Ptysie ze śmietaną przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ptysie ze śmietaną

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

276

1966 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2205 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6765 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

70 mililitrów

70 mililitrów

50 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

80 gramów

2 sztuki

krem śmietankowy:

300 mililitrów

100 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko, wodę, masło oraz łyżeczką soli i cukru zagotuj. Do gorącego płynu dodaj mąkę i wymieszaj energicznie miękką łyżką. Powinno być gładkie i błyszczące.

Ptysie ze śmietaną - Krok 1

Krok 2

Takie ciasto przełóż do robota kuchennego, załóż płaską końcówkę i mieszaj na niskich obrotach. Jak lekko ostygnie dodawaj po jednym jajku i mieszaj aż składniki się połączą.

Ptysie ze śmietaną - Krok 2

Krok 3

Gotowe ciasto przełóż do worka cukierniczego i nakładaj małe ptysie na blaszkę z pergaminem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 20-25 minut.

Ptysie ze śmietaną - Krok 3

Krok 4

Śmietankę ubij z mascarpone i cukrem pudrem aż będzie sztywna. Gotowe ptysie przekrój na pół. Na dolną część nałóż śmietanę, przykryj, posyp cukrem pudrem i podawaj.

Ptysie ze śmietaną - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do kremu możesz dodać np. suszoną żurawinę. Jeśli dodasz do ciasta szczyptę kakao możesz przygotować czekoladowe ptysie.

1

Opinie o przepisie

  • Dawid Dawid

    Dawid Dawid , 18.08.2020

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ptysie ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ptysie ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ptysie ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ptysie ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ptysie ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ptysie ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ptysie ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

Zobacz również

przepisy.pl - Ptysie ze śmietanąPtysie ze śmietaną

Jesteśmy przekonani, że ptysie ze śmietaną mogłyby wygrać niejeden konkurs na najbardziej urodziwe i apetyczne słodkości. Zachwycają w gablotach w cukierniach, sprawiając, że człowiek niemalże od razu robi się głodny. Czas sprawdzić, jak przygotować je we własnej kuchni.

Dla kogo?

Żaden miłośnik pieczenia nie będzie zawiedziony. Ptysie ze śmietaną staną się kolejnym popisowym deserem, którym zaimponujecie domownikom i gościom.

Na jaką okazję?

Jedzenie ptysi z hojną porcją śmietany może być naprawdę dużą frajdą. Są idealne na nieformalne spotkania, podczas których nikomu nie będzie przeszkadzać odrobina śmietanki na policzku.

Czy wiesz, że?

Ptysie wywodzą się z kuchni francuskiej, w której bywają nazywane kapustą z kremem – wszystko przez ich charakterystyczny kształt.

Dla urozmaicenia:

Ciasto ptysiowe można wykorzystać jako bazę wytrawnej przystawki. Smakują wyśmienicie z tuńczykiem, kaparami lub pieczarkami.