Ptysie ze śmietaną

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

276

1907 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2200 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6753 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

100 gramów

200 gramów

5 sztuk

250 mililitrów

1 szczypta

nadzienie:

500 mililitrów

25 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotować wodę z Kasią i odrobiną soli.

Krok 2

Na wrzący płyn wsyp mąkę.

Krok 3

Ucieraj ciasto dotąd, aż zacznie odstawać od ścianek garnka.

Krok 4

Po lekkim ostudzeniu wbijaj kolejno jajka, cały czas ucierając.

Krok 5

Miękkie ciasto nałóż do rękawa cukierniczego.

Krok 6

Na blachę posmarowaną Kasią wyciskaj z rękawa ptysie.

Krok 7

Piecz około 10-25 minut w temperaturze 180-200 stopni C, pamiętając, aby przez pierwsze 10 minut pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ptysie opadną.

Krok 8

Słodką śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.

Krok 9

Upieczone i ostudzone ptysie kroimy w poprzek i nadziewamy bitą śmietaną.

Krok 10

Na końcu posypać cukrem pudrem.

19

Opinie o przepisie

  • Gabrysia  Jaworska

    Gabrysia Jaworska , 08.02.2020

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Hirsz

    Barbara Hirsz, 09.12.2019

    Czy tłuszcz rozpuszczać z wodą

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Iwachów

    Beata Iwachów, 19.09.2019

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ANDRZEJ PAWELCZYK

    ANDRZEJ PAWELCZYK, 08.08.2019

    zajebiste polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Jóźwik

    Kinga Jóźwik, 14.07.2019

    beznadzieja, gdy dodawalam jaja do masy zrobila sie ona bardzo plynna, nie chciala zgęstniec, w piekarniku masa rozlała sie jeszcze bardziej. Czy ktos wie dlaczego tak się stało??? Robilam wszystko dokladnie wedlug przepisu, skladniki byly idealnie odmierzone.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angela Rdzak

    Angela Rdzak, 09.05.2019

    są przepyszne. polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Machalica

    Agata Machalica, 06.04.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Sieniawska

    Beata Sieniawska, 03.04.2019

    Czy mogę zastąpić margarynę masłem?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Rafal Rafal

    Rafal Rafal, 17.04.2018

    czy kiedy wsypuje make mam zdjac z gazu?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Tomaszewicz

    Krystyna Tomaszewicz, 12.10.2017

    są pyszne i robię je dość często

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Rutkowska

    Ewelina Rutkowska, 09.10.2017

    pyszne wyszly

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Chędoszko

    Monika Chędoszko, 15.06.2017

    kocham to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malwina  wadas

    Malwina wadas, 30.08.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malwina  wadas

    Malwina wadas, 30.08.2016

    żadna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Józiak

    Iwona Józiak, 24.08.2016

    pszenna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Józiak

    Iwona Józiak, 24.08.2016

    pszenn

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Józiak

    Iwona Józiak, 24.08.2016

    pszenna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julita Żuk

    Julita Żuk, 06.03.2016

    A jaka ma być mąka?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ptysie ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ptysie ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ptysie ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ptysie ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ptysie ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ptysie ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ptysie ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

Zobacz również

przepisy.pl - Ptysie ze śmietanąPtysie ze śmietaną

Słodkie, puszyste, niezwykle apetyczne. Takie właśnie są ptysie ze śmietaną. Zimą podawaj je do gorącego kakao lub herbaty z korzennymi przyprawami. Latem serwuj do herbat mrożonych oraz smoothie, najlepiej posypane sezonowymi owocami. Słodycz ciasta doskonale przełamią np. kwaskowate truskawki, maliny lub borówki, a dodatkowo ptysie będą dzięki nim jeszcze bardziej efektowne. Aby przygotować proponowany deser, na początek rozpuść w niewielkim garnku kostkę do pieczenia z odrobiną soli. Następnie na wrzący płyn wsyp przesianą przez sito mąkę. Ucieraj ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Po chwilowym przestudzeniu, wbij jajka, cały czas ucierając ciasto. Na koniec wyłóż je do rękawa cukierniczego. Przygotuj dużą blachę – wyłóż ją papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Wyciśnij na jej powierzchnię niewielkie porcje ciasta i piecz przez kilkanaście minut. Gotowe ptysie przekrój wzdłuż i nadziej bitą śmietaną. Posyp obficie cukrem pudrem. Podawaj z ulubionymi napojami oraz dodatkami – możliwości jest naprawdę wiele! Udanych wypieków.