Świąteczne sałatki w nowoczesnym wydaniu

Królową polskich stołów jest świąteczna sałatka jarzynowa, którą każdy dobrze zna. Przygotowana na bazie jajek, warzyw i otulona kremowym majonezem cieszy się niezmienną popularnością wśród bożonarodzeniowych potraw. Ale jaką sałatkę przygotować, aby zaskoczyć gości czymś nowym? Urozmaićcie ulubione przepisy o przykuwającą oko zastawę, innowacyjną formę podania oraz warzywne dekoracje na wierzchu potrawy. Nawet popularna sałatka jarzynowa zamienia się w niezwykłą, jeśli zaserwujecie ją inaczej, np. ułożoną warstwami i nie wymieszaną przed podaniem. Do sałatek układanych najlepiej pasują gęste sosy majonezowe, takie, które nie spłyną natychmiast na dół naczynia. Gdy podacie sałatkę na wigilię układaną w przezroczystej misce, goście zobaczą wszystkie składniki w formie kolorowych warstw. Takie danie wygląda spektakularnie i jeszcze lepiej smakuje. Świąteczne menu powinno być klasyczne, ale również różnorodne. Podpowiadamy, co sprawdzi się oprócz tradycyjnej jarzynowej.

Wyjątkowe połączenie sałatki i owoców

Klasyczne dania świąteczne cieszą się największym uznaniem wśród gości. Nie pozwólcie jednak, by to powstrzymywało Was od sięgania po nowe receptury i poszerzania kulinarnych horyzontów. Przygotowując świąteczne menu, zdecydowanie warto mieć na uwadze oryginalne kompozycje smakowe na bazie owoców oraz warzyw. Znajdziecie je w doskonałej recepturze na sałatkę ze szpinakiem i mandarynkami, której przygotowanie zajmuje jedynie kwadrans. Połączenie owoców kojarzących się z okresem świątecznym i popularnego warzywa liściastego jest ciekawym pomysłem. Równie warta uwagi jest konsystencja sałatki, którą urozmaicą przyprawione chili i karmelizowane miodem pestki dyni. Te chrupiące nasionka idealnie kontrastują z delikatną teksturą szpinaku oraz soczystego buraka przygotowanego w piekarniku. Słodycz karmelizowanych pestek dyni przełamujemy słonymi nutami smakowymi sera typu feta. Całość kulinarnego dzieła zwieńcza aromatyczny sos włoski Knorr na bazie miodu, oliwy z oliwek oraz wody.

Włoskie pierożki tortellini w świątecznej sałatce

Tortellini z ciasta makaronowego na bazie mąki, jajek oraz soli to włoski specjał o różnych zastosowaniach w kuchni. W słonecznej Italii te pierożki często serwowane są w formie samodzielnego dania, jednak ich delikatna tekstura sprawia, że doskonale komponują się one również ze świeżymi warzywami. Właśnie dlatego rekomendujemy wykorzystanie ich do świątecznego menu i przyrządzenie sałatki z tortellini z brokułami i szynką. Gotując pierożki, weźcie pod uwagę zawarte na opakowaniu wskazówki od producenta. Rekomendowany czas przyrządzenia tortellini wynosi zazwyczaj od kilku do kilkunastu minut, jednak może on nieco różnić się w zależności od firmy i rodzaju kupionego produktu. Po ugotowaniu tortellini ostudźcie je i wymieszajcie z resztą składników. W naszej recepturze znajdziecie sprawdzone połączenie warzyw, pierożków z grzybowym farszem, sera żółtego oraz chrupiących grzanek. O aromat w daniu zadba kremowy sos czosnkowo-ziołowy. Już teraz zaplanujcie świąteczne menu i przyrządźcie sałatkę inną od wszystkich.

Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

400 g świeżego szpinaku

1 upieczony burak

4 mandarynki

100 g sera typu feta

50 g pestek dyni

2 łyżki miodu

1 szczypta przyprawy Płatki chili z wędzoną papryką Knorr

1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr

3 łyżki oliwy z oliwek

1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Pestki dyni wymieszajcie z łyżką miodu, szczyptą chili i szczyptą soli, rozłóżcie na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i pieczcie około 8 minut w 180°C do momentu skarmelizowania miodu. Pestki wyjmijcie na zewnątrz, aby wystygły, następnie rozkruszcie je.
  2. Pozostały miód wymieszajcie z oliwą z oliwek, trzema łyżkami wody oraz opakowaniem sosu sałatkowego Knorr.
  3. Szpinak umyjcie, osuszcie i ułóżcie na dużym półmisku.
  4. Buraka pokrójcie w cienkie pół plastry, a mandarynki obierzcie, rozdzielcie na poszczególne fileciki i rozrzućcie na półmisku.
  5. Na wierzch dodajcie pokruszony ser feta i pestki dyni. Sałatkę obficie polejcie przygotowanym sosem.

Sałatka z tortellini z brokułami i szynką

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

400 g tortellini z grzybami

1 brokuł

1 opakowanie Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr

3 łyżki Majonezu Hellmann's Babuni

125 g szynki w plastrach

1 opakowanie kukurydzy z puszki

½ pęczka natki pietruszki

2 łyżki jogurtu

20 g grzanek

1 łyżka startego sera żółtego

Sposób przygotowania:

  1. Ugotujcie pierożki tortellini i pozostawcie je do wystygnięcia.
  2. Posiekajcie natkę pietruszki, podzielcie brokuł na różyczki, pokrójcie szynkę w plastry i odsączcie kukurydzę.
  3. Przygotujcie sos sałatkowy. Wymieszajcie zawartość opakowania Knorr z majonezem i startym serem. Połączcie składniki z pierożkami tortellini i gotowe.

Koniecznie zajrzyjcie też do naszej sekcji z przepisami na Boże Narodzenie.