Składniki
70 mililitrów
70 mililitrów
50 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
80 gramów
2 sztuki
krem śmietankowy:
300 mililitrów
100 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko, wodę, masło oraz łyżeczką soli i cukru zagotuj. Do gorącego płynu dodaj mąkę i wymieszaj energicznie miękką łyżką. Powinno być gładkie i błyszczące.
Krok 2
Takie ciasto przełóż do robota kuchennego, załóż płaską końcówkę i mieszaj na niskich obrotach. Jak lekko ostygnie dodawaj po jednym jajku i mieszaj aż składniki się połączą.
Krok 3
Gotowe ciasto przełóż do worka cukierniczego i nakładaj małe ptysie na blaszkę z pergaminem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 20-25 minut.
Krok 4
Śmietankę ubij z mascarpone i cukrem pudrem aż będzie sztywna. Gotowe ptysie przekrój na pół. Na dolną część nałóż śmietanę, przykryj, posyp cukrem pudrem i podawaj.
Dobra rada:
Do kremu możesz dodać np. suszoną żurawinę. Jeśli dodasz do ciasta szczyptę kakao możesz przygotować czekoladowe ptysie.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Ptysie ze śmietaną
Jesteśmy przekonani, że ptysie ze śmietaną mogłyby wygrać niejeden konkurs na najbardziej urodziwe i apetyczne słodkości. Zachwycają w gablotach w cukierniach, sprawiając, że człowiek niemalże od razu robi się głodny. Czas sprawdzić, jak przygotować je we własnej kuchni.
Dla kogo?
Żaden miłośnik pieczenia nie będzie zawiedziony. Ptysie ze śmietaną staną się kolejnym popisowym deserem, którym zaimponujecie domownikom i gościom.
Na jaką okazję?
Jedzenie ptysi z hojną porcją śmietany może być naprawdę dużą frajdą. Są idealne na nieformalne spotkania, podczas których nikomu nie będzie przeszkadzać odrobina śmietanki na policzku.
Czy wiesz, że?
Ptysie wywodzą się z kuchni francuskiej, w której bywają nazywane kapustą z kremem – wszystko przez ich charakterystyczny kształt.
Dla urozmaicenia:
Ciasto ptysiowe można wykorzystać jako bazę wytrawnej przystawki. Smakują wyśmienicie z tuńczykiem, kaparami lub pieczarkami.