Przepisy na Tłusty Czwartek
15 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej
Tłusty Czwartek
Tłusty Czwartek, rozpoczynający ostatni tydzień karnawału, to doskonała okazja, by w imię tradycji do woli objadać się słodkimi pysznościami. Najpopularniejszym wypiekiem na Tłusty Czwartek są – oczywiście – pączki, zwykle nadziewane konfiturą lub budyniem i smażone na głębokim tłuszczu – najlepiej sprawdzi się smalec lub olej rzepakowy. Powstają one z ciasta drożdżowego, wzbogacanego takimi dodatkami jak: olejek migdałowy, starta skórka z cytryny lub cukier waniliowy. Pączki można nadziewać przed smażeniem, zawijając marmoladę w surowe ciasto lub już po, używając rękawa cukierniczego albo szprycy z odpowiednią końcówką. Jeśli wolisz uniknąć smażenia na głębokim tłuszczu, możesz równie dobrze wykorzystać przepis na pieczone pączki z piekarnika, choć ich smak będzie odbiegał od smaku pączków klasycznych. Inny wypiek, który pojawia się w wielu polskich domach na koniec karnawału to faworki, nazywane także w niektórych regionach kraju chrustem. Przyrządza się je ze słodkiego, kruchego ciasta, rozwałkowanego i wycinanego specjalnym radełkiem w kształty rombów z charakterystyczną falbanką na brzegach. Podobnie jak pączki, smaży się je na głębokim tłuszczu, ale wśród przepisów z tej kategorii znajdziesz także dobry sposób na faworki pieczone. Gotowy chrust oprósz dla dekoracji cukrem pudrem. Jeśli lubisz mniej klasyczne rozwiązania, na Tłusty Czwartek przygotuj wywodzące się z kuchni meksykańskiej cynamonowe churros. Od polskich wypieków odróżnia je to, że powstają z ciasta parzonego – składniki dodaje się do garnka z wrzącą wodą. Z gotowego ciasta za pomocą szprycy z końcówką "gwiazdką" wyciska się dość długie kawałki i smaży. Churros podaje się posypane cukrem pudrem, z gęstym, ciepłym sosem czekoladowym do maczania. Dzięki zgromadzonym tu przepisom, które opisują powstawanie wypieków krok po kroku, samodzielnie przygotujesz faworki, pączki i oponki. Zatem wybierz któryś z nich i do dzieła. Pączki ptysiowe ze śliwkami, serowe pączki, oponki z lukrem czy jeszcze coś innego? Który wypiek na Tłusty Czwartek przygotujesz w pierwszej kolejności?