
Składniki
70 mililitrów
70 mililitrów
50 gramów
0.25 łyżeczki
1 łyżeczka
80 gramów
2 sztuki
krem śmietankowy:
300 mililitrów
100 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko, wodę, masło oraz łyżeczką soli i cukru zagotuj. Do gorącego płynu dodaj mąkę i wymieszaj energicznie miękką łyżką. Powinno być gładkie i błyszczące.

Krok 2
Takie ciasto przełóż do robota kuchennego, załóż płaską końcówkę i mieszaj na niskich obrotach. Jak lekko ostygnie dodawaj po jednym jajku i mieszaj aż składniki się połączą.

Krok 3
Gotowe ciasto przełóż do worka cukierniczego i nakładaj małe ptysie na blaszkę z pergaminem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 20-25 minut.

Krok 4
Śmietankę ubij z mascarpone i cukrem pudrem aż będzie sztywna. Gotowe ptysie przekrój na pół. Na dolną część nałóż śmietanę, przykryj, posyp cukrem pudrem i podawaj.


Dobra rada:
Do kremu możesz dodać np. suszoną żurawinę. Jeśli dodasz do ciasta szczyptę kakao możesz przygotować czekoladowe ptysie.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Ptysie ze śmietaną
Aż trudno uwierzyć, że przepis na ptysie z bitą śmietaną jest tak nieskomplikowany! Na przygotowanie deseru wystarczy wygospodarować zaledwie 15 minut. Pomijając, oczywiście, czas pieczenia, ale wtedy to piekarnik wykonuje całą robotę. Jesteśmy przekonani, że ptysie ze śmietaną mogłyby wygrać niejeden konkurs na najbardziej urodziwe i apetyczne słodkości. Zachwycają w gablotach w cukierniach, sprawiając, że człowiek niemalże od razu robi się głodny. Czas sprawdzić, jak przygotować domowe ptysie ze śmietaną we własnej kuchni.
Dla kogo?
Żaden miłośnik pieczenia nie będzie zawiedziony. Ptysie ze śmietaną staną się kolejnym popisowym deserem, którym zaimponujesz domownikom i gościom. Lubisz proste receptury? Do ptysi z bitą śmietaną zapałasz gorącym uczuciem!
Na jaką okazję?
Sprawdzają się w każdych okolicznościach. Jedzenie ptysi nadziewanych bitą śmietaną może być naprawdę dużą frajdą. Są idealne na nieformalne spotkania, podczas których nikomu nie będzie przeszkadzać odrobina śmietanki na policzku.
Czy wiesz, że?
Przepis na ptysie wywodzi się z kuchni francuskiej, w której bywają one nazywane kapustą z kremem – wszystko przez ich charakterystyczny kształt.
Dla urozmaicenia:
Ciasto ptysiowe można wykorzystać jako bazę wytrawnej przystawki. Smakują wyśmienicie z tuńczykiem, kaparami lub pieczarkami. Jak widać, przepis na ptysie ze śmietaną może zainspirować cię do poszukiwania kolejnych nietuzinkowych przepisów. W twojej kuchni będzie się działo!