Składniki
220 gramów
100 gramów
1 szczypta
1 szklanka
5 sztuk
0.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondlu zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści dodaj mąkę i chwilę gotuj. Odstaw do wystygnięcia.
Krok 2
Chłodną masę przełóż do kielicha robota kuchennego i zacznij wyrabiać ciasto dodając po jednym jajku.
Krok 3
Przełóż farsz do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wytnij kwadraty o boku około 10 cm i posmaruj je olejem.
Krok 4
Na każdy kawałek wyciśnij okręgi ciasta o średnicy 6 cm.
Krok 5
Smaż oponki na rozgrzanym, głębokim oleju ok. 4 minuty z każdej strony. Gotowe odsączaj na papierowym ręczniku.
Dobra rada:
Oponki przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Oponki Ptysiowe
Oponki to tradycyjny deser, kojarzony najczęściej z tłustym czwartkiem. W tym dniu są nieodłącznym elementem menu każdej osoby, która kultywuje tradycję jedzenia słodkich przekąsek – bez limitu. Jeśli chcecie spróbować nieco odmienionej wersji oponek, przygotowywanych w iście ekspresowym tempie – skorzystajcie z naszego przepisu na ten smażony deser z ciasta ptysiowego. Nie potrzebujecie nic więcej poza mąką, wodą, masłem, cukrem, jajkami oraz olejem do smażenia. Smacznego!
Dla kogo?
Oponki ptysiowe posmakują każdemu entuzjaście domowych, smażonych deserów.
Na jaką okazję?
Parzone oponki doskonale sprawdzą się podczas domowych imprez czy spotkań z rodziną. Są także idealnym pomysłem na słodką przekąskę, zabieraną do pracy.
Czy wiesz, że?
Tradycyjne oponki określane są inaczej jako pączki serowe. Do ich przygotowania wykorzystuje się twaróg, który po zmieszaniu z mąką, cukrem, śmietaną i pozostałymi składnikami, tworzy elastyczne ciasto, smażone na głębokim tłuszczu w formie okręgów.
Dla urozmaicenia:
Oponki ptysiowe możecie polać roztopioną czekoladą lub kolorowym lukrem – w obu wersjach smakują wyjątkowo.