Ptysie wywodzą się z kuchni francuskiej, która słynie z wyśmienitych frykasów. Zdobią witryny najlepszych cukierni, jednak dzięki sprawdzonemu przepisowi na ciasto ptysiowe, z powodzeniem przygotujesz je samodzielnie w domu. Co ciekawe, podawać je można nie tylko w porze deseru! Ciasto ptysiowe na słono również smakuje wyśmienicie, a tak przyrządzony smakołyk śmiało można serwować jako niebanalny poczęstunek podczas mniej i bardziej formalnych przyjęć. Wyjaśniamy, jak zrobić ciasto ptysiowe krok po kroku.
Klasyka gatunku, czyli ptysie na słodko
Wielu osobom może wydawać się, że ten specjał wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Dziś przekonasz się, że to nieprawda! Receptura nie należy do trudnych, lecz wymaga odrobiny skupienia.
Ptysie na słodko – niezbędne składniki:
- 70 ml mleka 3,2%,
- 70 ml wody,
- 50 g masła,
- 80 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 jajka.
Przygotowanie:
- W rondelku umieść mleko, wodę, masło, sól oraz cukier, następnie zagotuj. Gdy mieszanka będzie gorąca, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj.
- Powstałe w ten sposób ciasto powinno być błyszczące i gładkie – bez żadnych grudek!
- Przełóż je do robota kuchennego i płaską końcówką mieszaj na niskich obrotach. Gdy lekko ostygnie, dodawaj po jednym jajku i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Przełóż do rękawa cukierniczego i nakładaj małe ptysie na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20-25 minut.
- Gdy ptysie ostygną, przekrój je na pół i przełóż dowolnym kremem. Doskonale sprawdzi się w tej roli kombinacja słodkiej śmietanki z serkiem mascarpone.
Jak zrobić ciasto ptysiowe wytrawne?
Tym razem nieco zmodyfikujemy przepis na ciasto ptysiowe. Potrzebne będą: 100 g mąki pszennej, pół szklanki wody (o standardowej pojemności 250 ml), 50 g masła, 2 jajka i łyżeczka soli.
Sam proces przygotowania wygląda podobnie jak wcześniej. Wodę z masłem i solą zagotuj, dodaj mąkę i wymieszaj. Następnie przenieś do miksera lub robota kuchennego i po ostygnięciu dodawaj po jednym jajku, ucierając całość na gładko. Jak piec ciasto ptysiowe? Jeśli chodzi o ciasto ptysiowe, to optymalna temperatura pieczenia to ponownie 180°C.
Co może znaleźć się w wytrawnym farszu do ptysiów? Co tylko chcesz! Może być to mieszanka warzywna lub pasta z tuńczyka. Ptysie potraktuj jako sposób na stworzenie oryginalnych pasztecików, które świetnie pasują do zup, np. czerwonego barszczu.
Jak przechowywać ciasto ptysiowe?
Ptysie najlepiej przechowywać w całości i bez nadzienia. Jeśli schowasz je do szczelnego pojemnika, zachowają swoją świeżość nawet przez tydzień. Gdyby jednak okazało się, że nadmiernie zmiękły, włóż je na kilka minut do piekarnika. Znów będą chrupiące!
Tych ptysi musisz spróbować!
Skoro mowa o tym legendarnym deserze, ptysie ze śmietaną są idealnym wyborem na poznanie receptury od podstaw. Utrwalisz dzięki nim informacje, które przedstawiliśmy w naszym poradniku. Bardzo zgrabne ptysie z budyniem też smakują obłędnie, a potwierdzi to każdy łasuch! Ciekawym urozmaiceniem domowych słodkości będą także oponki ptysiowe, więc nie czekaj z ich przyrządzaniem do karnawału i tłustego czwartku. Czekasz na wytrawne receptury? Ptysie z kurczakiem z pewnością cię nie zawiodą! Za ich smak odpowiadają między innymi kolendra, wędzony ser i pasta z ostrej papryki. Pamiętaj, że ciasto ptysiowe wytrawne może być doskonałym urozmaiceniem kremowych zup, w tym borowikowej w dwóch kolorach. Ugotuj więcej, bo prośby o dokładki masz jak w banku!
Komentarze (0)