Świąteczne sałatki w nowoczesnym wydaniu
Królową polskich stołów jest świąteczna sałatka jarzynowa, którą każdy dobrze zna. Przygotowana na bazie jajek, warzyw i otulona kremowym majonezem cieszy się niezmienną popularnością wśród bożonarodzeniowych potraw. Ale jaką sałatkę przygotować, aby zaskoczyć gości czymś nowym? Urozmaićcie ulubione przepisy o przykuwającą oko zastawę, innowacyjną formę podania oraz warzywne dekoracje na wierzchu potrawy. Nawet popularna sałatka jarzynowa zamienia się w niezwykłą, jeśli zaserwujecie ją inaczej, np. ułożoną warstwami i nie wymieszaną przed podaniem. Do sałatek układanych najlepiej pasują gęste sosy majonezowe, takie, które nie spłyną natychmiast na dół naczynia. Gdy podacie sałatkę na wigilię układaną w przezroczystej misce, goście zobaczą wszystkie składniki w formie kolorowych warstw. Takie danie wygląda spektakularnie i jeszcze lepiej smakuje. Świąteczne menu powinno być klasyczne, ale również różnorodne. Podpowiadamy, co sprawdzi się oprócz tradycyjnej jarzynowej.
Wyjątkowe połączenie sałatki i owoców
Klasyczne dania świąteczne cieszą się największym uznaniem wśród gości. Nie pozwólcie jednak, by to powstrzymywało Was od sięgania po nowe receptury i poszerzania kulinarnych horyzontów. Przygotowując świąteczne menu, zdecydowanie warto mieć na uwadze oryginalne kompozycje smakowe na bazie owoców oraz warzyw. Znajdziecie je w doskonałej recepturze na sałatkę ze szpinakiem i mandarynkami, której przygotowanie zajmuje jedynie kwadrans. Połączenie owoców kojarzących się z okresem świątecznym i popularnego warzywa liściastego jest ciekawym pomysłem. Równie warta uwagi jest konsystencja sałatki, którą urozmaicą przyprawione chili i karmelizowane miodem pestki dyni. Te chrupiące nasionka idealnie kontrastują z delikatną teksturą szpinaku oraz soczystego buraka przygotowanego w piekarniku. Słodycz karmelizowanych pestek dyni przełamujemy słonymi nutami smakowymi sera typu feta. Całość kulinarnego dzieła zwieńcza aromatyczny sos włoski Knorr na bazie miodu, oliwy z oliwek oraz wody.
Włoskie pierożki tortellini w świątecznej sałatce
Tortellini z ciasta makaronowego na bazie mąki, jajek oraz soli to włoski specjał o różnych zastosowaniach w kuchni. W słonecznej Italii te pierożki często serwowane są w formie samodzielnego dania, jednak ich delikatna tekstura sprawia, że doskonale komponują się one również ze świeżymi warzywami. Właśnie dlatego rekomendujemy wykorzystanie ich do świątecznego menu i przyrządzenie sałatki z tortellini z brokułami i szynką. Gotując pierożki, weźcie pod uwagę zawarte na opakowaniu wskazówki od producenta. Rekomendowany czas przyrządzenia tortellini wynosi zazwyczaj od kilku do kilkunastu minut, jednak może on nieco różnić się w zależności od firmy i rodzaju kupionego produktu. Po ugotowaniu tortellini ostudźcie je i wymieszajcie z resztą składników. W naszej recepturze znajdziecie sprawdzone połączenie warzyw, pierożków z grzybowym farszem, sera żółtego oraz chrupiących grzanek. O aromat w daniu zadba kremowy sos czosnkowo-ziołowy. Już teraz zaplanujcie świąteczne menu i przyrządźcie sałatkę inną od wszystkich.
Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
400 g świeżego szpinaku
1 upieczony burak
4 mandarynki
100 g sera typu feta
50 g pestek dyni
2 łyżki miodu
1 szczypta przyprawy Płatki chili z wędzoną papryką Knorr
1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
3 łyżki oliwy z oliwek
1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Pestki dyni wymieszajcie z łyżką miodu, szczyptą chili i szczyptą soli, rozłóżcie na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i pieczcie około 8 minut w 180°C do momentu skarmelizowania miodu. Pestki wyjmijcie na zewnątrz, aby wystygły, następnie rozkruszcie je.
- Pozostały miód wymieszajcie z oliwą z oliwek, trzema łyżkami wody oraz opakowaniem sosu sałatkowego Knorr.
- Szpinak umyjcie, osuszcie i ułóżcie na dużym półmisku.
- Buraka pokrójcie w cienkie pół plastry, a mandarynki obierzcie, rozdzielcie na poszczególne fileciki i rozrzućcie na półmisku.
- Na wierzch dodajcie pokruszony ser feta i pestki dyni. Sałatkę obficie polejcie przygotowanym sosem.
Sałatka z tortellini z brokułami i szynką
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
400 g tortellini z grzybami
1 brokuł
1 opakowanie Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
3 łyżki Majonezu Hellmann's Babuni
125 g szynki w plastrach
1 opakowanie kukurydzy z puszki
½ pęczka natki pietruszki
2 łyżki jogurtu
20 g grzanek
1 łyżka startego sera żółtego
Sposób przygotowania:
- Ugotujcie pierożki tortellini i pozostawcie je do wystygnięcia.
- Posiekajcie natkę pietruszki, podzielcie brokuł na różyczki, pokrójcie szynkę w plastry i odsączcie kukurydzę.
- Przygotujcie sos sałatkowy. Wymieszajcie zawartość opakowania Knorr z majonezem i startym serem. Połączcie składniki z pierożkami tortellini i gotowe.
Koniecznie sprawdź więcej naszych inspiracji na świąteczne sałatki. Dzięki naszym przepisom z łatwością zaplanujesz bożonarodzeniowe menu.
Komentarze (0)