Ptysie z bitą śmietaną - przepis na ciasto, jak zrobić | Przepisy.pl pixel

Ptysie ze śmietaną

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

286

2318 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2314 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7012 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

70 mililitrów

70 mililitrów

50 gramów

0.25 łyżeczki

1 łyżeczka

80 gramów

2 sztuki

krem śmietankowy:

300 mililitrów

100 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko, wodę, masło oraz łyżeczką soli i cukru zagotuj. Do gorącego płynu dodaj mąkę i wymieszaj energicznie miękką łyżką. Powinno być gładkie i błyszczące.

Ptysie ze śmietaną - Krok 1

Krok 2

Takie ciasto przełóż do robota kuchennego, załóż płaską końcówkę i mieszaj na niskich obrotach. Jak lekko ostygnie dodawaj po jednym jajku i mieszaj aż składniki się połączą.

Ptysie ze śmietaną - Krok 2

Krok 3

Gotowe ciasto przełóż do worka cukierniczego i nakładaj małe ptysie na blaszkę z pergaminem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 20-25 minut.

Ptysie ze śmietaną - Krok 3

Krok 4

Śmietankę ubij z mascarpone i cukrem pudrem aż będzie sztywna. Gotowe ptysie przekrój na pół. Na dolną część nałóż śmietanę, przykryj, posyp cukrem pudrem i podawaj.

Ptysie ze śmietaną - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do kremu możesz dodać np. suszoną żurawinę. Jeśli dodasz do ciasta szczyptę kakao możesz przygotować czekoladowe ptysie.

3

Opinie o przepisie

  • Lilka Lilka

    Lilka Lilka , 13.01.2022

    Dobry wieczor. Ile wychodzi ptysi z tego przepisu? Dziękuje

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Dawid Dawid

    Dawid Dawid , 18.08.2020

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ptysie ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ptysie ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ptysie ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ptysie ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ptysie ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ptysie ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ptysie ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ptysie ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ptysie ze śmietanąPtysie ze śmietaną

Aż trudno uwierzyć, że przepis na ptysie z bitą śmietaną jest tak nieskomplikowany! Na przygotowanie deseru wystarczy wygospodarować zaledwie 15 minut. Pomijając, oczywiście, czas pieczenia, ale wtedy to piekarnik wykonuje całą robotę. Jesteśmy przekonani, że ptysie ze śmietaną mogłyby wygrać niejeden konkurs na najbardziej urodziwe i apetyczne słodkości. Zachwycają w gablotach w cukierniach, sprawiając, że człowiek niemalże od razu robi się głodny. Czas sprawdzić, jak przygotować domowe ptysie ze śmietaną we własnej kuchni.

Dla kogo?

Żaden miłośnik pieczenia nie będzie zawiedziony. Ptysie ze śmietaną staną się kolejnym popisowym deserem, którym zaimponujesz domownikom i gościom. Lubisz proste receptury? Do ptysi z bitą śmietaną zapałasz gorącym uczuciem!

Na jaką okazję?

Sprawdzają się w każdych okolicznościach. Jedzenie ptysi nadziewanych bitą śmietaną może być naprawdę dużą frajdą. Są idealne na nieformalne spotkania, podczas których nikomu nie będzie przeszkadzać odrobina śmietanki na policzku.

Czy wiesz, że?

Przepis na ptysie wywodzi się z kuchni francuskiej, w której bywają one nazywane kapustą z kremem – wszystko przez ich charakterystyczny kształt.

Dla urozmaicenia:

Ciasto ptysiowe można wykorzystać jako bazę wytrawnej przystawki. Smakują wyśmienicie z tuńczykiem, kaparami lub pieczarkami. Jak widać, przepis na ptysie ze śmietaną może zainspirować cię do poszukiwania kolejnych nietuzinkowych przepisów. W twojej kuchni będzie się działo!