Posiekane składniki przesmaż na rozgrzanym oleju, dodaj odsączoną, wcześniej ugotowaną soczewicę i smaż chwilę. Dodaj na koniec pokruszony ser feta oraz połowę drobno pokrojonej kolendry. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Wystudź.

Gotowe ciasto przełóż na stolnicę, podsyp mąką i rozwałkuj cienko. Z ciasta wytnij jednakowej wielkości kółka, na każde z nich nałóż łyżkę farszu, a następnie zlep brzegi ciasta.

Przygotuj salsę. Pomidora oraz paprykę pokrój w drobną kostkę, dodaj pozostałą drobno posiekaną cebulę, koncentrat pomidorowy, pozostałą kolendrę oraz oliwę. Całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Przygotowane pierożki ugotuj w lekko osolonej, wrzącej wodzie i odsącz. Ugotowane pierożki odsmaż na złoty kolor z obu stron na Ramie. Gotowe ułóż na warzywnej salsie.