Świąteczne sałatki w nowoczesnym wydaniu

Królową polskich stołów jest świąteczna sałatka jarzynowa, która każdy dobrze zna. Ale jaką sałatkę przygotować, aby zaskoczyć czymś nowym, usłyszeć słowa uznania i prośbę o przepis? Co nowego i oryginalnego pojawi się na świątecznym stole? Mamy dla Was kilka pomysłów! Tradycyjna sałatka zamienia się w niezwykłą, podaną inaczej np. ułożoną warstwami i nie wymieszaną przed podaniem. Do sałatek układanych najlepiej pasują gęste sosy majonezowe, takie które nie spłyną natychmiast na dół naczynia. Gdy podacie sałatkę na wigilię układaną w przezroczystej misce goście zobaczą wszystkie składniki w formie kolorowych warstw. Taka sałatka wygląda spektakularnie i jeszcze lepiej smakuje.

Oto nasz krótki przewodnik jak komponować układane sałatki.

Zacznij od zielonych liści – w zimie najlepiej sprawdzi się cykoria, kapusta pekińska, radicchio – sztywne, jędrne liście, które dobrze komponują się z gęstymi sosami

Dodaj składnik białkowy – mięso, ryby lub owoce morza, lekko zamarynowane i smażone lub grillowane na patelni, także ryby wędzone i ryby z puszki – tuńczyk lub łosoś, pieczony drób i mięsa

Warzywa – tu pole do popisu jest nieograniczone – warzywa mogą być surowe, lekko blanszowane (lubimy odrobinę chrupkości), pieczone (z dodatkiem przypraw i ziół) lub z puszki np. kukurydza, groszek, fasola. Dobrze sprawdzą się grzyby – pieczarki lub boczniaki.

Coś chrupkiego – np. grzanki czosnkowe lub krutony, ziarna dyni, słonecznika lub orzechy

Ser – np. tarty na grubej tarce, żółty, mozzarella czy pokruszony ser błękitny, pleśniowy typu rokpol

Coś kwaśnego – marynowana papryka, ogórki konserwowe lub kwaszone, grzyby w occie

Coś cebulowego – szczypior lub szczypiorek, cebula czerwona, szalotka – ilość dobierzcie sami w zależności od preferencji

Kremowy sos – dobry majonez to niezbędny początek, ale sos do układanej sałatki to prawdziwe pole do popisu dla domowych szefów kuchni. Do majonezu dodajemy przyprawy, zioła, ketchup, sos sojowy, czosnek – co tylko podpowie Wam wyobraźnia i kuchenne doświadczenie.

A teraz do dzieła! Czas na świąteczne gotowanie.

Warstwowa sałatka z selerem

Czas przygotowania: 30 minut

Dla 6 osób

Składniki

1 słoik selera konserwowego

1 puszka kukurydzy

5 jajeka na twardo

5 łyżek Majonezu Hellmann's Babuni

1 ząbek czosnku

1 puszka groszku konserwowego

200 g żółtego ser

200 g szynki konserwowej

1 pęczek świeżej pietruszki

Sok z połowy cytryny

Szczypta pieprzu czarnego

Kiełki do dekoracji

Liście cykorii

Sposób przygotowania:

Majonez pomieszaj z roztartym na miazgę ząbkiem czosnku, szczyptą pieprzu, posiekaną natką pietruszki i sokiem z połowy cytryny. W salaterce układaj warstwowo nitki selera, tarty ser, pokrojoną szynkę, kukurydzę i groszek. Pierwszą warstwę przykryj sosem i posiekanym jajkiem. Czynność powtórz aż skończą ci się zupełnie składniki. Wierzch sałatki posmaruj ponownie sosem, następnie posyp po wierzchu jajkiem i oprósz obficie czarnym pieprzem . Gotową sałatkę udekoruj liśćmi cykorii oraz kiełkami. Tak podana sałatka będzie prawdziwą dekoracją stołu.

 

Sałatka gyros

Czas przygotowania: 30 min.

Dla 4 osób

Składniki

pierś z kurczaka - 300 gramów

Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr - 1 opakowanie

kapusta pekińska - 300 gramów

pomidory - 2 sztuki

czerwona cebula - 2 sztuki

kukurydza z puszki - 1 opakowanie

ogórki konserwowe - 4 sztuki

Majonez Hellmann's Babuni - 100 gramów

Ketchup Hellmann's Extra Hot - 100 gramów

olej do smażenia - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój w paski i oprósz Fixem Knorr. Usmaż na patelni i odstaw do ostygnięcia. Przygotuj sos, mieszając Ketchup Hellmann’s Pikantny z Majonezem Babuni Hellmann's i sosem czosnkowym z opakowania Fix Knorr. Kapustę pokrój w paski, pomidory, cebulę i ogórki w kostkę, a kukurydzę odcedź. Składniki układaj warstwowo w misce. Zacznij od kapusty, potem dodawaj kolejno pozostałe warzywa i mięso. Warstwy przekładaj co jakiś czas sosem.

Koniecznie zajrzyjcie też do naszej sekcji z przepisami na Boże Narodzenie.