Oponki Ptysiowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Oponki Ptysiowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
447 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

475 osób wydrukowało

Pobierz pdf

604 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

220 gramów

100 gramów

1 szczypta

1 szklanka

5 sztuk

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści dodaj mąkę i chwilę gotuj. Odstaw do wystygnięcia.

Oponki Ptysiowe - Krok 1

Krok 2

Chłodną masę przełóż do kielicha robota kuchennego i zacznij wyrabiać ciasto dodając po jednym jajku.

Oponki Ptysiowe - Krok 2

Krok 3

Przełóż farsz do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wytnij kwadraty o boku około 10 cm i posmaruj je olejem.

Oponki Ptysiowe - Krok 3

Krok 4

Na każdy kawałek wyciśnij okręgi ciasta o średnicy 6 cm.

Oponki Ptysiowe - Krok 4

Krok 5

Smaż oponki na rozgrzanym, głębokim oleju ok. 4 minuty z każdej strony. Gotowe odsączaj na papierowym ręczniku.

Oponki Ptysiowe - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Oponki przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

3

Opinie o przepisie

  • Asia

    Asia , 06.01.2023

    Z papierem smażyć ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Pufik A

    Pufik A , 17.01.2021

    Bardzo delikatne, super jako deser do obiadu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Oponki Ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Oponki Ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Oponki Ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Oponki Ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Oponki Ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Oponki Ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Oponki Ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Oponki Ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Oponki PtysioweOponki Ptysiowe

Oponki to tradycyjny deser, kojarzony najczęściej z tłustym czwartkiem. W tym dniu są nieodłącznym elementem menu każdej osoby, która kultywuje tradycję jedzenia słodkich przekąsek – bez limitu. Jeśli chcecie spróbować nieco odmienionej wersji oponek, przygotowywanych w iście ekspresowym tempie – skorzystajcie z naszego przepisu na ten smażony deser z ciasta ptysiowego. Nie potrzebujecie nic więcej poza mąką, wodą, masłem, cukrem, jajkami oraz olejem do smażenia. Smacznego!

Dla kogo?

Oponki ptysiowe posmakują każdemu entuzjaście domowych, smażonych deserów.

Na jaką okazję?

Parzone oponki doskonale sprawdzą się podczas domowych imprez czy spotkań z rodziną. Są także idealnym pomysłem na słodką przekąskę, zabieraną do pracy.

Czy wiesz, że?

Tradycyjne oponki określane są inaczej jako pączki serowe. Do ich przygotowania wykorzystuje się twaróg, który po zmieszaniu z mąką, cukrem, śmietaną i pozostałymi składnikami, tworzy elastyczne ciasto, smażone na głębokim tłuszczu w formie okręgów.

Dla urozmaicenia:

Oponki ptysiowe możecie polać roztopioną czekoladą lub kolorowym lukrem – w obu wersjach smakują wyjątkowo.