Oponki Ptysiowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Oponki Ptysiowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
448 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

476 osób wydrukowało

Pobierz pdf

606 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

220 gramów

100 gramów

1 szczypta

1 szklanka

5 sztuk

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści dodaj mąkę i chwilę gotuj. Odstaw do wystygnięcia.

Oponki Ptysiowe - Krok 1

Krok 2

Chłodną masę przełóż do kielicha robota kuchennego i zacznij wyrabiać ciasto dodając po jednym jajku.

Oponki Ptysiowe - Krok 2

Krok 3

Przełóż farsz do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wytnij kwadraty o boku około 10 cm i posmaruj je olejem.

Oponki Ptysiowe - Krok 3

Krok 4

Na każdy kawałek wyciśnij okręgi ciasta o średnicy 6 cm.

Oponki Ptysiowe - Krok 4

Krok 5

Smaż oponki na rozgrzanym, głębokim oleju ok. 4 minuty z każdej strony. Gotowe odsączaj na papierowym ręczniku.

Oponki Ptysiowe - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Oponki przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

3

Opinie o przepisie

  • Asia

    Asia , 06.01.2023

    Z papierem smażyć ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Pufik A

    Pufik A , 17.01.2021

    Bardzo delikatne, super jako deser do obiadu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Oponki Ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Oponki Ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Oponki Ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Oponki Ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Oponki Ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Oponki Ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Oponki Ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Oponki Ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Oponki PtysioweOponki Ptysiowe

Oponki to tradycyjny deser, kojarzony najczęściej z tłustym czwartkiem. W tym dniu są nieodłącznym elementem menu każdej osoby, która kultywuje tradycję jedzenia słodkich przekąsek – bez limitu. Jeśli chcecie spróbować nieco odmienionej wersji oponek, przygotowywanych w iście ekspresowym tempie – skorzystajcie z naszego przepisu na ten smażony deser z ciasta ptysiowego. Nie potrzebujecie nic więcej poza mąką, wodą, masłem, cukrem, jajkami oraz olejem do smażenia. Smacznego!

Dla kogo?

Oponki ptysiowe posmakują każdemu entuzjaście domowych, smażonych deserów.

Na jaką okazję?

Parzone oponki doskonale sprawdzą się podczas domowych imprez czy spotkań z rodziną. Są także idealnym pomysłem na słodką przekąskę, zabieraną do pracy.

Czy wiesz, że?

Tradycyjne oponki określane są inaczej jako pączki serowe. Do ich przygotowania wykorzystuje się twaróg, który po zmieszaniu z mąką, cukrem, śmietaną i pozostałymi składnikami, tworzy elastyczne ciasto, smażone na głębokim tłuszczu w formie okręgów.

Dla urozmaicenia:

Oponki ptysiowe możecie polać roztopioną czekoladą lub kolorowym lukrem – w obu wersjach smakują wyjątkowo.