Oponki Ptysiowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

23

68 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

376 osób wydrukowało

Pobierz pdf

349 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1.5 szklanki

0.5 opakowania

5 sztuk

1 szklanka

1 łyżeczka

dodatki:

1

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotować wodę z Kasią, na wrzątek wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką tak długo, aż zrobi się jednolita masa. Masę ostudzić.

Krok 2

Do ostudzonej masy wbijać kolejno całe jajka i miksować na gładką masę - dodać proszek do pieczenia.

Krok 3

Z papieru do pieczenia powycinać kwadraty 10 x 10.

Krok 4

Ciastem napełniać szprycę ( z gwiazdką ) i wyciskać na papier koła.

Krok 5

Na rozgrzany olej wkładać oponki wraz z papierem. Gdy papier zacznie odchodzić od ciasta, zdjąć go.

Krok 6

Oponki smażyć na złoty kolor z obu stron. Ostudzone polukrować. SMACZNEGO!

1

Opinie o przepisie

  • torty-weselne.com .

    torty-weselne.com ., 04.02.2020

    Dziękuję za przepis - już ciężko kupić takie oponki...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Oponki Ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Oponki Ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Oponki Ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Oponki Ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Oponki Ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Oponki Ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Oponki Ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
5 osób ogląda przepis:
American cheesecake
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

trudne

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej