Tradycyjna KARPATKA w czekoladowym wydaniu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tradycyjna KARPATKA w czekoladowym wydaniu

Autor: Magdalena Wojtanowicz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

150 gramów

1 szklanka

5 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

3 szklanki

200 gramów

1 szklanka

2 łyżeczki

80 gramów

80 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować ciasto. Wodę zagotować z masłem (lub margaryną). Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę i dwie łyżki kakao. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części.

Krok 2

Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.

Krok 3

Przygotować masę budyniową: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami oraz dwiema łyżkami kakao. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjna KARPATKA w czekoladowym wydaniu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjna KARPATKA w czekoladowym wydaniu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjna KARPATKA w czekoladowym wydaniu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjna KARPATKA w czekoladowym wydaniu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjna KARPATKA w czekoladowym wydaniu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjna KARPATKA w czekoladowym wydaniu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjna KARPATKA w czekoladowym wydaniu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjna KARPATKA w czekoladowym wydaniu  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej